Αποκλεισμένοι στα αεροδρόμια πάνω από 4.000 επιβάτες

Απεργία κήρυξαν την Παρασκευή περίπου 400 πιλότοι του σκανδιναβικού αερομεταφορέα SAS, ζητώντας αυξήσεις μισθών και βελτίωση των συνθηκών εργασίας, με αποτέλεσμα την ακύρωση δεκάδων πτήσεων προς εγχώριους και ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Περισσότεροι από 4.000 επιβάτες αποκλείστηκαν σε αεροδρόμια, ανέφερε η διοίκηση της εταιρείας σε ανακοίνωσή της.

Περίπου 40 πτήσεις, τις οποίες θα εκτελούσαν πιλότοι με βάση το αεροδρόμιο Αρλάντα της Στοκχόλμης, ακυρώθηκαν μετά από τη διακοπή των συλλογικών διαπραγματεύσεων στις 18:00 (19:00 ώρα Ελλάδας), πρόσθεσε η SAS.

Έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων, το συνδικάτο SPF των Σουηδών χειριστών απέρριψε την πρόταση για αύξηση μισθών 2,2%, ζητώντας αύξηση 3,5%.

Η διεύθυνση της SAS εκτιμά ότι οι απαιτήσεις των χειριστών, οι οποίες αφορούν επίσης μεταβολές των συμβάσεων εργασίας τους κατά τρόπο ώστε να δίνονται περισσότερες εγγυήσεις για την ασφάλεια των πτήσεων, θα συνεπαγόταν μια αύξηση του λειτουργικού κόστους της εταιρείας κατά 10%.

«Θέλουμε οι εργαζόμενοί μας να αισθάνονται ασφαλείς στις θέσεις εργασίας τους, αλλά οι μισθολογικές απαιτήσεις των πιλότων είναι υπερβολικές. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να καταβληθεί ένα τόσο μεγάλο ποσό δεδομένου του ανταγωνισμού στον τομέα των αερομεταφορών», ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της SAS, Ρίκιαρ Γκούσταφσον, λίγο πριν από την έναρξη της απεργιακής κινητοποίησης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook