Ο φόβος είναι η βασική αιτία που δεν επιστρέφουν στις τράπεζες οι καταθέσεις, δήλωσε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, τονίζοντας όμως πως η διαδικασία επιστροφής θα πάρει καιρό.

Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ ΕΠΤΑ, τόνισε ότι βασικοί παράγοντες για επιστροφή στην κανονικότητα είναι η σταθερότητα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Όσον αφορά την άρση των capital controls θεωρεί ότι είναι πιθανή αν όχι όλων αλλά των περισσότερων περιορισμών μέχρι το τέλος του έτους.

Μια από τις συνθήκες για άρση των capital controls ήταν η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης η οποία επιτεύχθη ανέφερε και επισήμανε πως τα επόμενα βήματα είναι η επιτυχής διαχείριση των κόκκινων δανείων και η επιστροφή των καταθέσεων.

Προσέθεσε ακόμη ότι το υψηλό επίπεδο των κόκκινων δανείων δεν οφείλεται στο ότι «ο κόσμος έγινε ξαφνικά κακοπληρωτής», αλλά στη δυσμενή αλλαγή της οικονομικής κατάστασης τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων.

Κάλεσε τους δανειολήπτες να πάνε στις τράπεζες για να ρυθμίσουν τα δάνεια ιδιαίτερα αυτοί που δεν έχουν ενταχθεί στο νόμο 3869, διαφορετικά κινδυνεύουν να χαρακτηρισθούν μη συνεργάσιμοι και να έχουν επιπτώσεις ανέφερε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook