Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν κατά του νομοσχεδίου για την σχεδόν πλήρη απαγόρευση των αμβλώσεων

«Υπάρχω, σκέφτομαι, αποφασίζω». Με αυτό το σύνθημα, χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν σήμερα στο κέντρο της Βαρσοβίας, στην Πορεία για την Αξιοπρέπεια κατά του νομοσχεδίου που θέλει να επιβάλει την σχεδόν πλήρη απαγόρευση της άμβλωσης στην Πολωνία, όπου ο ισχύων νόμος είναι ήδη ένας από τους αυστηρότερους της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η διαδήλωση οργανώθηκε από την οργάνωση «Dziewuchy Dziewuchom» (οι γυναίνες για τις γυναίκες) που δημιουργήθηκε μέσω του Facebook στις αρχές του έτους και αριθμεί πλέον 100.000 μέλη.

Η ισχύουσα νομοθεσία χρονολογείται από το 1993 περιορίζει ήδη αυστηρά την άμβλωση στην Πολωνία επιτρέποντάς την σε τρεις μόνο περιπτώσεις: κίνδυνος για τη ζωή και την υγεία της μητέρας, προγεννητικός έλεγχος που δείχνει μη αναστρέψιμο παθολογικό πρόβλημα στο έμβρυο και κύηση ως αποτέλεσμα βιασμού ή αιμομιξίας. Ο νόμος θεωρήθηκε τότε προϊόν συμβιβασμού ανάμεσα στην εκκλησία και την πολιτεία.

Το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο αποτελεί πρόταση οργανώσεων κατά της άμβλωσης, επιτρέπει την διακοπή της κύησης μόνο στην περίπτωση που είναι αναγκαία για την προστασία της ζωής της μητέρας. Προβλέπει ποινή φυλάκισης πέντε ετών για τα άτομα που εφαρμόζουν παράνομη άμβλωση, έναντι δύο ετών, σύμφωνα με τον σιχύοντα νόμο.

Ο ηγέτης του PiS Γιαροσλάβ Κατσίνσκι και η πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους προς αυτήν την «λαϊκή πρωτοβουλία», η οποία για να εισαχθεί προς συζήτηση στο κοινοβούλιο έπρεπε να συγκεντρώσει άλλες 100.000 υπογραφές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις φεμινιστικών οργανώσεων, 100.000-150.000 γυναίκες προσφεύγουν σε παράνομες αμβλώσεις κάθε χρόνο, είτε σε ιατρεία στην Πολωνία, είτε σε κλινικές της Γερμανίας, της Σλοβακίας και της Αυστρίας. Ο αριθμός των νόμιμων αμβλώσεων στην Πολωνία των 38 εκατομμυρίων κατοίκων ανέρχεται σε 700-1.800 ετησίως.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook