Τη βεβήλωση της Αγιάς Σοφιάς από τους Τούρκους κατήγγειλε εκ νέου ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Καθηγητής Νότης Μαριάς μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο χθες Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016.

Όπως επισήμανε ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής «το καθεστώς της Τουρκίας συνεχίζει ακάθεκτα την πορεία του προς τον ολοκληρωτισμό καθώς αποφάσισε άρση ασυλίας 138 δημοκρατικά εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού γιατί εκφράζουν τη φωνή 25 εκατομμυρίων Κούρδων που ζουν στην Τουρκία. Σαν να μην έφτανε αυτό οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν να τελέσουν ισλαμική λειτουργία στην Αγιά Σοφιά προσβάλλοντας έτσι την πίστη εκατομμυρίων Χριστιανών σε όλο τον κόσμο».

Και ο Νότης Μαριάς συνέχισε απευθυνόμενος στον παρευρισκόμενο Επίτροπο Χάαν: «Κύριε Χάαν έχω ήδη αποστείλει στην κυρία Μογκερίνι επιστολή με την οποία ζητώ την παρέμβασή της εδώ και τώρα για να σταματήσει αυτή η πρόκληση, αυτή η βεβήλωση του ναού της Ορθοδοξίας, της Αγιά Σοφιάς όπου κάθε μέρα γίνεται πλέον ανάγνωση του Κορανίου».

Και ο Νότης Μαριάς κατέληξε: «Κύριε Χάαν η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επιτέλους να πάψει να εθελοτυφλεί μπροστά στον αυταρχικό κατήφορο της Τουρκίας, μπροστά στις προκλήσεις της απέναντι στη χριστιανοσύνη. Κύριε Χάαν ήρθε η  ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση να πάψει να υποκλίνεται στο Σουλτάνο».