Αύξηση αφίξεων, μείωση διανυκτερεύσεων και σημαντική πτώση της αγοραστικής δύναμης των τουριστών έχουμε την φετινή σεζόν στην Κρήτη όπου περίπου το 95% των ξένων επισκεπτών έχει επιλέξει πακέτα all inclusive για τις διακοπές τους.

“Κόσμος έρχεται, έχουμε αύξηση αφίξεων αυτή τη στιγμή το 85% των ξενοδοχείων είναι γεμάτα ωστόσο όχι μόνο έχει μειωθεί ο αριθμός των διανυκτερεύσεων αλλά και οι οικονομικές δυνατότητες των τουριστών είναι περιορισμένες” είπε στην εφημερίδα “Πατρίς” ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης Μιχάλης Βαμιεδάκης.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι και ο αριθμός των Ρώσων είναι αυξημένος ωστόσο σε καμιά περίπτωση δεν ισχύουν τα ουτοπικά νούμερα που διέρρεαν από μερίδα επιχειρηματιών στην έναρξη της σεζόν.

Σύμφωνα με τον κ. Βαμιεδάκη, ο τουρισμός στηρίζει την τοπική οικονομία αφού γεμίζει ξενοδοχεία, προσφέρει θέσεις εργασίας, οι τουρίστες καταναλώνουν τοπικά προϊόντα ωστόσο ένας κλάδος που πλήττεται είναι σίγουρα οι ιδιοκτήτες καφέ και εστιατορίων όπως και τουριστικών καταστημάτων, αφού η συντριπτική πλειονότητα των ξένων κλείνουν διακοπές με πακέτα all inclusive που σε ποσοστό 95% τρώνε και πίνουν μέσα στα ξενοδοχεία και ξοδεύουν πολύ λίγα χρήματα στην αγορά.

Ο ίδιος ανέφερε ότι για τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη υπάρχουν πολλές αεροπορικές θέσεις κενές και η προσπάθεια που καταβάλλεται είναι να γεμίσουν.

“Η σεζόν μέχρι τώρα δεν έχει φέρει τα προσδοκόμενα αποτελέσματα ούτε σε επίπεδο διανυκτερεύσεων ούτε και στην κίνηση της αγοράς” υπογράμμισε ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του τα ξενοδοχεία δεν έχουν γεμίσει ακόμη, οι Ρώσοι είναι πολύ λιγότεροι από εκείνους που αναμένονταν και η κατάσταση στην αγορά κυρίως στα καταστήματα επισιτισμού και διασκέδασης είναι, όπως είπε, τραγική.

“Και πώς να μην είναι, σχολίασε, όταν η αγοραστική δύναμη των τουριστών είναι μειωμένη έως και 50%”.

“Πριν λίγες μέρες μου έλεγε επιχειρηματίας με μαγαζί στο κέντρο της Χερσονήσου ότι έκανε σε μια μέρα είσπραξη μόλις 70 ευρώ. Είναι απίστευτο και όμως αληθινό” είπε. “Οι τουρίστες έρχονται με εκπτώσεις και προσφορές και δεν έχουν χρήματα να ξοδέψουν αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στην αγορά”, ανέφερε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χερσονήσου Λευτέρης Τρευλάκης.

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις του, οι περισσότεροι καταστηματάρχες της περιοχής μέχρι τώρα είναι ιδιαίτερα απογοητευμένοι από την σημαντική μειωμένη κίνηση.

“Για μας τώρα αρχίζει να τονώνεται η κίνηση ο Μάιος ήταν ο χειρότερος των τελευτών ετών” μας είπε ο Γιώργος Χριστοδουλάκης, πρόεδρος της Ενωσης Επιχειρηματιών Ενοικιαζόμενων Διαμερισμάτων Ν. Ηρακλείου “Φιλοξένια”.

Ο κ. Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι η κίνηση από τη Ρωσία είναι “παγωμένη” και τόνισε ότι δυστυχώς πολλοί τουρίστες κλείνουν διαμερίσματα μόνο για μια διανυκτέρευση”.

 

εφημερίδα “Πατρίς”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook