Τo σωματείο εργαζομένων προχώρησε σήμερα στη συνέντευξη τύπου, για να ενημερώσει τους Ηρακλειώτες, για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο ΠΑΓΝΗ και τα αποτελέσματα που θα έχουν.

Αναλυτικά τα όσα είπαν τα μέλη του σωματείου στην συνένετυξη τύπου:

“Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, όχι μόνο διαιωνίζει την τραγική κατάσταση στην Υγεία, έτσι όπως διαμορφώθηκε από τους προκατόχους της, αλλά συνδέει κι αυτή την λειψή χρηματοδότηση με την προϋπόθεση ότι θα πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, αλλιώς μπαίνει αυτόματα ο “κόφτης” για να ισοσκελίσει το “κόστος” της υγείας του λαού, με τις κάθε φορά ανάγκες του κεφαλαίου.

Το τελευταίο διάστημα γίνεται συστηματική προσπάθεια κεντρικά και τοπικά να τονισθεί ότι γίνονται προσπάθειές για την σταθεροποίηση του συστήματος υγείας και της ανόρθωσης του, ότι φταίει η κακή διοίκηση και διαχείριση.  Με αίσθημα ευθύνης  απευθυνόμαστε στις λαϊκές οικογένειες  και στους εργαζομένους που βλέπουν ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο να σκεφτούν:

Οι «αντικειμενικές δυσκολίες» που κατά τον υπουργό δεν αμφισβητεί κανείς, είναι δυσκολίες του κράτους για παραπέρα μείωση των κρατικών δαπανών και επιπλέον στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων για αναθέρμανση των κερδών τους.

Αυτές «οι δυσκολίες» επιδιώκει να υιοθετηθούν και από τους εργαζόμενους ως «κοινό» πρόβλημα, για να μειώσουν τις απαιτήσεις τους και να παραιτηθούν από την ικανοποίηση βασικών αναγκών τους, προσμένοντας την ανάπτυξη από την οποία τελικά δήθεν θα ωφεληθούν όλοι. Όμως και αυτή η ανάπτυξη, όταν και στο βαθμό που επιτευχθεί πάνω στα αποκαΐδια των λαϊκών κατακτήσεων, πάλι θα απαιτεί από το λαό έκπτωση των αναγκών του για να μην «επιστρέψουμε» στην κρίση.

Ο υπουργός παρουσιάζει την αύξηση του ορίου των δαπανών στην Υγεία ως δήθεν αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για χρήματα που θα εισπραχτούν από τους ασθενείς που πληρώνουν στα δημόσια νοσοκομεία και από τις εισπράξεις από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή πάλι από λεφτά των εργαζομένων.

Κρύβει επιμελώς ότι σύμφωνα με το 3ο μνημόνιο, η κρατική υποχρηματοδότηση για την Υγεία παραμένει στο ύψος που είναι σήμερα. Δηλαδή στα 1,4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο μέχρι και το 2018. Μάλιστα, ακόμα και αυτό το ποσόν θα βρίσκεται υπό αίρεση προς τα κάτω, με τον «αυτόματο κόφτη» των δημόσιων δαπανών, αν ξεφεύγουν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Η χρηματοδότηση των κρατικών νοσοκομείων είναι μειωμένη κατά 10 εκ. ευρώ(-0,65%) και προστίθεται στην αντίστοιχη περυσινή δραστική μείωση κατά 22,8%. Δηλαδή να είμαστε και ευχαριστημένοι, που δεν πήγε ακόμα πιο κάτω η κρατική υποχρηματοδότηση, τη στιγμή που για το κεφάλαιο με τον νέο αναπτυξιακό νόμο η κυβέρνηση τα δίνει όλα.

Η γνωστή εξαγγελία των 3.500 προσλήψεων που μέχρι τώρα ούτε η πρώτη «δόση» των 985 έχει προχωρήσει και φυσικά ούτε η δεύτερη των 2.440 που θα «ακολουθήσει». Για το ΠΑΓΝΗ είναι 16 εργαζόμενοι όταν έχουν αποχωρήσει ήδη 16 το τελευταίο τρίμηνο  Τόσες φορές που έχουν εξαγγελθεί αυτές οι προσλήψεις το 16μηνο της κυβερνητικής θητείας, στο τέλος θα πιστέψουμε ότι όχι μόνο γέμισαν τα νοσοκομεία με προσωπικό, αλλά περισσεύουν κιόλας.

Όμως, αυτό που περισσεύει είναι το παραμύθι της κυβέρνησης, αφού ακόμα και να πραγματοποιηθούν αυτές οι προσλήψεις θα αντιστοιχούν μόνο σε ένα μέρος των συνταξιοδοτήσεων των τελευταίων 2 χρόνων. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο, για να ανοίξουν τα 220 κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, απαιτούνται 880 νοσηλευτές και 660 γιατροί και επιπλέον υποστηρικτικό προσωπικό.

Το γεγονός ότι «πάγιες και διαρκείς ανάγκες» των νοσοκομείων «καλύπτονται» με εργαζόμενους επικουρικούς, με «μπλοκάκι» και με παντός είδους ελαστικές και προσωρινές σχέσεις εργασίας δείχνει ότι η κυβέρνηση στοχεύει ώστε το μεγαλύτερο μέρος των ελάχιστων «προσλήψεων» που θα κάνει να αποτελέσει το εργαλείο που θα διαμορφώσει ακόμα πιο φθηνούς εργαζόμενους στα νοσοκομεία.

Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση είναι το εργαλείο για να μεταφερθεί μέρος της ευθύνης για χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων υγείας στους Δήμους και τις Περιφέρειες (και μέσω αυτών στις πλάτες των λαϊκών οικογενειών). Ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη εφαρμογή του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ που προβλέπει ότι η ευθύνη για τα δημόσια νοσοκομεία θα περάσει στις Περιφέρειες και για τα κέντρα υγείας στους Δήμους.

Ο σχεδιασμός  της πλήρης εφαρμογής  της κοστολόγησης των παρεχόμενων υπηρεσιών, των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων και των Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων  οδηγεί  στην λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρήσεις με ιδιωτικοικονομικά κριτήρια, που από την “πώληση” υπηρεσιών υγείας, πρέπει να καλύπτουν τις λειτουργικές τους ανάγκες, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας.

Συνεχίζουμε και πρωτοστατούμε, για να γίνει υπόθεση του λαού ο αγώνας για το λαϊκό δικαίωμα στην υγεία- πρόνοια! Ο αγώνας για πλήρη ανάπτυξη και λειτουργία όλων των δομών σε κάθε περιοχή (νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ, ιδρύματα πρόνοιας, μονάδες ΠΕΔΥ).

Διεκδικούμε το αυτονόητο. Να έχουμε ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, με επαρκές προσωπικό, αναλώσιμο υλικό, ιατροτεχνικό  εξοπλισμό, να καλυφτούν όλες οι απώλειες που είχαμε, να έχει υψηλού επιπέδου, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία, πρόνοια ο λαός. Να υπάρχει πρόληψη, πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Να μη μετράμε πια κάθε μέρα εργατικά ατυχήματα και πρόωρους θανάτους στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές.    
    
Όλα αυτά που είναι απολύτως αναγκαία και ρεαλιστικά, δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν, αν δεν γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις, αν δεν χρηματοδοτηθεί γενναία η δημόσια υγεία –πρόνοια και το ΕΚΑΒ με επάρκεια από τον κρατικό προϋπολογισμό. Δεν μπορεί να γίνει, αν δεν ισχυροποιηθεί ο αγώνας για κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Αν δεν συγκρουστούμε με την κυβέρνηση, την εργοδοσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αν δεν παλέψουμε μαζί με το λαό για την ανάπτυξη που να υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και όχι της πλουτοκρατίας.        

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

⦁    Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μονιμοποίηση όλων των συναδέλφων που εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα.

⦁    Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ με σύγχρονους όρους και δικαιώματα.

⦁    Να αποκατασταθούν άμεσα όλες οι απώλειες που είχαμε μισθολογικές, ασφαλιστικές, εργασιακές. Μέτρα προστασίας της μητρότητας.

⦁    Αποκλειστικά Δημόσια – Δωρεάν, Καθολική & Υποχρεωτική ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ. Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία.

⦁    Τα σχέδια της κυβέρνησης για τη ψυχική υγεία να μην φθάσουν στη βουλή.

⦁    Αποκλειστικά Δημόσια & Δωρεάν ΥΓΕΙΑ-ΠΡΟΝΟΙΑ για όλο το λαό! Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΟ ΠΑΓΝΗ

Αναφορικά με το νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες πρωτοφανούς εμπαιγμού. Οι προσλήψεις που θα γίνουν και οι μετακινήσεις προσωπικού δεν καλύπτουν ούτε τις βασικές ανάγκες, καθώς την τελευταία πενταετία δεν έχει γίνει ούτε μια πρόσληψη, ενώ οι αποχωρήσεις είναι υπερδιπλάσιες.

Το τελευταίο τρίμηνο έφυγαν 16 άτομα από την νοσηλευτική υπηρεσία. Οι συνθήκες εργασίας με τα οφειλόμενα ρεπό και τις άδειες, τα παράνομα ωράρια, η υπερεργασία και η εξουθένωση του προσωπικού βρίσκονται στο απροχώρητο.

Δεν υπάρχει ούτε μια κλινική ή τμήμα του Νοσοκομείου που να λειτουργεί σε κυκλικό ωράριο και να τηρείται το ωράριο εργασίας! Οι τραυματιοφορείς και οι βοηθοί θαλάμου έχουν γίνει “είδος προς εξαφάνιση”, καθώς καλούνται στις απογευματινές και νυχτερινές βάρδιες 1 τραυματιοφορέας να καλύπτει τις ανάγκες 1ος κτιρίου. Οι βοηθοί θαλάμου έχουν επιφορτιστεί δύο και τρία τμήματα τις καθημερινές, σε άλλα να κάνει βάρδια κάθε 15 μέρες. Ενώ σε άλλα τμήματα  επιφορτίζονται οι νοσηλευτές των τμημάτων. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 350 περίπου εργαζόμενοι στο νοσοκομείο μας με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

⦁    Ο νέος προϋπολογισμός του ΠΑΓΝΗ για το 2016 (39.450.000 €), δεν επαρκεί για τη λειτουργία του νοσοκομείου. Να τονίσουμε ότι το 2015 οι λειτουργικές δαπάνες του νοσοκομείου ανέρχονται στα 53,7 εκατομμύρια ευρώ. Οι όποιες προβλέψεις για έσοδα από τον ΕΟΠΥΥ είναι στον αέρα. Ο ΕΟΠΥΥ έχει να πληρώσει από το 2010.

⦁    Οι ανεξόφλητες υποχρεώσεις του νοσοκομείου φτάνουν 44.868.000 ευρώ μέχρι τέλος Μαΐου Οι ληξιπρόθεσμες είναι 32.674.000. Δηλαδή, θα χειροτερέψει η συντήρηση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (όπως η αναγκαιότητα άμεσης αντικατάστασης του παλιού γραμμικού επιταχυντή, μηχάνημα ενδοκοιλοτικής θεραπείας κ.α.), θα μεγαλώσουν οι υπάρχουσες ελλείψεις σε υλικά και φάρμακα.

⦁    Ήδη μέχρι τέλος του Μαΐου από τα 18.000.000 € που έχουν προϋπολογιστεί για φαρμακευτική δαπάνη έχουν απορροφηθεί ήδη τα11.000.000. Αν δεν δοθεί επιπλέον επιχορήγηση στο νοσοκομείο για αυτές τις κατηγορίες που προορίζονται για εξωτερικούς ασθενείς, προειδοποιούμε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα.

⦁    Στο νοσοκομείο οι ελλείψεις είναι τραγικές. Από το 2010 έχουν αποχωρήσει (για συνταξιοδότηση, κ.α) 400 άτομα χωρίς να έχουν αναπληρωθεί. Οι κενές οργανικές θέσεις είναι 650 με τον πρόσφατο οργανισμό του 2012 που επίσης στερεί 60 κρεβάτια από τον λαό του Ηρακλείου, με μειωμένα κρεβάτια στη ΜΕΘ, με έλλειψη ΜΑΦ, με το τμήμα Διαλογής στο ΤΕΠ να το στελεχώνουν φοιτητές της νοσηλευτικής, με συγχωνευμένες κλινικές, με ράντζα, με στελέχωση των τμημάτων κάτω από το όριο ασφαλείας, με καθημερινά μετακινουμένους εργαζομένους από κλινική σε κλινική και από μονάδα Υγείας σε μονάδα Υγείας (Ακτινολογικό, ΤΕΠ, κ.α.). Με το μισό προσωπικό στη διοικητική και τεχνική υπηρεσία. Καταπατούνται εργασιακά δικαιώματα στο όνομα του ρεαλισμού και του εφικτού, όπως το 8ωρο, το 5μερο (δουλεύοντας 16 έως και 24 ώρες σερί, 6 μέρες την εβδομάδα) κλπ.

⦁    Με παραπέρα ιδιωτικοποίηση του νοσοκομείου μέσω των απογευματινών ιατρείων. 600 εργαζόμενοι δουλεύουν που αποδεικνύει την ανεπαρκή πρωινή λειτουργία του νοσοκομείου. Από την επιχειρηματική δράση του πληρώνονται 50 βάρδιες απαλλάσσοντας το κράτος από την ευθύνη και μεταφέροντας την στα λαϊκά στρώματα.

⦁    Τα τμήματα του νοσοκομείου χρωστάνε άδειες του 2015 και εκατοντάδες ρεπό. Για το επόμενο διάστημα υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν 2 κρεβάτια ΜΕΘ όταν θα μπορούσαν να λειτουργούνε όλα (15).

⦁    Η λίστα αναμονής συνεχίζεται και είναι μεγάλη, πράγμα που αποδεικνύει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο διαχειριστικό. Οι λίστες αναμονής για τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία σε ορισμένα ιατρεία κλείνονται για μετά τον Ιούνη.

⦁    Ένα νοσοκομείο που με τόσες ελλείψεις εξυπηρέτησε πέρυσι 103.000 ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία, 97.000 στα ΤΕΠ και  είχε 76.000 εισαγωγές το χρόνο, προσπαθεί να τα καταφέρνει χάρη στο φιλότιμο και την προσφορά των εργαζόμενων του. Κάθε μήνα περνάνε από τα τακτικά ιατρεία 9000 ασθενείς.  

⦁    Κλινική στήθηκε και συνεχίζει και λειτουργεί με ελάχιστους μόνιμους και 15 εργαζομένους με μπλοκάκι (παιδοψυχιατρική) που ένα από τα αποτελέσματα αυτής της σύμβασης είναι  οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι να μην μπορούν να πάρουν ούτε μια μέρα άδεια.

⦁    Στο ακτινολογικό τμήμα που ήδη λειτουργεί με κατά πολύ λιγότερους από τις ανάγκες εργαζόμενους (15 μόνιμοι εργαζόμενοι και 1 συμβασιούχος), είμαστε στα μέσα του 2016 και απομένει να δοθούν οι άδειες του 2015 που υπολογίζονται σε 262 ημέρες, οι άδειες του 2016 που υπολογίζονται σε 425 ημέρες, καθώς και 370 ρεπό (έως τον Απρίλιο).

⦁    Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα καλούνται να  επιλέξουν μεταξύ του εργολάβου (Σκύλλας) και της ατομικής σύμβασης (Χάρυβδης).

⦁    Ταυτόχρονα, για τους ανασφάλιστους έχει δοθεί το ποσό των 10.000.000 ευρώ για όλα τα νοσοκομεία της χώρας που σημαίνει 10.000 ευρώ για κάθε νοσοκομείο.”

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook