Μικρή καρπόδεση στα ελαιόδεντρα και αυξημένη δακοπροσβολή, ενώ βρίσκεται στον “αέρα” ο διαγωνισμός δακοκτονίας

Δραματικές είναι οι έως τώρα διαπιστώσεις για την φετινή πορεία της ελαιοπαραγωγής απο την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.

Συγκεκριμένα και εν όψει της έναρξης περιόδου δακοκτονίας ανακοινώθηκαν τα εξής:

“Όσον αφορά στην εμφάνιση των φαινομένων της ακαρπίας και της σχινοκαρπίας για τα οποία υπήρξαν το προηγούμενο χρονικό διάστημα δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο, οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις των υπαλλήλων της υπηρεσίας μας, οι οποίες και θα συνεχιστούν για να υπάρξει μία πιο ακριβής εκτίμηση της κατάστασης, έδειξε ότι:

α) το ποσοστό της σχινοκαρπίας είναι χαμηλό και περιορίζεται στην παραλιακή ζώνη όπου υπάρχει και παραγωγή ενώ β) υπάρχει ακαρπία κυρίως στην τσουνάτη, σε όσες περιοχές αναμενόταν παραγωγή ενώ στην κορωνέικη στον βαθμό που έχει οδηγήσει από την μέτρια αναμενόμενη παραγωγή (‘μεσοβεντέμα’’) σε μία κακή παραγωγή. Γενικά, η καρπόδεση της ελιάς σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα.

Συγκεκριμένα, η κορωνέικη ελιά παρουσιάζει σχετικά ικανοποιητική καρποφορία κυρίως στην βόρεια παραλιακή ζώνη ενώ στην πλειονότητα των υπόλοιπων περιοχών η καρποφορία είναι χαμηλή. Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στην υψηλή παραγωγή του προηγούμενου έτους και εν μέρει στις αντίξοες καιρικές συνθήκες τόσο της χειμερινής (λειψυδρία και ζέστη) όσο και της ανοιξιάτικης περιόδου (ζεστοί άνεμοι, σκόνη και βροχές κατά την καρπόδεση).

Η τσουνάτη ελιά όπως αναφέρθηκε και παραπάνω έχει σε γενικές γραμμές πολύ χαμηλή καρποφορία ακόμα και σε περιοχές όπου αναμένονταν παραγωγή. Εντούτοις, καθώς η τσουνάτη ελιά είναι όψιμη όσον αφορά στην καρπόδεσή της, η εικόνα θα είναι καθαρότερη στο επόμενο χρονικό διάστημα. 

Δυστυχώς, η ως άνω κατάσταση είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμη όσον αφορά στην καταπολέμηση του δάκου της ελιάς, ειδικά όταν οι πληθυσμοί είναι υψηλοί και οι καιρικές συνθήκες τον ευνοούν, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Επιπλέον, η κατάσταση έχει επιβαρυνθεί περισσότερο, από το αποτέλεσμα του διενεργηθέντος διαγωνισμού για την εύρεση εργολάβων ψεκασμού. Σ

ύμφωνα με την υπ. αριθ. 356/2016 (Πρακτ. Νο. 14/24-5-2016 και ΑΔΑ: Ψ9Β37ΛΚ-ΕΚΙ) απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Κρήτης, σε μεγάλο αριθμό περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας δεν βρέθηκε εργολάβος ψεκασμού. Συγκεκριμένα, από τις περιοχές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, δεν υπήρξε καμία προσφορά για τις Δημοτικές Ενότητες Κισσάμου, Ιναχωρίου και Πελεκάνου, για τις Δημοτικές Κοινότητες Χανίων και Σούδας και τις Τοπικές Κοινότητες Απτέρων, Τσικαλαριών και Περιβολίων ενώ απορρίφθηκαν οι κατατεθείσες προσφορές για τους Δήμους Πλατανιά και Σφακίων, για τις Τ.Κ. Σούγιας, Ροδοβανίου, Καντάνου και Κακοδικίου του Δήμου Καντάνου – Σελίνου, τις Τ.Κ. Σταλού και Αγίας Μαρίνας του Δήμου Χανίων και τις Τ.Κ. Ραμνής, Στύλου, Γαβαλοχωρίου, Κάϊνας, Κεφαλά, Παϊδοχωρίου και Φρε του Δήμου Αποκορώνου. Η Δ/νση Οικονομικού της Περιφέρειας Κρήτης που είναι η αναθέτουσα αρχή καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος. 

Για τις υπόλοιπες περιοχές η διαδικασία θα συνεχιστεί με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και την ανάδειξη προσωρινών μειοδοτών για τις περιοχές που θα περάσουν αμφότερα τα στάδια του διαγωνισμού. Σύμφωνα με την ισχύουσα μέχρι στιγμής νομοθεσία η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης μπορεί να αναθέσει το έργο των ψεκασμών στους προσωρινούς μειοδότες μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την υπογραφή των συμβάσεων. Εκτιμούμε ότι για τις περιοχές αυτές, αν δεν υπάρξουν περαιτέρω απορρίψεις, το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα όπου βέβαια συντρέχουν οι προϋποθέσεις ψεκασμού. 

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα αναρτηθούν και οι παγίδες στην πλειονότητα των περιοχών της Περιφερειακής Ενότητας. Σε περίπτωση καθυστέρησης του πρώτου δολωματικού ψεκασμού, ο οποίος ως γνωστό είναι κρίσιμος για την επιτυχία του προγράμματος, θα δοθούν οδηγίες στους παραγωγούς των περιοχών που θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα με επόμενο δελτίο τύπου. Δεν θα πρέπει να υπάρξει πανικός και άσκοπη χρήση εντομοκτόνων σκευασμάτων.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ακολουθούνται μέθοδοι αντιμετώπισης φιλικές προς το περιβάλλον, να χρησιμοποιήσουν εγκεκριμένα σκευάσματα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες της ετικέτας. Οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνονται τις πρωινές ώρες, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (θερμοκρασία μέχρι 28ο C, χωρίς άνεμο και βροχή), να τηρούνται οι αποστάσεις από κατοικημένες περιοχές και να ενημερώνονται οι περίοικοι. 

Υπενθυμίζουμε ότι ο ελαιόκαρπος είναι επιδεκτικός προσβολής με την έναρξη πήξης (ξυλοποίησης) του πυρήνα (κουκούτσι). 

Τηλ. επικοινωνίας 2821346570, 2821346541-43-23, 2822022005.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook