Πιο μεγάλος από ποτέ είναι ο κίνδυνος απένταξης έργων και στην Κρήτη, καθώς η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ εξακολουθεί να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα.

Η Κρήτη, σύμφωνα με δημοσίευμα της neakriti.gr, κατά την περίοδο 2007-2013 έχει τη δυνατότητα να εισπράξει μέσω ΕΣΠΑ συνολικό ποσό άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ. Μέχρι σήμερα από αυτά έχουν απορροφηθεί μόλις 100 εκατ. ευρώ, ένα ποσοστό γύρω στο 20% δηλαδή.

Αν και το ποσοστό αυτό βρίσκεται στο μέσο όρο και των υπόλοιπων περιφερειών της χώρας, η ουσία είναι πως χάνουμε ευκαιρίες. Και μάλιστα ευκαιρίες που σπανίζουν σ\’ αυτή την τόσο δύσκολη οικονομική περίοδο.

O Yπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, έστειλε τελεσίγραφο, όχι μόνο εδώ σε εμάς, αλλά σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας:
«Όποιο έργο δεν προχωράει, μέσα σε 6 μήνες θα απεντάσσεται»…

Σε τι, όμως, μπορεί να ωφελήσει μια απένταξη;

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της neakriti, ωφέλεια θα προκύψει από την απελευθέρωση των χρημάτων που έχουν δεσμευτεί για ένα έργο το οποίο δεν προχωράει και τη διάθεση των χρημάτων αυτών για ένα άλλο έργο.

Για ένα άλλο έργο που θα έχει προοπτική καλύτερης εξέλιξης, άρα και γρηγορότερης απορρόφησης κονδυλίων.

Μέτρα για επιτάχυνση του ΕΣΠΑ

«Από εδώ και μπρος, όποιος δεν είναι σε θέση να υλοποιήσει το έργο που έχει εντάξει στο ΕΣΠΑ θα απορρίπτεται και οι πόροι θα αποδεσμεύονται για να χρησιμοποιηθούν σε άλλα έργα», είχε δηλώσει τη Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, παρουσιάζοντας 10 μέτρα για την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ.

Ο υπουργός είχε κάνει λόγο μάλιστα για 4.762 νεκρά έργα αξίας 5,5 δισ. ευρώ, που είναι ενταγμένα από το 2008 και τα οποία δεν έχουν ακόμα προχωρήσει σε συμβασιοποίηση, δημοπράτηση και πληρωμές. Όπως τόνισε ο υπουργός, «τα έργα αυτά αξιολογούνται ένα προς ένα και είτε προχωρούν άμεσα σε υλοποίηση είτε απεντάσσονται».

Τα δέκα μέτρα

Συνοπτικά, τα – κατά Χρυσοχοΐδη – δέκα μέτρα επιτάχυνσης του ΕΣΠΑ είναι:
– Οριστικό τέλος στη \”βιομηχανία\” των νεκρών εκχωρήσεων που ανακυκλώνουν πόρους και προγράμματα χωρίς να υλοποιούν έργα.
– Απλοποίηση του συστήματος των εκχωρήσεων πόρων.
– Κατάργηση της δυνατότητας δημιουργίας Ενδιάμεσων Φορέων Διαχείρισης, χωρίς την έγκριση του ΥΠΑΑΝ.
– Αναδιοργάνωση των Αρχών Διαχείρισης.
– Απεγκλωβισμός χρήσιμων πόρων από νεκρές εντάξεις.
– Αποκέντρωση στη λήψη αποφάσεων.
– Έμφαση στα έργα και όχι στις διαδικασίες.
– Άμεσο άνοιγμα όλων των κωδικών των προγραμμάτων.
– Υποστήριξη των τελικών δικαιούχων για να υλοποιήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά τα έργα τους.
– Αναδιάταξη των Ενδιάμεσων Υπηρεσιών Διαχείρισης.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Συνεδρίαση Περιφερειακού

Στο μεταξύ, χθες έγινε στο Ηράκλειο συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηρακλείου, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το ΕΣΠΑ. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι ενημερώθηκαν καταρχήν για το τι είναι το ΕΣΠΑ, πώς δουλεύει, ποιες είναι οι δεσμεύσεις του και ποιες οι δυνατότητές του. Αναλύθηκε η φιλοσοφία του ΕΣΠΑ, εξηγήθηκε στους περιφερειακούς συμβούλους το πώς γίνονται οι προκηρύξεις, αλλά και μια σύντομη ενημέρωση για τα έργα που έχουν προκηρυχθεί…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook