Γενικός Δ/ντής Παραγωγής ΔΕΗ: Η Κρήτη έχει επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας αλλά πρέπει άμεσα να προχωρήσει η καλωδιακή διασύνδεση του νησιού

Έλεγχο σε όλες τις μονάδες παραγωγής της ΔΕΗ στην Κρήτη πραγματοποιεί ο Γενικός Διευθυντής Παραγωγής της ΔΕΗ κ. Ιωάννης Κοπανάκης, ο οποίος σήμερα το πρωί επισκέφθηκε στο εργοστάσιο στην Ξυλοκαμάρα Χανίων.

Όπως είπε ο κ.Κοπανάκης η Κρήτη δεν θα έχει πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση παρά την αύξηση της ζήτησης λόγω του θέρους.

Όμως, τόνισε, πως η λειτουργία μονάδων με υγρό καύσιμο έχει πλέον καταστεί απαγορευτική λόγω του περιβαλλοντικού κόστους και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας πρέπει άμεσα να προωθήσει το θέμα της διπλής καλωδιακής διασύνδεσης της Κρήτης με την υπόλοιπη χώρα.

Η αρχή θα γίνει με την μικρή διασύνδεση με δύο καλώδια των 120 MW έκαστο που θα συνδέσουν ενεργειακά την Πελοπόννησο με την Κρήτη.

Το καλώδιο αυτό, υπογείως από την Κίσσαμο θα φτάνει στον κεντρικό υποσταθμό στην Ξυλοκαμάρα.

Όπως είπε ο κ.Κοπανάκης αυτή η μικρή διασύνδεση επιβάλλεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2021 και στην συνέχεια και η μεγάλη διασύνδεση από το Ηράκλειο.

Πάντως οι μονάδες που υπάρχουν σήμερα στην Κρήτη θα παραμείνουν με το εργοστάσιο του Αθερινόλακκου να λειτουργεί υποστηρικτικά της διασύνδεσης και τις άλλες να βρίσκονται σε «ψυχρή εφεδρεία», έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν εάν κριθεί αναγκαίο.

 

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του Γενικού Διευθυντή Παραγωγής της ΔΕΗ στην Ξυλοκαμάρα, το εργοστάσιο επισκέφθηκε και ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, ο οποίος ανέφερε πως εκτός από τις συζητήσεις που θέλει να έχει με τα τοπικά στελέχη και εργαζόμενους της ΔΕΗ, σκοπός της επίσκεψης είναι να θέσει στον κ.Κοπανάκη θέματα που αφορούν  σε συνεργασία στον τομέα διαφόρων έργων.

Ο Δήμαρχος Χανίων περιηγήθηκε στους χώρους του εργοστασίου και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον διευθυντή του εργοστασίου κ. Γιάννη Κοκκινάκη  τον πρόεδρο του συλλόγου εργαζομένων κ. Κώστα Ηλιάκη και μέλη του Δ.Σ. αλλά και το Γενικό Διευθυντή παραγωγής της ΔΕΗ κ. Γιάννη Κοπανάκη.

Ο ενεργειακός σχεδιασμός, η επάρκεια, η προστασία του περιβάλλοντος, ο ρόλος της επιχείρησης στην ανάπτυξη του τόπου και η συνεργασία με την τοπική κοινωνία ήταν μερικά από τα βασικότερα σημεία της συνάντησης. 

Ο Δήμαρχος Χανίων μεταξύ άλλων έθεσε στο Γενικό Διευθυντή παραγωγής της ΔΕΗ, αιτήματα για την κατασκευή κάποιων έργων στην περιοχή, που σχεδιάζει ο Δήμος Χανίων και θα μπορούσε να συμβάλλει η ΔΕΗ, επ’ ωφελεία της τοπικής κοινωνίας, για να εισπράξει τη βεβαιότητα του κ. Κοπανάκη για θετική εισήγηση προς το Δ.Σ της εταιρείας στην Αθήνα.

 

Το προσεχές χρονικό διάστημα ο Δήμαρχος Χανίων αποδεχόμενος σχετική πρόταση θα μεταβεί στην Αθήνα προκειμένου να συναντηθεί με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας κ. Μανώλη Παναγιωτάκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook