Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο Πατριαρχικό Συλλείτουργο της Πεντηκοστής στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά

Πατριαρχικό Συλλείτουργο τελέστηκε σήμερα, Κυριακή της Πεντηκοστής, από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, με συλλειτουργούς τους Προκαθημένους των Τοπικών Ορθοδόξων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών, στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά, Ηρακλείου, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, εκπροσώπων της κυβέρνησης καθώς και των τοπικών αρχών.   

Ο Παναγιώτατος ανέφερε στην Ομιλία του ότι η σημερινή ημέρα είναι ημέρα ενότητας, καθώς είμαστε όλοι ενωμένοι μέσω της πίστης και των μυστηρίων της Εκκλησίας, συμπληρώνοντας ότι «η ενότης της Ορθοδόξου Εκκλησίας και των πιστών της αποτελεί την αποστολήν μας.  Η εκκλησιαστική ενότης μας δεν αποτελείομοσπονδιακήν τινα μορφήν, ούτε πηγάζει από την συσπείρωσιν πέριξ κάποιου ανθρωπίνου προσώπου. Πηγάζει και ολοκληρούται από την κοινήν πίστιν μας, η οποία ταυτίζεται με την σωτηρίαν, με την αιώνιον ζωήν.» 

Μετά τη Θεία Λειτουργία και τον Εσπερινό του Αγίου Πνεύματος, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, οι Προκαθήμενοι των Τοπικών Ορθοδόξων Αυτοκέφαλων Εκκλησιών και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας , κ. Προκόπης Παυλόπουλος, μετέβησαν στα γραφεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, όπου ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ.κ. Ειρηναίος, παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν τους.

Αφού έκανε αναφορές στον σημερινό σπαρασσόμενο κόσμο επισήμανε: «Αποτελούμε το μυστικό Σώμα του Χριστού και υμνούμε την Εκκλησία του Ουρανού, όπως ψάλλει το κοντάκιο της Αναλήψεως. Αυτή είναι η αποστολή της αγαθής Εκκλησίας. Κατά την εναγώνιο προσευχή του Κυρίου μας στον κήπο της Γεσθημανής παραμένει το πανανθρώπινο αίτημα μέσα σε ένα αλληλοσπαρασσόμενο κόσμο».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαρακτήρισε ιστορική και μεγάλη στιγμή τη σύγκληση της Αγίας Συνόδου και προσέθεσε: Ανεξαρτήτως των διαφορετικών απόψεων μας οι Ορθόδοξοι οφείλομε να επισημάνομε ότι μοναδική οδός της πορείας ημών εν τω κόσμω είναι η ενότης. Βεβαίως η οδός ταύτη απαιτεί θυσίαν ζώσα, πολύ κόπο και κατωρθούται κατόπιν σκληρού αγώνα. Είμαι βέβαιος πως η σύνοδος θα συμβάλλει προς την κατεύθυνση αυτή δημιουργούσα, δια της εν Πνεύματι Αγίω διασκέψεως και δια του εποικοδομητικού και εν ειλικρίνεια διαλόγου, ατμόσφαιρα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης.

Το ιστορικό Πατριαρχικό Συλλείτουργο την ημέρα της Πεντηκοστής και ο εσπερινός του Αγίου Πνεύματος ολοκληρώθηκαν στις 12:45 το μεσημέρι και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και οι προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών μετέβησαν στην Αρχιεπισκοπή, ενώ αργότερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν τους.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook