Στη μεγάλη συμμετοχή και ανταπόκριση των πολιτών στα προγράμματα δια βίου μάθησης που υλοποιήθηκαν στον δήμο Αποκορώνου, αναφέρεται σε ανακοίνωσή του το Μεσογειακό ΚΕΚ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:

“Ο Δήμος Αποκορώνου είναι ο τρίτος μεγαλύτερος Δήμος σε πληθυσμό από τους επτά συνολικά Δήμους του Ν. Χανίων. 

Αποτελεί ένα σπουδαίο κομμάτι της ιστορίας του νησιού καθώς εντοπίζουμε στοιχεία τόσο της μινωικής Κρήτης όσο και των λαών που από τα αρχαία χρόνια πέρασαν από το νησί. Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι κατά την τουρκοκρατία η μικρότερη σε έκταση ΔΕ του Δήμου Αποκορώνου, η Ασή Γωνιά, δεν πατήθηκε από τους Τούρκους λόγω του δύσβατου της περιοχής και της πρόσβασης προς αυτήν μόνο μέσα από το εύκολα ελεγχόμενο Ασηγωνιώτικο φαράγγι και εδώ κηρύχτηκε η επανάσταση του 1897. Στην Ασή Γωνιά επίσης είχε την έδρα της η Ανώτατη Επιτροπή Αγώνα της Κρήτης εναντίον του Γερμανικού στρατού κατοχής τον 2ου Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αποτελείται από 6 Δημοτικές Ενότητες και ο μόνιμος πληθυσμός του ανέρχεται, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής του 2011 της ΕΛΣΤΑΤ, σε συνολικά 12.807 κατοίκους. 

Όσον αφορά τον δείκτη πληθυσμιακής πυκνότητας του Δήμου Αποκορώνου είναι σταθερά αυξητικός (σε σύγκριση με τα στοιχεία απογραφής ετών 1991 και 2001) γεγονός που δείχνει την αντιστάθμιση της όποιας εσωτερικής μετανάστευσης (σε αστικά κέντρα νομού και χώρας) με την εγκατάσταση νέων κατοίκων (λόγω ευκαιριών σε θέσεις εργασίας λόγω τουρισμού, αγροτικών, κλπ. και ανάπτυξης της δεύτερης κατοικίας) ή/και παραμονή συγκριτικά περισσότερων νέων που δημιουργούν οικογένεια στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αποκορώνου. 

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την απογραφή έτους 2011, προκύπτει ότι το ποσοστό ανεργίας στο Δήμο Αποκορώνου ανέρχεται στα 14,62%. Ποσοστό χαμηλότερο συγκριτικά με το περιφερειακό και το εθνικό επίπεδο που για το 2012 υπολογίζεται σε 24,2%.

Η οικονομία του δήμου βασίζεται ως επί το πλείστον στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, αξιοποιώντας τους πλούσιους φυσικούς του πόρους. Η ολοένα αυξανόμενη προσφορά και ζήτηση τουριστικών επαγγελμάτων και υπηρεσιών δημιουργεί προοπτικές ανάπτυξης του τριτογενούς τομέα. 

Είναι ένας δυναμικά αναπτυσσόμενος δήμος που συνεχώς πρωτοπορεί επενδύοντας στην κατάρτιση των δημοτών του. Σε συνεργασία με το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ) και το Μεσογειακό ΚΕΚ-ΜΑΙΧ, έχει υλοποιήσει υψηλού επιπέδου Προγράμματα Δια Βίου Μάθησης.

Ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Κουκιανάκης πιστεύει ότι  η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί αξιοποιώντας και εξελίσσοντας τις ικανότητες του ανθρώπινου δυναμικού. Επιδιώκοντας τη μείωση του ποσοστού ανεργίας, τη στελέχωση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς και τη γενική αναβάθμιση του μορφωτικού επιπέδου των δημοτών του, ο δήμος Αποκορώνου χρηματοδοτεί με ιδίους πόρους προγράμματα Δια Βίου Μάθησης με μεγάλη ζήτηση, τα οποία προσφέρονται εντελώς δωρεάν στους δημότες. Προγράμματα για τα οποία οι δημότες θα έπρεπε να μεταβούν σε άλλο δήμο για να τα παρακολουθήσουν και να  επωμιστούν το κόστος συμμετοχής . 
Σε συνεργασία με τους ανωτέρω συμβαλλόμενους, σχεδίασαν και υλοποίησαν προγράμματα κατάρτισης βασισμένα στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, με στόχο:

•    την προσωπική , κοινωνική και επαγγελματική ανάπτυξη των πολιτών 
•    την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους
•    την ενίσχυση της απασχόλησης
•    την ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας 
•    την δημιουργία ίσων ευκαιριών εργασίας
•    τη σύνδεση με την αγορά εργασίας
•    την ενεργό συμμετοχή στο κοινωνικό-πολιτισμικό γίγνεσθαι και τη δημόσια ζωή

Η ανταπόκριση των δημοτών υπήρξε πάρα πολύ μεγάλη καθώς μέσα σε λίγες μόνο μέρες από την ανακοίνωση των προγραμμάτων, εκατοντάδες άτομα υπέβαλλαν αίτηση συμμετοχής. Συνολικά έως σήμερα υλοποιήθηκαν 12 προγράμματα κατάρτισης που αφορούσαν τον πρωτογενή και τριτογενή τομέα, απονεμήθηκαν 260 βεβαιώσεις παρακολούθησης και 60 πιστοποιήσεις αναγνωρισμένες από το ΕΣΥΔ. 
Ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Κουκιανάκης καινοτομώντας έδωσε τη δυνατότητα σε 60 συμμετέχοντες να  παρακολουθήσουν το πρόγραμμα «Μαγειρική Τέχνη» και να αποκτήσουν εντελώς δωρεάν το αναγνωρισμένο  από το ΕΣΥΔ πιστοποιητικό «Βοηθού Μάγειρα», ως ένα ισχυρό εφόδιο στην αγορά εργασίας. Ένα πιστοποιητικό για το οποίο θα έπρεπε διαφορετικά να καταβάλλουν 120€ έκαστος. Επίσης, για πρώτη φορά υλοποιήθηκε πρόγραμμα στη δυσπρόσιτη περιοχή, της Ασή Γωνιάς με τις γυναίκες του χωριού να συμμετέχουν ενεργά μαθαίνοντας την τέχνη της Κοπτικής –Ραπτικής.
Συγκεκριμένα υλοποιήθηκαν τα παρακάτω προγράμματα:
•    Μεταποίηση Προϊόντων
•    Μαγειρική Τέχνη (3τμήματα)
•    Ζαχαροπλαστική (2τμήματα)
•    Μελισσοκομία (3τμηματα)
•    Κόσμημα-Αργυροχρυσοχοΐα
•    Κοπτική –Ραπτική 
•    Τέχνη των άκρων

Ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Κουκιανάκης και ο Διευθυντής του ΜΑΙΧ Δρ. Μπαουράκης επιδεικνύοντας ευαισθησία και κοινωνική αλληλεγγύη προς το συνάνθρωπο οργάνωσαν μια δράση προσφοράς με στόχο την κοινωνική αφύπνιση, αποδεικνύοντας ότι η Δια Βίου Μάθηση συντελεί στην κοινωνική συνοχή.
Όλοι οι συμμετέχοντες σε κάθε πρόγραμμα κατάρτισης συνέβαλλαν στην παρασκευή προϊόντων τα οποία πουλήθηκαν σε φιλανθρωπικό παζάρι, τα έσοδα του οποίου προσφέρθηκαν για τις ανάγκες του κοινωνικού παντοπωλείου Αποκορώνου.
Ο Δήμος χρηματοδοτώντας την υλοποίηση προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης χρηματοδοτεί έμμεσα την λειτουργία του Κοινωνικού Παντοπωλείου έχοντας πάντα τελικό αποδέκτη της όλης δράσης τον ίδιο τον ΠΟΛΙΤΗ 

Στο δύσκολο οικονομικό και κοινωνικό πλαίσιο που ζούμε σήμερα είναι σημαντικό η αποκέντρωση της δια βίου μάθησης να γίνεται πραγματικότητα μέσα από δράσεις που στόχο έχουν πρώτα απ’όλα τον άνθρωπο.  Η παροχή εκπαίδευσης υψηλού επιπέδου εξασφαλίζει  προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ανάπτυξη όλων των πολιτών.”

Δείτε τις σχετικές φωτογραφίες

Πρακτική άσκηση, Πρόγραμμα «Μελισσοκομία για αρχάριους».

Πρακτική άσκηση, Πρόγραμμα «Μαγειρική Τέχνη»

Πρακτική άσκηση, Πρόγραμμα «Κοπτική-Ραπτική»

 

Πρακτική άσκηση, Πρόγραμμα «Κόσμημα-Αργυροχρυσοχοΐα»

Απονομή Βεβαιώσεων, Πρόγραμμα «Η τέχνη των άκρων»

Απονομή Βεβαιώσεων, Πρόγραμμα «Μελισσοκομία για αρχάριους»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook