Ιδρύεται Ινστιτούτο Έρευνας και Ασφάλειας Κυβερνοεγκλημάτων. Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση παρουσίασης δύο νέων βιβλίων του Επόπτη της Δίωξης Ηλεκτρονιικού Εγκλήματος

Τις μοναδικές εμπειρίες στην έρευνα των διαδικτυακών εγκλημάτων, καθώς και το μέλλον των νέων τεχνολογιών, μέσα από την πορεία του στην Ελληνική Αστυνομία από το 1995 μέχρι και σήμερα, μοιράστηκε ο κος Μανώλης Σφακιανάκης στην παρουσίαση – συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στο Ιστορικό Καφέ «Κήπος», την Παρασκευή 10/6/2016 στα Χανιά, με αφορμή την έκδοση των βιβλίων «Ο κώδικας του Διαδικτύου» του Εμμανουήλ Σφακιανάκη και τα «Τα κλειδιά του Διαδικτύου» των Εμμανουήλ Σφακιανάκη και Ιωάννη Μακρυπούλια.

 Ο συγγραφέας παρακίνησε όλους να είναι ενεργά μέλη του διαδικτύου χωρίς να το δαιμονοποιούν και να φροντίζουν να γνωρίζουν τους κινδύνους και τις παγίδες που κρύβει αυτό. Επίσης, ανακοίνωσε την ίδρυση Ινστιτούτου Έρευνας & Ασφάλειας Κυβερνοεγκλημάτων που θα δραστηριοποιείται σε όλη τη χώρα και θα απευθύνεται σε ανθρώπους που σχετίζονται με την τεχνολογία και το διαδίκτυο.

 

Σε ότι αφορά στο περιεχόμενο των βιβλίων ο κ.Σφακιανάκης ανέφερε

 

Σύντομο χαιρετισμό- καλωσόρισμα απηύθυνε στην έναρξη της εκδήλωσης, ο κ. Βασίλης Σταθάκης, ως οικοδεσπότης του Ιστορικού Καφέ «Κήπος» αλλά και με την ιδιότητα του Προέδρου του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, επισημαίνοντας «πόσο σημαντικό γεγονός αποτελεί η φιλοξενία μιας εκδήλωσης, με ένα τόσο σύγχρονο και επίκαιρο θέμα, σε ένα περιβάλλον πού μέσα από την μεγάλη του διαδρομή στην Ιστορία, συνδέει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον, το χθες με το σήμερα και το αύριο των τόπων και των ανθρώπων».  

Η δημοσιογράφος του MEGA TV κα Ελένη Λαζάρου συντόνισε την παρουσίαση – συζήτηση, στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, κος Ιωάννης Δασκαλάκης. Η κα Λαζάρου σχολίασε «Η δουλειά μου σχετίζεται άμεσα με το διαδίκτυο,  θα μπορούσα να πω ότι είμαι εθισμένη σε αυτό. Οι συνάδελφοί μου με θεωρούν «ειδική» στους υπολογιστές – μάλιστα με αποκαλούν χαϊδευτικά «χάκερ». Διαβάζοντας τα βιβλία του κου Σφακιανάκη συνειδητοποίησα πως τελικά αυτά που γνωρίζω είναι πολύ λίγα. Τα βιβλία είναι εξαιρετικά χρήσιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως λεξικό του Διαδικτύου που πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι.»

Ο κος Δασκαλάκης ανέφερε σχετικά «Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με μεγάλη ευχαρίστηση δέχθηκε να είναι συνδιοργανωτής στην παρουσίαση του κου Μανώλη Σφακιανάκη, ο οποίος έχει κάνει μια εργασία πρωτοπόρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η εργασία του αποτελεί οδηγό για οποιονδήποτε θέλει πληροφόρηση γύρω από το διαδίκτυο και αυτή την εργασία θέλουμε να προβάλουμε στον τόπο μας. Είμαστε περήφανοι που ο κος Σφακιανάκης είναι συντοπίτης μας.» 

Επίσης, στη συζήτηση συμμετείχε σχολιάζοντας και η δημοσιογράφος και Υπεύθυνη Επικοινωνίας Μουσείου Τυπογραφίας κα Μαρία Μυστακίδου. Η δημοσιογράφος ανέφερε σχετικά «Με τον “Κώδικα του Διαδικτύου” τώρα, ο Μ. Σφακιανάκης προχωρά πολλά βήματα παραπέρα και σας ενημερώνει για τους κινδύνους του ίντερνετ. Για όλες τις σκοτεινές πλευρές, τις κολάσιμες συμπεριφορές, τις παραβιάσεις που μπορεί να επιχειρήσει κάποιος να κάνει σε λογαριασμούς σας, σε σελίδες σας και άλλα. Σας δείχνει δηλαδή, το άλλο πρόσωπο: τον Mr Ηyde του ίντερνετ -διότι γνωρίζοντάς τον- μπορείτε να μάθετε και πως να τον αποφεύγετε».

Την εκδήλωση – παρουσίαση τίμησαν με την παρουσία τους σημαίνοντα πρόσωπα από τον πνευματικό, πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο της Κρήτης, καθώς και η ηγεσία και ανώτατα στελέχη των αστυνομικών, λιμενικών και ενόπλων δυνάμεων του νησιού.  

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τις Εκδόσεις All About Internet και το Σύνδεσμο Ιστορικών Καφέ Ευρώπης (www.ehica.eu), ενώ το Ξενοδοχείο ΚΥΔΩΝ- The Heart City Hotel, υποστηρίζει την εκδήλωση ως Χορηγός Φιλοξενίας. Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά το Συγκρότημα του Γιώργου Βογιατζή.

Τα βιβλία εκδίδονται από τις Εκδόσεις All About Internet. 

Λίγα λόγια για τα βιβλία:

Το βιβλίο «Ο Κώδικας του Διαδικτύου» παρουσιάζει όσο πιο απλά γίνεται τις μοναδικές εμπειρίες του κου Εμμανουήλ Σφακιανάκη στην έρευνα των διαδικτυακών εγκλημάτων αλλά και των νέων τεχνολογιών, μέσα από την πορεία του στην Ελληνική Αστυνομία όλα αυτά τα χρόνια, από το 1995 μέχρι και σήμερα (2016) και τη διερεύνηση 10.000 και πλέον σοβαρών υποθέσεων. Διαβάζοντας τον διαδικτυακό κώδικα, αρχικά, κάποιος κατανοεί τις βασικές έννοιες του διαδικτύου μέσα από τους βασικούς κανόνες που το ορίζουν, όπως: «Χαρακτηριστικά γνωρίσματα του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο (cyber crime)”, “ποιος είναι ο hacker και ποιος ο cracker, ποιοι οι δρόμοι που τους χωρίζουν αλλά και ποιοι τους ενώνουν». Επίσης στο βιβλίο παρουσιάζονται όλες οι νέες τεχνολογίες που έχουν ήδη έρθει, αυτές που έρχονται, όπως και για το τι μέλλει γενέσθαι στον νέο αιώνα. Στη συνέχεια μέσα από πραγματικά περιστατικά και πάντα σε συνδυασμό με την ποινική νομοθεσία, περιγράφεται η μετάλλαξη των παραδοσιακών εγκλημάτων σε ηλεκτρονικά.

Το βιβλίο “Τα Κλειδιά του Διαδικτύου” απευθύνεται τόσο στον απλό χρήστη του διαδικτύου, ο οποίος επιθυμεί να επεκτείνει τις γνώσεις του σχετικά με την καθημερινή χρήση του, κατανοώντας βασικές έννοιες και τον τρόπο που λειτουργούν τα αντικείμενα του διαδικτύου, με τα οποία έρχεται σε επαφή κατά την πλοήγησή του. Επιπλέον είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε όσους ασχολούνται επαγγελματικά με το διαδίκτυο, είτε επιστημονικά, είτε εκπαιδευτικά καθώς και σε όλους τους εμπλεκόμενους στη δικαστική διαδικασία, περιλαμβάνοντας τους δικαστές, τους εισαγγελείς, τους δικηγόρους αλλά και τους αστυνομικούς, ανακριτικούς υπαλλήλους κατά τη διενέργεια έρευνας και προανακριτικής διαδικασίας. Στο βασικό κορμό του βιβλίου καταγράφονται οι διαδικτυακές ορολογίες με αλφαβητική ταξινόμηση, με σκοπό ο αναγνώστης να μπορεί να τις αναζητήσει εύκολα και γρήγορα. Το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου περιλαμβάνει 6 πολύ χρήσιμες ενότητες, ως συμπλήρωση της ορολογίας, οι οποίες περιγράφουν με απλά βήματα τις βασικές διαδικασίες που πραγματοποιούνται στο διαδίκτυο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook