Ο νέος εθνικός στόχος, είναι η Ελλάδα του 2021, όταν θα γιορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Επανάσταση, να είναι μια χώρα που θα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, αυτοδύναμη, με χαμηλή ανεργία και δίκαιη ανάπτυξη που θα διαχέεται σε όλη την κοινωνία, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από το βήμα του συνεδρίου του Economist.

«Το φετινό Συνέδριο του Economist λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο όπου η ελληνική οικονομία εισέρχεται σε εντελώς νέα φάση. Πρόκειται, μετά από πολύ καιρό, για μια περίοδο σταθερότητας και ανάκαμψης» σημείωσε ο Πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Η χώρα βγαίνει από την εκκρεμότητα και προχωρά δυναμικά στην ανάκτηση του χαμένου χρόνου και στη διόρθωση των απωλειών που άφησε η βαθιά ύφεση των προηγούμενων έξι ετών».

Οπως είπε, έχουμε μια συμφωνία που δίνει για πρώτη φορά περιθώρια αισιοδοξίας για την οριστική έξοδο από την κρίση και προοπτική στην ελληνική οικονομία και στον δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό.

Αναφερόμενος ειδικά στο ζήτημα του χρέους, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η δεσμευτική εγγύηση των εταίρων μας για άμεσες παρεμβάσεις ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κι ο καθορισμός ανώτατου ορίου στην εξυπηρέτησή του της τάξης του 15% του ΑΕΠ ετησίως, στέλνουν ισχυρότατο μήνυμα στις αγορές και τους διεθνείς επενδυτές ότι η ανάπτυξη της Ελλάδας δεν θα παρεμποδίζεται από την εξυπηρέτηση του χρέους».

«Κι αυτή είναι η πιο στέρεα έννοια βιωσιμότητας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Σε αυτό το ασφαλές πλαίσιο πρέπει να θέσουμε σήμερα, τις βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας με στόχο τη «δίκαιη ανάπτυξη» και με απόλυτη προτεραιότητα την μείωση της ανεργίας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, για να φθάσουμε επιτέλους στην κανονικότητα», τόνισε επίσης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε: «Να επιμερίσουμε δίκαια τα οφέλη της ανάπτυξης ανέφερε και υπογράμμισε πως το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει τον δομικό μετασχηματισμό του κράτους, το χτύπημα στην άνιση και εκλεκτική φορολογική μεταχείριση, την μεγιστοποίηση της κοινωνικής απόδοσης και του τελευταίου ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου και την προώθηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου με επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας που εξασφαλίζουν νέες, σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας με επίκεντρο το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας».

«Εστιάζουμε σε οκτώ άξονες προτεραιότητας στους οποίους η χώρα διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα: Αγροτοδιατροφή, υγεία και φάρμακα, τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών, ενέργεια, περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη, μεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα, υλικά και κατασκευές, πολιτισμό και τουρισμό», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Κατά τη δεύτερη αξιολόγηση θα πρέπει όλες οι πλευρές να επιδείξουν την αντίστοιχη δέσμευση ώστε να αποφύγουμε φαινόμενα και πρακτικές καθυστερήσεων που υπονομεύουν τη δυναμική της ανάκαμψης», ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε, «εμείς θα προσέλθουμε εγκαίρως στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, ενόψει της 2ης αξιολόγησης, με μια επεξεργασμένη πρόταση για τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς εργασίας στο πλαίσιο των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών».

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε υπογραμμίσει ότι δεν μπορεί η ανάπτυξη να στηριχτεί στη συντριβή της εργασίας, λέγοντας, «Δεν μπορεί σημαίνει και ότι δεν είναι αντικειμενικά δυνατό, αλλά ταυτόχρονα έχει και μια πολιτική, ηθική, κανονιστική διάσταση. Δεν μπορεί: δηλαδή δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Και δε θα το επιτρέψουμε», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook