Με αφορμή το cd του Βασίλη Σκουλά “Εδώ θα μείνουμε” ο στιχουργός Θανάσης Πασπαλάκης μίλησε στο Flashnews.gr για την εξαιρετική αυτή νέα δουλειά, στην οποία υπογράφει τους στίχους

 Ο κ. Πασπαλάκης μας μιλά για την συνεργασία με τον κορυφαίο καλλιτέχνη Βασίλη Σκουλά, τον συνθέτη Μιχάλη Τερζή αλλά και τις δουλειές που έρχονται.

‘’Εδώ θα μέινουμε;’’

Εδώ βεβαίως , αγωνιζόμενοι για τα ιερά και τα όσια, υπερ βωμών και εστιών μεταξύ των οποίων είναι η γλώσσα και ο πολιτισμός  μας.

Μας εκπλήξατε ευχάριστα με την πρώτη μεγάλης σας συνεργασία. Πως προέκυψε;

Την απο ετών γνωριμία μου με τον Μιχάλη Τερζή την οφείλω στον φιλόλογο καθηγητή μου Ζαχαρία Καραταράκη που αγαπώ και σέβομαι βαθύτατα.Απο την αρχή ο Μιχαλής Τέρζης μου έκανε την τιμή να προσέξει τους στίχους μου και να ξεχωρίσει κάποια απο τα τραγούδια μου. Έπειτα απο πολλές συζητήσεις και προσπάθεια προέκυψε το παρόν αποτέλεσμα που νομίζω οτι μας δικαιώνει όλους.

Πως ήταν η συνεργασία σας μαζί του;

Ο Μιχάλης Τέρζης είναι πολυεπίπεδος αλλα και πολύ απαιτητικός τόσο με τον εαυτό του όσο και με τους συνεργάτες του.Το γεγονός αυτό όμως δεν εμπόδισε καθόλου την συνεργασία μας αφού ηταν σαφές για μένα οτι πρόκειται για εναν ακέραιο ανθρωπο και μέντορά μου στο χώρο της μουσικής.Ειναι αυτονόητο οτι ειμαι πολυ ευχαριστημένος που οι στίχοι μου ευτύχησαν να μελοποιηθούν απο το συνθέτη που μελοποίησε τον Παλαμά και μια σειρα απο άλλους καταξιωμένους ποιητές.

Η συνεργασία σας με τον Βασίλη Σκουλά πως προέκυψε;

Η πρωτοβουλία ανήκε στον Μιχάλη Τερζή και δεν μπορούσε παρά να με βρίσκει σύμφωνο.Ο Βασίλης Σκουλάς ειναι μυθικό προσωπο για μένα καθώς ανατράφηκα  με τα τραγούδια του. Όταν ο Βασίλης Σκούλας ερμήνευε Νικηφόρο Βρεττάκο εγώ ισα που ανακάλυπτα  την μαγεία της λογοτεχνείας και της ποίησης. Αποτελεί ξεχωριστή διάκριση για μένα η συνεγασία με αυτον τον κορυφαίο καλλιτέχνη και εξαίρετο άνθρωπο που έχει υπηρετήσει με συνέπεια για τόσες δεκαετίες το χώρο του έντεχνου και του κρητικού τραγουδιού. Είναι επίσης μεγάλη μου τίμη που τον γνώρισα προσωπικά.

Ποιες λέξεις σας έρχονται στο μυαλό οταν ακούτε το  όνομα Βασίλης Σκουλάς;

Ήθος , ευπρέπεια , ευγένεια, μετριοφροσύνη.

Στον κύκλο αυτό των 12 τραγουδιών συμμετέχουν όμως κι άλλοι 2 ερμηνευτές , ο Βασίλης Λέκκας και ο Γιώργος Μεράντζας.

Πράγματι πρόκειται για 2 πολύ σημαντικούς καλλιτέχνες ο καθένας με το δικο του ειδικό βάρος το ξεχωριστό του ηχόχρωμα και τη δική του ιστορία στο χώρο του ποιοτικού τραγουδιού. Η συμμετοχή τους προσδίδει ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία στο όλο εγχείρημα. Αλλά και η παρουσία του τραγουδιού του Κώστα Φασουλά, που δεν χρειάζεται συστάσεις, μόνο ως επιπλέον πλούτος μπορεί να χαρακτηριστεί.

Μέσα στο έργο σας υπάρχει ενα τραγούδι αναφορά στον Νικο Ξυλούρη και ενα στον Νικο Καζαντζάκη.

Είναι ενας ελάχιστος φόρος τιμής σε δυο μεγάλους κρητικούς που καθόρισαν την πνευματική ζωή , τον πολιστιμό και τον χαρακτήρα αυτού του τόπου . Αναφορά στον Αρχάγγελο απο την μια  και τον Οδυσσέα της Κρήτης απο την άλλη.Σκόπος είναι μέσα απο την “κρητική ματιά” του Καζαντζάκη να δούμε την “Ξαστεριά” του Ξυλούρη.

Σε ποιούς άλλους λογοτέχνες αναγνωρίζετε οφειλές;

“Είναι παιδιά πολλών ανθρώπων τα λόγια μας” όπως είπε ο Σεφέρης. Σίγουρα όμως η φράση “η φτώχεια ειναι η πιο μεγάλη βία” ειναι του Γκάντι.

Έχετε κάτι άλλο στα σκαριά;

Μέσα απο την πολυετή φιλία μας με τον Μιχάλη Τερζή έχει προκύψει μια όσμωση που έχει ήδη αποδώσει αρκετά τραγούδια εν αναμονή. Ευελπιστούμε να ολοκληρωθεί ένας νέος κύκλος τραγουδιών στο προσεχές διάστημα.Χρειάζεται όμως μια περίοδος ωρίμανσης ξεχωριστή για κάθε έργο. Στην τέχνη η βιασύνη δεν είναι καλός σύμβουλος.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook