Με προχειρότητα και τελευταία στιγμή – όπως της καταλογίστηκε – η δημοτική αρχή Χανίων επιχείρησε να δώσει λύση στο πρόβλημα της παραχώρησης χώρου στους καταστηματάρχες στο παραλιακό μέτωπο της Νέας Χώρας, για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων. Όλα αυτά, τέλη Ιουνίου…

Το δημοτικό συμβούλιο κλήθηκε να αποφασίσει για το τι μέλλει γενέσθαι στην περιοχή προσωρινά για φέτος μια και από του χρόνου, αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις, θα εφαρμοστεί μια μόνιμη λύση στην περιοχή βάσει μελέτης με την οποία θα στενέψει ο δρόμος προκειμένου να μεγαλώσουν τα πεζοδρόμια και να δοθεί έτσι χώρος και για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων και για τη διεύλευση των πεζών.

Μέχρι να γίνει όμως αυτό οι δημοτικές παρατάξεις έπρεπε να αποφασίσουν πως θα λύσουν γι’ αυτή τη σεζόν το ζήτημα. Αξίζει να αναφερθεί ότι στο δημοτικό συμβούλιο παρίσταντο και ορισμένοι καταστηματάρχες της περιοχής. Κατά τη διάρκεια του Δ.Σ. εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας του δήμου ανέφερε ότι όλες οι ρυθμίσεις που είχαν εφαρμοστεί στο παρελθόν από προηγούμενες δημοτικές αρχές, αντιμετώπιζαν νομικά εμπόδια, όπως για παράδειγμα το κλείσιμο του δρόμου και η κίνηση μόνο συγκεκριμένων οχημάτων.

Η πρόταση που έκανε η δημοτική αρχή με σχεδόν μηδενική προετοιμασία, όπως κατηγορήθηκε από την αντιπολίτευση, ήταν να παραχωρηθεί κάποιος χώρος από τα πεζοδρόμια με την προϋπόθεση να αφήνουν τον ελάχιστο νόμιμο χώρο ελεύθερης κίνησης των πεζών (ωστόσο η δημοτική αρχή πρότεινε αυτή τη λύση χωρίς να γνωρίζει όπως φάνηκε τα μέτρα των πεζοδρομίων και αν ήταν δηλαδή αρκετά μεγάλα ώστε να εφαρμοστεί προσωρινά αυτή η πρόταση). Κατά τη διάρκεια πάντως του συμβουλίου, συζητήθηκε ακόμα και το ενδεχόμενο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων μέχρι ενός σημείου του οδοστρώματος και κλεισίματος του δρόμου, κάτι που προκάλεσε επισημάνσεις για επικινδυνότητα μιας τέτοιας κίνησης.

Γιώργος Κόρακας – Πρόεδρος καταστηματαρχών και ξενοδόχων Νέας Χώρας

“Από την αρχή του έτους συζητούσαμε μαζί σας, έχουμε προτείνει 5 λύσεις. Έχουμε φτάσει στα μέσα του καλοκαιριού. Έχει χαθεί το παιχνίδι γι’ αυτούς τους ανθρώπους. Είναι άδικο να έχουν τακτοποιηθεί όλες οι περιοχές επαγγελματικά των Χανίων και να μην μπορεί στη Νέα Χώρα να βρεθεί μια λύση. Το πεζοδρόμιο της ακτής Παπανικολή με δική μας πρωτοβουλία το κρατήσαμε “παρθένο”, δεν θέλαμε εμείς να το καταπατήσουμε. Φοβάμαι όμως, τώρα μετά από τις προτάσεις που κάναμε τις οποίες τις αποκλείετε σαν παράνομες, μήπως θα έπρεπε να κουβεντιάσουμε και αυτή τη λύση του πεζοδρομίου. Είναι το μόνο πεζοδρόμιο που δεν έχει καταληφθεί. Πηγαίνετε να γυρίσετε όλη την πόλη. Ποιό πεζοδρόμιο είναι ελεύθερο από τραπεζοκαθίσματα; Δώστε μας επιτέλους το πεζοδρόμιο, αφού θα είναι για 2 μήνες. Βέβαια εμείς θα προτιμούσαμε άλλες λύσεις, Ήταν η πρόταση με τις ξύλινες εξέδρες που είχε εφαρμοστεί δυο χρόνια. Τότε δεν ήταν παράνομο; Τώρα έγινε παράνομο; Δεν μπορούμε να ξέρουμε πλέον την έννοια του νόμιμου και του παράνομου εδώ στα Χανιά.”

Δήμαρχος Χανίων – “Δεν θα προτείνουμε σαν δημοτική αρχή κάτι παράνομο”

“Το να προτείνουμε στο δημοτικό συμβούλιο κάτι παράνομο δεν θελήσαμε να το κάνουμε. Οι αποφάσεις των προηγούμενων δημοτικών αρχών είχαν προβλήματα νομιμότητας. Υπό τις παρούσες συνθήκες και όση καλή θέληση και να είχαμε να ξεπεράσουμε κάποια ζητήματα δεν μπορούσαμε να το κάνουμε γιατί μην ξεχνάτε ότι υπάρχει και μια εισαγγελική παραγγελία καθώς και αντιδράσεις ανθρώπων που ζουν στην περιοχή. 

Το μόνο που μπορεί να γίνει άμεσα είναι να δοθούν άμεσα τα πεζοδρόμια ώστε να μπορέσουμε όπου το επιτρέπει ο νόμος, στα σημεία στα οποία υπάρχει περιθώριο, να δώσουμε μια λύση που δεν έχει νομικά προβλήματα, που αφήνει χώρο στους πεζούς, δίνει χώρο για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων και δεν καταλαμβάνει το οδόστρωμα.”

Νάνσυ Αγγελάκη – “Οι άνθρωποι προσπάθησαν να δουλέψουν αυτή είναι η παρανομία τους”

“Δυο χρόνια μετά που βρίσκεστε στον δήμο, έρχεστε και μας ρωτάτε τι να κάνουμε; Το θέμα είναι αν έχετε βούληση για τη λύση. Όλες οι προηγούμενες δημοτικές αρχές προσπάθησαν να λύσουν το θέμα και εδώ θέτετε ζήτημα νομιμότητας. Δεν το έκανε ο κάθε δήμαρχος για να παρανομήσει αλλά προσπαθούσε να βρει λύση. Οι άνθρωποι προσπάθησαν να δουλέψουν αυτή είναι η παρανομία τους, δώστε τους τη λύση για να μην είναι παράνομοι. 

Σας κάνουμε λοιπόν πρόταση, κάντε μελέτη τεχνικού έργου για πεζοδρόμηση ενός μεγαλύτερου τμήματος του οδοστρώματος, αφήστε ένα μικρότερο οδόστρωμα. Κάντε μεγαλύτερο πεζοδρόμιο ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν και τραπεζοκαθίσματα και να μπορεί να εξυπηρετηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή”. 

Άρης Παπαδογιάννης – “Κύριε Δήμαρχε έχετε μείνει ακόμα στα “θα κάνουμε”

“Αν αυτό δεν είναι έλλειψη ενδιαφέροντος και προγραμματισμού τότε τι είναι; Κύριε δήμαρχε έχετε μείνει ακόμα στα “θα κάνουμε” “θα προγραμματίσουμε”. Ερχόμαστε τέλη Ιουνίου, μη έχοντας ούτε πυξίδα, ούτε μπούσουλα να ψάχνουμε για λύσεις. Θα κάνω λοιπόν εγώ συγκεκριμένη πρόταση. Είναι παράνομα αυτά που είπε ο νομικός σύμβουλος μέχρι να πάρουν τη μορφή κανονιστικής πράξης που για να γίνει μια κανονιστική πράξη περνά από μια διαδικασία βεβαίως με νόμιμα στάδια. Μπορεί να ήταν παράνομοι πέρσι έτσι έγινε η εισαγγελική παραγγελία δεδομένου ότι δεν είχαν γίνει παραχωρήσεις.

Εάν όμως η επιτροπή κυκλοφοριακών θεμάτων πάρει απόφαση για τον δρόμο αυτό, εάν ο δρόμος αυτός μετά από κάποια ώρα το βράδυ γίνει δρόμος ειδικής κυκλοφορίας και επιτρέπει την κίνηση και την είσοδο μόνο σε οχήματα εκτάκτου ανάγκης και όποια άλλα καθοριστούν με αυτή την απόφαση, τότε βεβαίως και μπορεί να γίνει παραχώρηση τμήματος του οδοστρώματος και από εκεί και πέρα το υπόλοιπο κομμάτι να μείνει ελεύθερο για τους πεζούς. Χωρίς βεβαίως την τοποθέτηση αλύσιδων και εμποδίων.”  

Γιάννης Σαρρής – “Οποιαδήποτε λύση πρέπει να έχει νόμιμη βάση”

“Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή. Η μελέτη που πρόκειται να ολοκληρωθεί φαντάζομαι θα δίνει μια απάντηση στα χρόνια προβλήματα. Όμως, αυτή τη στιγμή τι κάνουμε; Δεν συζητάμε για το ποιός θα φανεί καλύτερος, μιλάμε πάντα με απόλυτο σεβασμό και προς τους κατοίκους και τους επιχειρηματίες. Ξέρουμε πολύ καλά όλα αυτά τα χρόνια ότι ενώ υπάρχουν κανόνες δεν τηρούνται και δεν τηρούνται εις βάρος των πολιτών, να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα να μπορούν να κυκλοφορήσουν στο πεζοδρόμιο ελεύθερα.

Τώρα που εφαρμόζονται οι διατάξεις, υπάρχουν αντιδράσεις γιατί οι άνθρωποι έχουν μάθει να λειτουργούν με έναν συγκεκριμένο τρόπο και δυσανασχετούν. Επειδή του χρόνου θα είναι διαφορετικά οποιαδήποτε λύση κι αν βρεθεί πρέπει να υπάρχει μια νομική βάση για να την πάρουμε.” 

Νίκος Παπαντωνάκης – “Όλες οι προηγούμενες δεν θέλησαν να βρουν μια μόνιμη λύση”

“Το πρόβλημα δεν είναι μόνο της παρούσας δημοτικής αρχής. Όλες οι προηγούμενες δεν θέλησαν να βρουν μια μόνιμη λύση. Υπάρχει πρόβλημα. Η σεζόν έχει φτάσει στη μέση. Μπορούμε να βρούμε λύση με τον δρόμο να παραμένει ανοιχτός ώστε όπως είπε και ο εκπρόσωπος των καταστηματαρχών της περιοχής, κ. Κόρακας, να εξυπηρετούνται αντικρούομενα συμφέροντα σε ένα μεγάλο ποσοστό;

Από αυτό που λέει ο κ. Παπαδογιάννης, μειώνεται ο κίνδυνος αυτών που θα κάθονται στα τραπέζια; Αν χτυπήσει ένα παιδάκι τι θα συμβεί; Αν νομικά μπορούμε να στηρίξουμε την πρόταση ότι μπορούν να περνούν τουριστικά λεωφορεία και ταξί και να τους παραχωρήσουμε χώρο προς τη μεριά των καταστημάτων τότε να το κάνουμε.”

Σεραφείμ Ρίζος – “Εφαρμόζετε δυο μέτρα και δυο σταθμά με τα πεζοδρόμια”

“Η πόλη είναι περιοχή κατοικίας, εμπορίου, επιχειρήσεων και αυτά δεν μπορεί να είναι το ένα εις βάρος του άλλου. Απ’ ότι κατάλαβα ακόμα και οι ίδιοι οι επιχειρηματίες της περιοχής δεν συμφωνούν με την πρόταση κλεισίματος του δρόμου. Η πρόταση που προσπαθεί να τα συμβιβάσει, ότι θα κλείσει ο δρόμος μόνο για συγκεκριμένα αυτοκίνητα έχει δυο βασικά μειονεκτήματα: Πρώτος αποκλείει την πόλη και την περιοχή για τους κατοίκους και κάνει μια περιοχή αποκλειστικά για επιχειρηματίες.

Όταν λέτε ότι δεν μπορείτε να βάλετε τραπεζοκαθίσματα στα πεζοδρόμια, την ίδια στιγμή στη Χατζημιχάλη Γιάνναρη, δεν σέβεστε αυτό το δικαίωμα των πολιτών. Άρα χρησιμοποιείται δυο μέτρα και δυο σταθμά. Άρα έχετε πολιτικές ευθύνες. Πρέπει να υπάρχει για την πόλη ένα συνολικότερο σχέδιο.  Το δεύτερο μειονέκτημα είναι αυτό που είπε ο κ. Παπαντωνάκης, αν ένας άνθρωπος χτυπήσει, όταν μας καλείτε να βρούμε μια φόρμουλα η οποία όμως δεν έχει νόμιμη βάση, εμάς μας ζητάτε να βάλουμε εμείς το κεφάλι μας στον ντορβά.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook