Την εβδομάδα που πέρασε η αριστερή κυβέρνηση  ήρθε αντιμέτωπη με μια ακόμη πικρή πραγματικότητα.

Κι αυτό γιατί την αντίθεσή τους με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, όπου κυριαρχούν οι φόροι και απουσιάζουν οι επενδύσεις, εξέφρασαν, στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου Economist, αρκετοι Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες. Η μεγάλη μερίδα αυτών φαίνεται να γυρνά την πλάτη της στην Ελλάδα με το ισχύον επενδυτικό χάρτη και το υπάρχον φορολογικό σύστημα 

Επι της ουσίας ο ” θείος απ το Νew York ” δεν είπε τίποτα καινούργιο για όλους εμάς που παρακολουθούμε το τρόπο που η Ελληνική πραγματικότητα υποδέχεται και αντιμετωπίζει το ΕΠΕΝΔΥΕΙΝ και το ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ.

Οι ίδιοι είπαν μεταξύ άλλων, ότι:

“Η Ελλάδα παρουσιάζει ευκαιρίες σε τομείς όπως η ενέργεια, αλλά η αύξηση των φόρων χωρίς να υπάρχουν έσοδα από τον ιδιωτικό τομέα είναι χωρίς αποτέλεσμα.”

“Το κεφάλαιο πηγαίνει εκεί που του φέρονται καλύτερα. Θα πρέπει να δούμε πώς συμπεριφέρονται στο κεφάλαιο στην Ελλάδα για να απαντήσουμε στο ερώτημα,γιατί λείπουν οι σοβαροί επενδυτές.” 

Κι όταν οι ξένοι βλέπουν τους ντόπιους να φεύγουν ( για τους γνωστούς λόγους ) πως θα ρθουν εκείνοι; 

Οι ” Αμερικανοί” λοιπόν, αναζητούν ευκαιρίες στην Ελλάδα και αυτό που έχουν δει όλα αυτά τα χρόνια, είναι ότι υπάρχουν κάποια πράγματα που θα βοηθούσαν,και πολλά που αποτελούν τροχοπέδη.

Δεν μπορείς απλώς να αυξάνεις φόρους, πρέπει να έχεις έσοδα, να ενισχύσεις τον ιδιωτικό τομέα και να περιορίσεις τον δημόσιο τομέα.

Το να ρίχνεις το βάρος στους φορολογούμενους δεν έχει αποδώσει πουθενά στον κόσμο. Η Αμερική τη δεκαετία του ‘60 μείωσε τους φόρους, γεγονός που επέτρεψε να αναπτυχθεί η ιδιωτική κατανάλωση και πολύ γρήγορα να αναπτυχθεί η ιδιωτική οικονομία. 

Συν αυτά,η ομολογία είναι ωμή.

Δεν είμαστε ανίκανοι να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση, όπου οι κανόνες και το κανονιστικό πλαίσιο, συνεχώς, μεταβάλλονται.

Με όλα αυτά ο “θείος απ την Αμερική” θα περιοριστεί να μας αγαπά και να μας δίνει συμβουλές,α φού μπορεί να πραγματοποιήσει επενδύσεις μακρυά από την Ελλάδα με ορίζοντα ολόκληρο τον πλανήτη και φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον.

Με όλα αυτά … θα μείνουμε με το μουτζούρη και θα κοιτάμε ο ένας τον άλλο να δυστυχεί και να αναζητά μάταια σωτηρία.

Γιατί για να πάρει μπροστά η οικονομία,πρέπει να βοηθήσουν οι σοβαρές επενδύσεις απ το εξωτερικό.

Και την κυβέρνηση Τσίπρα που η ίδια πολεμά στην πράξη την επιχειρηματικότητα και έμπρακτα παθαίνει αναφυλαξία με τις αγορές και τους επενδυτές, δεν την εμπιστεύεται κανείς.

Κωνσταντίνος Γ.Συλιγάρδος, Δημοσιογράφος 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook