Το ποσό των 500.000 ευρώ θα αναγκαστεί να καταβάλει κατασκευαστική εταιρεία σε 51χρονο οικοδόμο, ο οποίος έμεινε ανάπηρος κατά 80%, ύστερα από εργατικό ατύχημα.

Ο άνδρας, κατά τη διάρκεια εργασιών σε οικοδομή, έπεσε από ύψος 3,50 μέτρων. Κατά την εκδίκαση της υπόθεσης, το Εφετείο είχε επιδικάσει το ανωτέρω ποσό ως αποζημίωση στον παθόντα, ενώ ο Άρειος Πάγος σήμερα, επικύρωσε την ασυνήθιστα μεγάλη αποζημίωση. Τα δικαστήρια έκριναν ότι η κατασκευάστρια εταιρεία δεν είχα μεριμνήσει ώστε να τοποθετηθούν τα απαιτούμενα από την εργατική νομοθεσία προστατευτικά κιγκλιδώματα ή δίχτυ σε ύψος 3 μέτρων το οποίο να εμποδίζει την ελεύθερη πτώση των εργαζομένων στην οικοδομή». Η κρίση των δικαστών στηρίχθηκε στην έκθεση των τεχνικών επιθεωρητών εργασίας ενώ και το Εφετείο δεν είχε δεχτεί τους ισχυρισμούς της εταιρείας ότι υπήρχαν κιγκλιδώματα ασφαλείας σε όλη την οικοδομή, εκτός από το σημείο που έπεσε ο άτυχος εργάτης.

Η άποψη των Αρεοπαγιτών είναι πώς πρόκειται για εργατικό ατύχημα, αφού «υπήρξε βίαιο και αιφνίδιο συμβάν γενόμενο κατά την εκτέλεση της εργασίας του, το οποίο οφείλεται σε αμέλεια της μηχανικού και της κατασκευαστικής εταιρείας».

Το χρονικό του ατυχήματος

Ο οικοδόμος έπεσε από τον πρώτο όροφο διώροφης οικοδομής στην περιοχή του Αλίμου Αττικής τον Μάιο του 2003. Μεταφέρθηκε αρχικά στο Ασκληπιείο Βούλας και στη συνέχεια στο ΚΑΤ, όπου νοσηλεύθηκε επί πέντε μήνες αφού είχε υποστεί πλήρη αισθητικοκινητική παραπληγία, λόγω κατάγματος στον σπόνδυλο. Έκτοτε παρέμεινε παράλυτος ολικά και ισόβια ανίκανος για κάθε εργασία και με αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης.
Από το ΙΚΑ αρχικά έλαβε επίδομα παραπληγικού (μοναδικό εισόδημά του) και στη συνέχεια κρίθηκε από την αρμόδια υγειονομική επιτροπή ανάπηρος κατά 80%, ισόβια τελείως ανίκανος για κάθε εργασία και έλαβε τελικά σύνταξη 800 ευρώ μηνιαίως.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook