Την πλήρη συμπαράστασή του προς τους ακτιβιστές του Dignite που ανήκει στο «Στόλο της Ελευθερίας» αλλά και ολόκληρης της πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα» με ταυτόχρονη καταδίκη της στάσης της ελληνικής και ισραηλινής κυβέρνησης απεύθυνε με επιστολή του ο βουλευτής Ηρακλείου του Συνασπισμού κ. Μιχάλης Κριτσωτάκης.

 
Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής

 

Είκοσι μέρες τώρα ζούμε ένα θέατρο του παραλόγου. Η ελληνική κυβέρνηση, ενεργώντας για άλλη μια φορά αντίθετα από τις επιθυμίες και προσδοκίες του ελληνικού λαού, αποφάσισε να λάβει μέρος στον αποκλεισμό του Παλαιστινιακού λαού, αποφασίζοντας να απαγορεύσει τον απόπλου του «Στολίσκου της Ελευθερίας ΙΙ» και με συνεχή προσχώματα και προφάσεις να κρατήσει εγκλωβισμένα τα πλοία στα ελληνικά λιμάνια.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά που εκδηλώνεται τέτοια πρωτοβουλία. Τις προηγούμενες χρονιές είχαμε αντίστοιχες πρωτοβουλίες και ποτέ η ελληνική Κυβέρνηση δεν τις ενθάρρυνε, στέκονταν όμως θετικά απέναντι στο δικαίωμα οργάνωσής τους. Φέτος, για πρώτη φορά,  γίναμε μάρτυρες μιας συντονισμένης προσπάθειας αποτροπής του απόπλου των πλοιαρίων. Η πρόφαση της Κυβέρνησης ότι έπραξε με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής δεν ευσταθεί. Η προστασία της ζωής των ανθρώπων έγκειται στην άρση του αποκλεισμού της Γάζας και στην αναγνώριση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

 

Επιτέλους η κυβέρνηση Μνημονίου-Παπανδρέου πρέπει να αντιληφθεί ότι η στάση της (η απαγόρευση απόπλου του στολίσκου και η οικονομική και στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ) έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη βούληση του ελληνικού λαού, ο οποίος στέκεται αλληλέγγυος και στον αγώνα του Παλαιστινιακού λαού για ελευθερία και στην ειρηνική προσπάθεια των ακτιβιστών του στολίσκου για μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας και έμπρακτη έκφραση της αντίθεσή τους στον παράνομο και βάρβαρο αποκλεισμό της.

 

Η αυξανόμενη απομόνωση και δυστυχία των ανθρώπων στη Γάζα δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο.

 

Επιτέλους το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει τον ασφυκτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, ο οποίος αποκόπτει από τον έξω κόσμο περίπου 1,5 εκατομμύριο Παλαιστινίους, στραγγαλίζοντας  ουσιαστικά κάθε πλευρά της ζωής τους.

Η Λωρίδα της Γάζας υπό τον ισραηλινό αποκλεισμό, συλλέγει μαρτυρίες από ανθρώπους που αγωνίζονται να ξαναχτίσουν τις ζωές τους μετά την Επιχείρηση «Χυτό Μολύβι», που σκότωσε περίπου 1400 Παλαιστινίους και τραυμάτισε χιλιάδες άλλους.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός της Γάζας αποτελεί απάντηση στις αδιάκριτες επιθέσεις με ρουκέτες που εκτοξεύονται από τη Γάζα προς το νότιο Ισραήλ από παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες. Η πραγματικότητα είναι ότι ο αποκλεισμός δεν στοχεύει σε ένοπλες ομάδες, αλλά αντιθέτως τιμωρεί ολόκληρο τον πληθυσμό της Γάζας, περιορίζοντας την είσοδο τροφίμων, ιατρικών προμηθειών, εκπαιδευτικού εξοπλισμού και οικοδομικών υλικών

«Ο αποκλεισμός συνιστά συλλογική τιμωρία, κατά το διεθνές δίκαιο, και πρέπει να αρθεί αμέσως.»

Ως δύναμη κατοχής, το Ισραήλ έχει καθήκον κατά το διεθνές δίκαιο να διασφαλίσει την ευημερία των κατοίκων της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων τους στην υγεία, την παιδεία, την τροφή και την κατάλληλη στέγαση.