Τι δήλωσε ο ετεροθαλής αδελφός του, που είναι μιγάς – Είχε εμμονή με την καθαριότητα και την προσωπική του υγιεινή – Τι είχε αποκαλύψει ο ίδιος ο δολοφόνος το 2010

Ολόκληρη η ανθρωπότητα «πάγωσε» χθες από την δολοφονία της Βρετανίδας βουλευτού των Εργατικών Τζο Κοξ έξω από το εκλογικό της κέντρο στην πόλη Μπέρσταλ, στο Δυτικό Γιορκσάιρ. 

Ο 52χρονος δολοφόνος πρώτα πυροβόλησε και στην συνέχεια μαχαίρωσε το θύμα του, που λίγες ώρες αργότερα εξέπνευσε στο νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί. Ενώ η Βρετανία θρηνεί για τον χαμό της 41χρονης μαχητικής Κοξ και τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα για το δημοψήφισμα του Brexit στις 23 Ιουνίου έχουν αναστείλει κάθε σχετική δραστηριότητα για τις προσεχείς δύο ημέρες, νέα αποκαλυπτικά στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την αμφιλεγόμενη προσωπικότητα και τα κίνητρα του 52χρονου δράστη Τόμας Μερ.

Ο Μερ γεννήθηκε στο Kilmarnock της Σκωτίας, όμως τον μεγάλωσε στο Μπέρσταλ η γιαγιά του Helen Mer με την οποία ζούσε μέχρι τον θάνατό της το 1996. Μετά την δολοφονία της Κοξ μίλησε στον βρετανικό Τύπο ο ετεροθαλής αδελφός του Μερ, ο 41χρονος Duane St Louis, ο οποίος γεννήθηκε από τον δεύτερο γάμο της μητέρας του δράστη με τον Reginald St Louis, από την Γρενάδα, στην Καραϊβική.

Ο ετεροθαλής αδελφός του Τόμας Μερ αποκάλυψε ότι ο δολοφόνος δεν ασχολείτο με την πολιτική, ούτε ήταν ρατσιστής και ανέφερε ότι τα δύο αδέλφια είχαν καλές σχέσεις, παρόλο που ο Duane είναι μιγάς. Ο ίδιος δήλωσε ότι ο αδελφός του πάσχει από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και έχει κατά καιρούς νοσηλευτεί ενώ έχει εμμονή με την καθαριότητα και την προσωπική του υγιεινή γι’ αυτό χρησιμοποιούσε συνέχεια μαντηλάκια καθαρισμού.

Όσο για τις σχέσεις με το άλλο φύλο, ο άλλος αδελφός του Τόμας Μερ, Τόμμυ ή Τομ για τους γείτονες και τους συγγενείς του, ανέφερε ότι σε νεαρή ηλικία είχε μια σχέση με μια κοπέλα αλλά του την «έκλεψε» ένας φίλος του. Έκτοτε ο Μερ δεν έκανε ξανά σχέση με κάποια γυναίκα. Ο αδελφός του δολοφόνου της Τζο Κοξ, ο Σκοτ Μερ μίλησε στην Daily Telegraph και επιβεβαίωσε ότι ο αδελφός του έχει ψυχολογικά προβλήματα, αλλά τόνισε ότι δεν ήταν βίαιος, ούτε ασχολείτο με την πολιτική. 

Ο Σκοτ Μερ πάντως δεν μεγάλωσε μαζί με τον Τόμας, καθώς έζησε με την νέα οικογένεια που δημιούργησε η μητέρα του ενώ ο δολοφόνος μεγάλωσε με την γιαγιά του. Δεν έχει ακόμα γίνει γνωστό, αν ο πατέρας του Τόμας Μερ, James, βρίσκεται στη ζωή.

Οι γείτονες του Τόμας Μερ, μετά το τραγικό περιστατικό, δήλωσαν ότι ο 52χρονος άντρας ήταν μοναχικός, αλλά του άρεσε η κηπουρική και βοηθούσε εθελοντικά τους ηλικιωμένους στην γειτονιά με το να κουρεύει το γρασίδι τους.

Το 2010 ο Τόμας Μερ είχε αναλάβει την περιποίηση πάρκου στην πόλη και με αφορμή αυτό το γεγονός δήλωσε στην τοπική εφημερίδα «The Huddersfield Daily Examiner»: «Παραδέχομαι ειλικρινά ότι αυτό μου έκανε περισσότερο καλό από όλη την ψυχοθεραπεία και την φαρμακευτική αγωγή στον κόσμο».

Φίλοι της μητέρας του δράστη δήλωσαν ότι η 69χρονη γυναίκα είναι συντετριμμένη και ψιθυρίζει διαρκώς «δεν το καταλαβαίνω αυτό που έγινε», ενώ ομολόγησε ότι νιώθει τύψεις και κατηγορεί τον εαυτό της για αυτό που έκανε ο γιος της…

Σύμφωνα με την βρετανική εφημερίδα Daily Mail το όνομα του δολοφόνου της Τζο Κοξ υπήρχε στον κατάλογο με τους πρώην συνδρομητές νοτιοαφρικανικού περιοδικού υπέρ του απαρτχάιντ ενώ ο 52χρονος ήταν μέλος της οργάνωσης Springbok Club, που συνδέεται με το απαρτχάιντ.

Πάντως, αν και σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, ο δολοφόνος κατά την διάρκεια της αποτρόπαιας πράξης του φώναξε: «Πρώτα η Βρετανία», το ομώνυμο ακροδεξιό
κόμμα αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση με τον δράστη και καταδίκασε την δολοφονία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook