«Κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει τι σκέψεις περνάνε από το μυαλό του David Cameron, του Άγγλου πρωθυπουργού που ευθύνεται για την πρόσθετη αναταραχή στην Ευρώπη. Εν συντομία θυμίζω πως ο κάποτε φέρελπις πολιτικός έχοντας χάσει τον έλεγχο του κόμματος του, δεσμεύτηκε να οδηγήσει το Ηνωμένο Βασίλειο σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. (Κ.Ε. 18/6/2016). Το άσχημο είναι πως ναι μεν το προσωπικό δράμα του Cameron ολοκληρώθηκε με την παραίτηση του, το λογαριασμό του πολιτικού του καιροσκοπισμού θα κληθούν να πληρώσουν άλλοι. Από την πεισματική αποχώρηση της πρώην δικαίως αγέρωχης αυτοκρατορίας και νυν ψηλομύτας ξεπεσμένης αριστοκράτισσας δεν θα ζημιωθούν μονάχα όσοι πήραν την απόφαση αυτή, θα ζημιωθούμε όλοι. Για να ισορροπούν βέβαια τα πράγματα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι κίνδυνοι συχνά κρύβουν μέσα τους και ευκαιρίες.

Το γιατί μία, όχι μικρή, μερίδα του αγγλικού πολιτικού κόσμου είναι εναντίον της Ενωμένης Ευρώπης δεν μπορεί να εξηγηθεί με λογικά κριτήρια. Ίσως η μεταφυσική να είναι περισσότερη αρμόδια. Λίγο η αριστοκρατική υπεροψία, λίγο η βρετανική ιδιαιτερότητα, λίγο η απέχθεια στους πολλούς και λεπτομερείς κανόνες, μαζί με την αίσθηση της πρώην αυτοκρατορίας που μπορεί να επιβιώσει και μόνη της ή έστω με τις Ηνωμένες Πολιτείες, έκαναν αρκετούς πολιτικούς να δυσανασχετούν με την Ε.Ε. Το πράγμα βέβαια ξέφυγε με την εμφάνιση του ευρωφοβικού Nigel Farage και ειδικά με την πρωτιά του στις Ευρωεκλογές, όπου ο χαρισματικός αυτός λαϊκιστής έπεισε τους συμπατριώτες του πως για την ανεργία στις πρώην βιομηχανικές περιοχές φταίνε οι κανονισμοί της Ε.Ε. και η μετανάστες. Τα επιχειρήματα του για τα… 20 δις που η Βρετανία πληρώνει στην ένωση ετησίως, για τις αδυναμίες του Ασφαλιστικού Συστήματος… εξαιτίας των ευρωπαίων πολιτών και για το 60 εκατομμύρια Τούρκων που με την κατάργηση της βίζας θα εγκατασταθούν στην… Βρετανία μπορεί να μην σηκώνουν σοβαρή συζήτηση, έκαναν όμως τους μεγαλύτερους σε ηλικία, τους ανέργους και τους νόμιμους Πακιστανούς και άλλους μετανάστες να ψηφίσουν μαζικά υπέρ της εξόδου από την ένωση.

Σε πρώτη ανάγνωση τις μεγαλύτερες συνέπειες θα τις υποστεί η ίδια η Αγγλία, καθώς όπως δείχνουν τα πράγματα Σκοτία και Βόρειος Ιρλανδία θα αποσχιστούν ώστε να παραμείνουν μέλη της ένωσης. Επιπλέον, το διαζύγιο μόνο βελούδινο δεν θα είναι σε μία προσπάθεια αποφυγής να μπουν και άλλα μέλη στον πειρασμό. Το θέμα ειδικά για την Ελλάδα είναι πως θα πληρώσουμε χωρίς να φταίμε αφού ο τουρισμός από το νησί θα μειωθεί, η συζήτηση για το Grexit ίσως επιστρέψει και τα όποια επενδυτικά πλάνα θα ανασταλούν εωσότου τα πράγματα ξεκαθαρίσουν. Όπως όλα δείχνουν ο στρατηγός Ντε Γκολ είχε δίκιο που δεν τους ήθελε στην Ε.Ε. γιατί είναι αντλαντιστές και διασπαστές, ενώ ο ίδιος πίστευε σε μία Ευρώπη από τον Ατλαντικό έως τα Ουράλια.      

 

Κώστας Ν. Πολυχρονάκης
Director of Operations

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook