Σε μια σημαντική συνάντηση των μελών της Ευρωπαϊκής Ερευνητικής Υποδομής EMBRC (European Marine Biological Resource Centre) συμμετείχε η Περιφέρεια Κρήτης στο Μπιλμπάο στην Ισπανία, με θέμα την στήριξη της Θαλάσσιας Βιοτεχνολογίας και την ανάδειξη- ανάπτυξη των θαλάσσιων πόρων των νησιωτικών και παραθαλάσσιων περιοχών της Ευρώπης.

Η συνάντηση συνδιοργανώθηκε από την Συντονιστική Επιτροπή του EMBRC και την Διάσκεψη των Παρακτίων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR), και επικεντρώθηκε στην ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων των περιφερειακών στρατηγικών που σχετίζονται με τη θαλάσσια βιοτεχνολογία στην Ευρώπη, που μπορούν να αποτελέσουν καίριους μακροπρόθεσμους τομείς καινοτομίας, έρευνας αλλά και διασύνδεσης της  θαλάσσιας έρευνας με την παραγωγή και την τοπική κοινωνία.

Απώτερος στόχος, πέρα από τον επιστημονικό-ερευνητικό, είναι η τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη, η δημιουργία νέων προοπτικών παραγωγής και αγοράς, αλλά και μελλοντικών θέσεων εργασίας, σε τομείς που σχετίζονται με τους θαλάσσιους πόρους και αφορούν στη διατροφή, την αλιεία, την υδατοκαλλιέργεια, τη βιοτεχνολογία, φαρμακευτικούς σκοπούς και βιοποικιλότητα, αξιοποίηση υποθαλάσσιων πόρων και καταδυτικού τουρισμού, υπηρεσίες οικοσυστήματος κ.α.

Η Δρ Ε Χατζηγιάννη, Διευθύντρια Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού που εκπροσώπησε την Περιφέρεια Κρήτης, παρουσίασε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Κρήτης,  σε σχέση και με το υψηλό επιστημονικό της δυναμικό, τις ευκαιρίες, καθώς επίσης και τις προτεραιότητες της περιφερειακής  στρατηγικής της Κρήτης για την «έξυπνη εξειδίκευση», δίνοντας έμφαση στα σημεία που αφορούν τους θαλάσσιους πόρους, που μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο και των τεσσάρων πυλώνων της στρατηγικής «έξυπνης εξειδίκευσης» δηλ το αγροδιατροφικό, πολιτιστικό-τουριστικό, περιβαλλοντικό, και της γνώσης.

Τα στοιχεία αυτά έχουν συμπεριληφθεί εξάλλου σε σχετική πρωτοβουλία της CPMR για την συν-αξιοποιίηση των πρωτοβουλιών και των ιδιαιτεροτήτων των στρατηγικών έξυπνης εξειδίκευσης των Παρακτίων Περιφερειών της Ευρώπης. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις υπάρχουσες ερευνητικές υποδομές, που στηρίζονται και αναπτύσσονται από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, στον τομέα της θαλάσσιας βιοτεχνολογίας.

Η συζήτηση συντονίστηκε από την CPMR, με συμμετέχουσες Παράκτιες Ευρωπαϊκές Περιφέρειες:  Κρήτη, Αζόρες (Πορτογαλία), Καμπάνια (Ιταλία), Γκαλίτσια (Ισπανία), Βρετάνη (Γαλλία). Στη συνάντηση παρευρέθηκε επίσης από την Κρήτη ο Δρ Α. Μαγουλάς, Διευθυντής του ΙΘΑΒΥΥΚ και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, που αποτελεί και βασικό επιστημονικό εταίρο της ερευνητικής υποδομής EMBRC.

Η Περιφέρεια Κρήτης, που κατέχει και την Αντιπροεδρία στην CPMR επί των θαλασσίων θεμάτων, διατηρεί στενή συνεργασία με τους ερευνητικούς και επιστημονικούς φορείς στην Κρήτη, στην Ελλάδα αλλά και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο για την πλήρη αξιοποίηση του Περιφερειακού της Προγράμματος όσο και για την από κοινού διεκδίκηση χρηματοδοτικών κονδυλίων από το Ανταγωνιστικό Πρόγραμμα Horizon 2020, στους τομείς της θαλάσσιας βιοτεχνολογίας-καινοτομίας

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook