Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΕΠΠΕΔΗΧ – ΚΑΜ) οργανώνει δέσμη εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από τον θάνατο του Le Corbusier (1965) η οποία εντάσσεται στον ευρύτερο κύκλο με τίτλο «Αναφορά στον Ελ/Le Corbusier» και έχει ήδη περιλάβει σειρά εκδηλώσεων στην Αθήνα.

Ο κύκλος εκδηλώσεων ολοκληρώνεται στα Χανιά με την επιστημονική και οργανωτική επιμέλεια της Αμαλίας Κωτσάκη, επ. καθηγήτριας της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης.

O διάσημος ελβετός αρχιτέκτων Le Corbusier είναι ένας από τους αρχιτέκτονες που έχουν  καθορίσει την εξέλιξη της αρχιτεκτονικής του 20ου αιώνα και μέχρι της μέρες μας.  Κι αυτό γιατί με την αρχιτεκτονική του δεν περιορίζεται σε θέματα κατασκευαστικά ή λειτουργικά αλλά στην πραγματικότητα ο Le Corbusier χρησιμοποιεί την αρχιτεκτονική για να προτείνει έναν άλλο τρόπο ζωής σύμφυτο με την ιδέα της νεωτερικότητας. 

Η σχέση του με τη Μεσόγειο υπήρξε καθοριστική καθότι αποτέλεσε  γι αυτόν ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης. Η  Κρήτη αποκτά έντονη παρουσία στο έργο και τη σκέψη του μέσα από τη συνάντησή του με τους μύθους της: τον λαβύρινθο και τον Μινώταυρο.

Η δέσμη εκδηλώσεων για τον Le Corbusier στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου περιλαμβάνει δύο εκθέσεις, ημερίδες, διαλέξεις, διαγωνισμό δοκιμίου, εκδόσεις, μαραθώνιο ανάγνωσης και παιδαγωγικά προγράμματα για παιδιά.

Οι εκδηλώσεις επιχειρούν να  αναδείξουν το έργο του μεγάλου αρχιτέκτονα και παράλληλα να δώσουν την ευκαιρία να συζητηθούν κρίσιμα και επίκαιρα αρχιτεκτονικά θέματα όπως η αρχιτεκτονική του μεσογειακού καλοκαιριού, οι ελάχιστες διαστάσεις και ο κοινωνικός ρόλος της αρχιτεκτονικής καθώς και  η επιρροή του έργου του στην αρχιτεκτονική της Κρήτης,  ζητήματα στα οποία οι απαντήσεις που έχει δώσει εξακολουθούν μέχρι σήμερα να οδηγούν την αρχιτεκτονική σκέψη.

Πρόκειται για μια μεγάλη συνδιοργάνωση με συνεργασία φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό που ενισχύει τη διεθνή παρουσία του Κέντρου Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου. 

Συνδιοργάνωση:  
Κέντρο  Αρχιτεκτονικής Μεσογείου,  Μουσείο Μπενάκη, Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ,  
Σχολή  Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνείου  Κρήτης,  Ελληνογαλλικός  Σύλλογος Χανίων.
Με   την  υποστήριξη: 
Ίδρυμα   Le Corbusier – Παρίσι, Γαλλική και Ελβετική Πρεσβεία, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας, Ε.Ι.Α., Ελληνικό Docomomo, Διεθνής Εταιρεία  Φίλων του  Ιδρύματος
Le Corbusier, Δήμος Χανίων

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

11.6 – 27.8.2016, ΚΑΜ 
10.00 – 14.00 και 19.00 – 22.00

Lucien Hervé  I Το καλοκαίρι του κυρίου Le Corbusier
Έκθεση αρχιτεκτονικής και φωτογραφίας
Το 1952 ο αρχιτέκτονας Le Corbusier σχεδίασε ένα ξύλινο καλύβι σε μια παραλία της Κυανής Ακτής, δίπλα σε μια απλή ψαροταβέρνα, πίσω από το διάσημο σπίτι E1027 της Eileen Gray και του Badovici. Το Cabanon, ένα δωμάτιο 3.66×3.66 μέτρα με τραπεζαρία στην ταβέρνα, εφάρμοζε πιστά την ανθρωπομετρική κλίμακα του Modulor και ήταν ιδανικό ορμητήριο των διακοπών. Σε αυτό συναντήθηκαν διάσημοι μοντέρνοι. Ανάμεσα τους ο φωτογράφος Lucien Hervé, που απολάμβανε το καλοκαίρι της προσωπικής φιλίας αποτυπώνοντας ανέμελα έναν τόπο και ένα χρόνο ζωής. Οι φωτογραφίες του Hervé, τα σχέδια και τα σκίτσα του Le Corbusier, η αλληλογραφία του και το ίδιο το Cabanon, μερικά ανακατασκευασμένο, συνθέτουν μια αντίληψη για τη ζωή και την αρχιτεκτονική που ταυτίζουν το ιδανικό και το απλό.

Εγκαίνια 11.6.2016, 20.00 
με ομιλία του Παναγιώτη Τουρνικιώτη, καθηγητή Αρχιτεκτονικής Σχολής ΕΜΠ και θέμα :
«Η αρχιτεκτονική του μεσογειακού καλοκαιριού. Ο Le Corbusier στην Κυανή Ακτή».
Συνδιοργάνωση: 
ΚΑΜ, Μουσείο Μπενάκη, Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ

11.6 – 15.8.2016, ΚΑΜ, Β’ όροφος
10.00 – 14.00 και 19.00 – 22.00
Παρακαλώ καθίστε, κύριε Le Corbusier
Έκθεση design
Καθίσματα εμπνευσμένα από το έργο του Le Corbusier σχεδιασμένα από φοιτητές της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης, Εργαστήριο Προπλασμάτων και Τεχνολογικών Εφαρμογών.
Επιμ. έκθεσης: Αλέξανδρος Βαζάκας, λέκτορας
Εγκαίνια 11.6.2016,  20.00 

25.6.2016, ΚΑΜ
Αρχιτεκτονική στην Κρήτη: 
Με το βλέμμα στον Le Corbusier
Ημερίδα
Αρχιτέκτονες που εργάστηκαν στην Κρήτη αναλύουν μέσα από συγκεκριμένα έργα τους την επιρροή του Le Corbusier σε αυτά και διατυπώνουν τις απόψεις τους για την αρχιτεκτονική του μεσογειακού καλοκαιριού.
Επιστημονική επιμέλεια: Αμαλία Κωτσάκη

4.7.2016, ΚΑΜ, 20.30
Διαβάζω, διαβάζεις κύριε Le Corbusier 
Μαραθώνιος ανάγνωσης κειμένων του Le Corbusier μέσα στο καλύβι του – cabanon που εκτίθεται στο ΚΑΜ (ελληνική και γαλλική γλώσσα)
Επιμέλεια: Αμαλία Κωτσάκη, Στέλλα Κουτσουπάκη
Συνδιοργάνωση: 
ΚΑΜ, Ελληνογαλλικός Σύλλογος Χανίων

Διαγωνισμός δοκιμίου
Le Corbusier: 
Συναντήσεις με τη Μεσόγειο
Ημερομηνία παράδοσης:  31.7.2016
Βλ. www.facebook.com/lecorbusierchania

Ιούνιος – Αύγουστος 2016
Τα παιδιά ανακαλύπτουν 
τον κύριο Le Corbusier
Επιμέλεια : Δανάη Κουτσουπάκη
Συνδιοργάνωση: 
KAM, Ελληνογαλλικός Σύλλογος Χανίων
1. Παιδαγωγικά προγράμματα στο ΚΑΜ
Η μοντέρνα αρχιτεκτονική εμπνέει μεγάλους και παιδιά για να ζωγραφίσουν και να κατασκευάσουν   τα δικά τους «μοντέρνα» αρχιτεκτονικά οράματα για τη Μεσόγειο.
2. Το δικό μου μοντέρνο καλύβι στην θάλασσα
Διαγωνισμός ζωγραφικής και μακέτας για παιδιά με αφορμή το καλύβι – cabanon του Le Corbusier.
17-24.8.2016, ΚΑΜ
Αρχιτεκτονικό εργαστήριο 
«New Minimum – Το εναλλακτικό ελάχιστο»
www.kamworkshops.com/newminimum
Συνδιοργάνωση : Συνδικάτο Αρχιτεκτονικής, ΚΑΜ

Σεπτέμβριος 2016 
Διάλεξεις και προβολές 
Διάλεξη των αρχιτεκτόνων Δ. & Σ.Αντωνακάκη 

Οκτώβριος 2016
Le Corbusier : Συναντήσεις με τη Μεσόγειο 
Ημερίδα και  παρουσίαση της ομώνυμης έκδοσης
Επιστημονική επιμέλεια: Αμαλία Κωτσάκη

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook