Ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση μεταφοράς δειγμάτων αίματος από τα ΚΥ – ΠΕΔΥ στα νοσοκομεία της 7ης ΥΠΕ Κρητης, εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ.

Το σωματείο στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως η απόφαση αυτή αποδεικνύει την πρόθεση της κυβέρνησης να μετατρέψει τα Κέντρα Υγείας σε σταθμούς Πρώτων Βοηθειών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Με απόφαση της 7ης Υ.ΠΕ. τα δείγματα αίματος  που θα λαμβάνονται στα Κ.Υ. του νησιού θα μεταφέρονται σε συγκεκριμένο αριθμό και συγκεκριμένες μέρες την εβδομάδα στα κεντρικά νοσοκομεία των νομών ώστε οι εργαστηριακοί έλεγχοι των ασθενών να πραγματοποιούνται στα εργαστήρια των νοσοκομείων.

Η απόφαση αυτή αποδεικνύει από τη μία ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν σκέφτεται να αναπτύξει ένα πλήρες οργανωμένο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας σε πόλεις και χωριά, αλλά να μετατρέψει τα Κ.Υ. (τα οποία είχαν αφεθεί στη μοίρα τους εδώ και χρόνια, σε προσωπικό, χρηματοδότηση, υλικά με ευθύνη τους υλοποιώντας  την πολιτική της Ε.Ε.)  σε σταθμούς που θα παρέχουν πρώτες βοήθειες.

Από την άλλη θέλει να φορτώσει στο νοσοκομείο αναφοράς το κόστος λειτουργίας όλων εργαστηρίων του νομού. Στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθεί πακέτο το σύνολο των εργαστηριακών εξετάσεων στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και στις ασφαλιστικές εταιρίες.

Στην πραγματικότητα ομολογείται ότι θα συνεχιστεί η σημερινή αθλιότητα που υπάρχει από την έλλειψη υγειονομικού προσωπικού, εργαστηρίων, ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και ότι οι παρεχόμενες από το κράτος υπηρεσίες θα είναι ακόμη λιγότερες,.

Αυτό το «Δίκτυο ΠΦΥ» που θέλει η κυβέρνηση  να δημιουργήσει θα είναι ένα συνονθύλευμα μονάδων του εμπορευματοποιημένου δημόσιου και του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα, των αυτοαπασχολούμενων, των ΜΚΟ, των Κοινωνικών Ιατρείων και Φαρμακείων, της Τοπικής Διοίκησης, κ.λπ.

Είναι ξεκάθαρο.

Μια τέτοια απόφαση δεν είναι τυχαία, αλλά ούτε και η μόνη που αφορά τα κέντρα υγείας.

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα κενά στα ΚΥ – ΠΕΔΥ, που έχουν ερημώσει, δεν θα γίνουν.

Όπως λέει η κυβέρνηση, θα μετακινηθούν γιατροί ειδικοτήτων και λοιπού προσωπικού από και προς τα νοσοκομεία, κάτι που ήδη στο ΠΑΓΝΗ γίνεται (γενικοί γιατροί στα επείγοντα, τεχνολόγοι – ακτινολόγοι από ΠΕΔΥ κ.α.). Οι όποιες νέες προσλήψεις ιατρικού και άλλου υγειονομικού προσωπικού γίνουν θα είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, όπως επικουρικό προσωπικό.

Η χρηματοδότηση της ΠΦΥ θα γίνεται από προγράμματα ΕΣΠΑ, δηλαδή αποσπασματικά και με ημερομηνία λήξης, ενώ ενισχυμένος θα είναι ο ρόλος της Τοπικής Διοίκησης. Θυμίζουμε την τροπολογία της κυβέρνησης που «πέρασε» με το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα», με την οποία δήμοι και περιφέρειες θα μπορούν να χρηματοδοτούν από δικά τους κονδύλια λειτουργικές ανάγκες των δημόσιων μονάδων Υγείας.

Οι συνέπειες για τους ασθενείς είναι υποβαθμισμένες, κατακερματισμένες υπηρεσίες «πολλών ταχυτήτων» και το κόστος λειτουργίας των Μονάδων Υγείας μεταφέρεται μέσω των δημοτικών τελών και της τοπικής φορολόγησης στους κατοίκους.

Οι εργαζόμενοι και οι λαϊκές οικογένειες έχουν συμφέρον να μην πέσουν στην παγίδα της αντιλαϊκής μεταρρύθμισης της συγκυβέρνησης που προωθεί ως δήθεν απάντηση στη σημερινή άθλια κατάσταση των δημόσιων μονάδων και των παροχών.

⦁    Καλούμε τους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες να παλέψουν για:

⦁    Να παρθεί πίσω αυτή η απόφαση.

⦁    Πλήρης ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλο το νομό, ενταγμένη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, με ανάπτυξη Κέντρων Υγείας αστικού τύπου και υπαίθρου, που θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες, με βασικό προσανατολισμό την πρόληψη. Χρειάζεται τα εργαστήρια των ΚΥ να έχουν το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό, αντιδραστήρια και αναλώσιμα, να γίνονται γρήγορα και αξιόπιστα οι εξετάσεις.

⦁     Ανάπτυξη δημοσίων Κέντρων Υγείας στις δυτικές, ανατολικές, νότιες συνοικίες, να ενισχυθούν τα ήδη υπάρχοντα στην ύπαιθρο με μόνιμο προσωπικό  και σύγχρονα μηχανήματα και εξοπλισμό. Κινητές μονάδες στην ΒΙΠΕΗ, στις βιομηχανικές ζώνες Μαλάδων, Τυλίσσου, και περιφερειακής οδού Ηρακλείου – Μοιρών, στα ΤΕΙ – ΑΕΙ, στο εργοστάσιο της ΔΕΗ. Να λειτουργήσει Κέντρο Υγείας στον βόρειο οδικό άξονα από Αλικαρνασσό έως Μάλια, όπου δεν υπάρχει κανένα δημόσιο κέντρο υγείας.

⦁    Να στελεχωθούν οι μονάδες του ΠΕΔΥ με γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, οδοντιάτρους, φαρμακοποιούς, νοσηλευτικό προσωπικό και μαίες, κοινωνικούς λειτουργούς, επισκέπτες υγείας, ψυχολόγους και άλλους υγειονομικούς, υποστηρικτικό και διοικητικό προσωπικό.

⦁    Να διαθέτει πλήρη εργαστηριακό, διαγνωστικό εξοπλισμό, φυσικοθεραπευτήριο, οδοντιατρικό ιατρείο.

⦁    Να λειτουργεί καθημερινά και σε 24ωρη βάση και να συνδέεται με το κρατικό Γενικό και ειδικό νοσοκομείο και το κρατικό σύστημα επείγουσας προνοσοκομειακής ιατρικής (ΕΚΑΒ).”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook