Ψήφισμα εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου αναφορικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει και φέτος στην δακοκτονία:

“Με βάση τα πολύ σημαντικά προβλήματα, που παρατηρούνται τα τελευταία χρόνια και τα οποία έχουν ενταθεί φέτος, σε ότι αφορά την καταπολέμηση του Δάκου στα αγροτικά διαμερίσματα του Δήμου Ηρακλείου, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι το ελαιόλαδο, εκτός του ότι είναι βασική πηγή παραγωγής εισοδήματος για τους γεωργούς του Δήμου μας, αποτελεί και ένα υψηλής αξίας διατροφικό αγαθό,  βάση της κρητικής διατροφής, χαρακτηρίζει το περιβάλλον της Κρήτης, την ιστορία της και τον πολιτισμό της. Γι’ αυτό το λόγο η προστασία της παραγωγής του είναι μείζονος σημασίας.

Από το 2010 και μετά, κατόπιν αποφάσεων του ΥΠΑΑΤ, τα κονδύλια για την δακοκτονία έχουν μειωθεί πάνω από 60%. Το επιστημονικό προσωπικό (γεωπόνοι – τομεάρχες) έχει μειωθεί δραματικά, ενώ το ίδιο ισχύει και για το εργατοτεχνικό προσωπικό.  Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει ορθός έλεγχος και αποτελεσματικότητα σε κανένα επίπεδο του προγράμματος δακοκτονίας. Το έργο της Δακοκτονίας είναι καθαρά επιστημονικό και πρέπει να χρήζει τέτοιας αντιμετώπισης από όλους τους εμπλεκόμενους παράγοντες. Επίσης, θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα παρακολουθείται καθ’ όλη την διάρκεια του έτους ακριβώς όπως λειτουργούν οι γεωργικές προειδοποιήσεις.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα πρέπει να υποστηρίξει ουσιαστικά τις διαδικασίες ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος έτσι ώστε να σταματήσει η αιμορραγία της τοπικής οικονομίας από την απώλεια σημαντικών πόρων που προσφέρει το σημαντικότερο τοπικό προϊόν. Ως εκ τούτου τα προβλήματα που παρουσιάζονται τόσο σε σχέση με την  ελλιπέστατη χρηματοδότηση όσο όμως και με την πολύ σφικτή γραφειοκρατική διαδικασία που ακολουθείται με μεγάλη χρονοκαθυστέρηση, πλήττουν το εισόδημα των παραγωγών και της τοπικής οικονομίας ανεπανόρθωτα.

Προς αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε:

1. Άμεση αύξηση των κονδυλίων για τους δολωματικούς ψεκασμούς και την πρόσληψη του απαραίτητου επιστημονικού προσωπικού για τη δακοκτονία, την καταγραφή των ζημιών καθώς και τη γρήγορη αποζημίωση των γεωργών που έχουν πληγεί από την ακαρπία η οποία παρατηρείται την φετινή χρονιά και οφείλεται στις δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες που επικράτησαν κατά τη βλαστική περίοδο και κατά τη διάρκεια της άνθησης και καρπόδεσης των ελαιόδεντρων (ήπιος χειμώνας, ανομβρία, υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί νότιοι άνεμοι κατά την περίοδο της άνοιξης).

2. Την καταπολέμηση του δάκου σε όλες τις περιοχές του Δήμου Ηρακλείου, χωρίς να μείνει καμία περιοχή εκτός της διαδικασίας αυτής.

3. Αποκέντρωση της διαδικασίας στο σύνολο της με χρηματοδότησή της από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και πρόσληψη προσωπικού με βάση τις πραγματικές ανάγκες του προγράμματος.

4. Δυνατότητα προσαρμογής στα τοπικά γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά με εναλλαγή της μεθόδου ανά περιφερειακό επίπεδο ώστε να μεγιστοποιηθεί το αποτέλεσμα της Δακοκτονίας.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook