Το βράδυ θα είναι ατελείωτο σήμερα. Το δημοψήφισμα που θα κρίνει όχι μόνο το μέλλον της Βρετανίας αλλά και της ίδιας της ΕΕ, όπως την ξέρουμε μέχρι σήμερα, δημιουργεί ρίγη θέτοντας σε συναγερμό όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, την Ουάσιγκτον αλλά και όλα τα μεγάλα χρηματοοικονομικά κέντρα της υφηλίου που δεν πρόκειται να «κοιμηθούν» απόψε.

Εξάλλου οι traders είναι αυτοί που πρώτοι θα κληθούν να αντιδράσουν στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπως αυτό θα “αποκαλύπτεται” ώρα την ώρα απ’ τις δύο το ξημέρωμα ώρα Ελλάδος, που θα κοινοποιηθούν τα πρώτα αποτελέσματα από πόλεις ως τις 9 το πρωί της Παρασκευής που αναμένονται τα τελικά.

Η προετοιμασία στο Σίτι του Λονδίνου, στη Wall Street αλλά και σε όλα τα trading desk όλων των επενδυτικών τραπεζών, χρηματιστηριακών εταιρειών ανά τον κόσμο θυμίζει “πολεμική” εκστρατεία….

Η Barclays έχει προμηθευτεί εκατοντάδες sleeping bags για τους υπαλλήλους της που θα κάνουν ολονυκτία στα κεντρικά της γραφεία στο Λονδίνο. Η JPMorgan πάλι φρόντισε να κλείσει δεκάδες δωμάτια σε ξενοδοχείο που βρίσκεται κοντά στα γραφεία της στο Canary Wharf για τους υπαλλήλους της. Άλλες τράπεζες προσφέρουν στρώματα εκστρατείας, σούσι και πίτσα… Και όλοι έχουν φροντίσει να έχουν προμηθευτεί πολύ καφέ για ένα βράδυ, που οι παλιοί traders παραλληλίζουν με τη «μαύρη Τετάρτη» του1992, όταν η Βρετανία υπό το «σφυροκόπημα» της αγοράς αναγκάστηκε να αποσύρει τη στερλίνα από τον «Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών».

«Όλα τα trading desks βρίσκονται σε πολεμική προετοιμασία», λέει ο Frederic Ponzo της εταιρείας χρηματοοικονομικών συμβούλων GreySpark Partners με έδρα το Λονδίνο.

«Η μεταβλητότητα μαζί με τη συναλλακτική δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί πολύ περισσότερο απ’ ότι είχε συμβεί πέρυσι με το ελβετικό φράγκο. Επικρατούσε μία τρέλα και οι εντολές καθυστερούσαν όταν η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας ξαφνικά απέσυρε το ανώτατο συναλλακτικό όριο του φράγκου».

Με τις δημοσκοπήσεις να συνηγορούν προς ένα αμφίβολο αποτέλεσμα οι traders είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη είτε να αγοράσουν είτε να πουλήσουν απ’ τη στιγμή που θα δημοσιευτούν τα πρώτα αποτελέσματα περίπου στις 2 το πρωί ώρα Ελλάδος.

Επειδή μόνο η αγορά συναλλάγματος λειτουργεί 24 ώρες αναμένεται να απορροφήσει και τις πρώτες αναταράξεις. Παράλληλα όμως θα ανοίγουν και οι αγορές μετοχών και ομολόγων στην Αυστραλία και την Ανατολική Ασία.

Για την στερλίνα θα είναι μία «άγρια» περίοδος: Ανάλογα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το βρετανικό νόμισμα είτε θα βυθιστεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών δεκαετιών ή θα αναρριχηθεί στα υψηλότερα επίπεδα φέτος, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έκανε το Bloomberg σε αναλυτές.

Εξάλλου ενόψει του δημοψηφίσματος οι μετοχές παγκοσμίως και τα νομίσματα κινούνταν μεταξύ κερδών και απωλειών ενώ η μεταβλητότητα της στερλίνας εκτινάχθηκε στα υψηλότερα επίπεδα απ’ το 2008 όταν δημοσιεύτηκαν δημοσκοπήσεις που έδειχναν επικράτηση του «Brexit».

Σύμφωνα με την Barclays περίπου 140 δισ δολ. περιμένουν να επενδυθούν και το ρευστό που κατέχουν οι επενδυτές βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα απ’ το 2001, σύμφωνα με έρευνα της Bank of America.

«Η περισσότερη δραστηριότητα θα λάβει χώρα εντός μίας ή δύο ωρών πριν ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα, κάτι που σημαίνει ότι το προσωπικό των ευρωπαϊκών τραπεζών θα εργαστεί τις ώρες που συνήθως εργάζονται οι συνάδελφοι τους στην Ασία, όπου τότε θα ανοίγουν οι αγορές, και θα προσπαθήσει προσαρμόσει ή να χετζάρει ή να επενδύσει», λέει ο Javier Paz, αναλυτής στην Aite Group με έδρα τη Βοστώνη.

 Και οι traders μετοχών όμως θα ξεκινήσουν πολύ νωρίς τη βάρδια τους. «Όλη η ομάδα θα έρθει στις 2 το πρωί (4 ώρα Ελλάδος), όταν θα αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε προς τα που θα γέρνει το αποτέλεσμα», λέει ο Ben Kumar, εκτελεστικός διευθυντής της Seven Investment Management στο Λονδίνο που διαχειρίζεται 15 δισ δολ. «Όλοι θα ξενυχτήσουμε. Πρέπει να διασφαλίσουμε το μήνυμα της εταιρείας μας προς τους πελάτες ότι είμαστε εδώ και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ο,τι ζητήσουν», σημειώνει. 

 Αγωνία στα δύο «στρατόπεδα» και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες 

Λίγα χιλιόμετρα πιο μακρυά οι επικεφαλής των δύο στρατοπέδων θα αγωνιούν για το αποτέλεσμα ευελπιστώντας ότι ο αγώνας τους θα αποδώσει. Η αγωνία είναι μεγαλύτερη στο στρατόπεδο του «Bremain» αφού σε περίπτωση ήττας θα κληθεί να είναι και αυτό που θα διαχειριστεί την επόμενη μέρα εφόσον ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον επιλέξει τελικά να μην παραιτηθεί.

Ολονυκτία όμως θα έχουν στις Βρυξέλλες, στη Φρανκφούρτη, στο Βερολίνο αλλά και στην Ουάσιγκτον περιμένοντας το αποτέλεσμα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν καταρτιστεί σενάρια και πιθανά μέτρα που μπορεί να ενεργοποιηθούν ώστε να περιοριστούν πιθανόν “βίαια” κύματα που θα σαρώνουν τις αγορές, τη χορήγηση ρευστότητας στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα αλλά και να τονωθεί η εμπιστοσύνη για τις προοπτικές της ίδιας της ΕΕ ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Ήδη οι έξι μεγαλύτερες Κεντρικές Τράπεζες στον κόσμο βρίσκονται σε συνεννόηση προκειμένου να παρέμβουν συλλογικά εάν χρειαστεί, όπως έπραξαν στην κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης λίγα χρόνια πριν.

Η EKT φέρεται να επιβεβαίωσε το έκτακτο σχέδιο που έχει καταρτίσει στη σημερινή της συνεδρίαση ενώ παράλληλα η Fed σπεύδει να δώσει στη δημοσιότητα τα stress tests στα οποία έχει υποβάλει τις αμερικάνικες τράπεζες.

Δύο ώρες μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, στις 11.30 ώρα Ελλάδος έχει προγραμματιστεί σύσκεψη του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και του πρωθυπουργού της Ολλανδίας, που προεδρεύει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Μάρτιν Ρούττε.

Στην περίπτωση ενός Brexit πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τέσσερις τους θα συγκαλέσουν άμεσα έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα που θα υπάρξει και θα πλήξει την ίδια τη δομή της Ένωσης.

Λίγη ώρα αργότερα επίκειται και παρέμβαση – δήλωση του G7 ενώ και το ΔΝΤ θα εμφανιστεί έτοιμο να παράσχει βοήθεια σε χώρες που μπορεί να τη χρειαστούν εφόσον οι εξελίξεις στις χρηματαγορές προκαλέσουν προβλήματα ρευστότητας.

Εάν από την άλλη βέβαια, όπως δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, επικρατήσει το «Bremain», τότε όλοι θα μπορούν να προσβλέπουν σε έναν …ήρεμο ύπνο την Παρασκευή το βράδυ!

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook