Η Γαλλία ζητά και άμεσο διορισμό νέου πρωθυπουργού στη Βρετανία

Οι έξι ιδρυτικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν σήμερα από το Ηνωμένο Βασίλειο να αρχίσει «το συντομότερο δυνατόν» τη διαδικασία της εξόδου του από την ΕΕ, με τη Γαλλία να υπογραμμίζει ότι «επείγει» ο διορισμός ενός νέου βρετανού πρωθυπουργού.

«Λέμε εδώ, μαζί, ότι η διαδικασία αυτή πρέπει να αρχίσει το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε στο Βερολίνο ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, περιστοιχισμένος από τους ομολόγους του Ζαν-Μαρκ Ερό (Γαλλία), Μπερτ Κούντερς (Ολλανδία), Πάολο Τζεντιλόνι (Ιταλία), Ντιντιέ Ρεντέρ (Βέλγιο) και Ζαν Άσελμπορν (Λουξεμβούργο).

«Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να ασχοληθούμε με το μέλλον της Ευρώπης», πρόσθεσε ζητώντας να τεθεί σε εφαρμογή το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας, δηλαδή η διάταξη της εθελούσιας και μονομερούς αποχώρησης από την ΕΕ.

Ο Ζαν-Μαρκ Ερό ζήτησε μάλιστα να διοριστεί γρήγορα ένας νεός πρωθυπουργός στη θέση του Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ αυτός ο τελευταίος προβλέπει να παραμείνει μέχρι τον Οκτώβριο και να αφήσει στον διάδοχό του την ευθύνη της διαπραγμάτευσης της εξόδου της χώρας του από την ΕΕ.

«Ασφαλώς πρέπει να διοριστεί ένας νέος βρετανός πρωθυπουργός, αυτό πιθανόν να πάρει μερικές ημέρες, όμως το πράγμα επείγει», δήλωσε ο Ερό.

«Ζητούμε να γίνει σεβαστό και να εφαρμοστεί το άρθρο 50, το πράγμα επείγει, είναι προς το συμφέρον της Βρετανίας όπως και των Ευρωπαίων, ζητούμε η Ευρώπη και οι 27 άλλοι να γίνουν σεβαστοί», υπογράμμισε.

Ο ολλανδός ομόλογός του ζήτησε επίσης «να γυρίσει το συντομότερο η σελίδα».

Οι έξι υπουργοί είπαν επίσης πως είναι ανάγκη η Ευρώπη να πλησιάσει τους πολίτες της και να ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους, ιδιαίτερα αγωνιζόμενη εναντίον της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας και εργαζόμενη για την επίλυση της μεταναστευτικής κρίσης καθώς και των ζητημάτων της ασφάλειας μετά τις πρόσφατες τζιχαντιστικές επιθέσεις στο Παρίσι ή τις Βρυξέλλες.

«Οφείλουμε να ετοιμάσουμε αυτές τις απαντήσεις μαζί και να δείξουμε πως η Ευρώπη είναι όχι μόνο απαραίτητη, αλλά επίσης ικανή», τόνισε ο Σταϊνμάιερ, «ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να επικεντρωθούμε σύντομα σ’ αυτές τις απαντήσεις και αυτό είναι το μήνυμά μας προς το Λονδίνο».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook