Τον Αύγουστο ανεβαίνουν στο Taxis τα εκκαθαριστικά

Μέσα στον Αύγουστο θα αναρτηθούν στο taxis τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, δηλαδή σε πέντε μήνες.

Με τα νέα εκκαθαριστικά περίπου 600.000 φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία άνω των 200.000 ευρώ καθώς και εταιρείες και νομικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία αξίας οποιουδήποτε ύψους, θα κληθούν να πληρώσουν σημαντικά αυξημένα ποσά.

Ο φόρος παραμένει αμετάβλητος μόνο για όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας χαμηλότερης των 200.000 ευρώ. Μειωμένος κατά 25% θα είναι για το 15%-20% των φορολογουμένων που κατέχουν μόνο μία ή δύο το πολύ κατοικίες.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλουν το ποσό της δόσης την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα από τον Αύγουστο μέχρι τον Δεκέμβριο.

Όπως σημειώνει η ”Ναυτεμπορική”, οι πρόσθετες επιβαρύνσεις που θα προκαλέσουν οι αλλαγές στον υπολογισμό είναι τόσο μεγάλες, ώστε εκτιμάται ότι τελικά τα έσοδα που θα επιδιώξει να εισπράξει φέτος το Δημόσιο από την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ θα υπερβούν τα 3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση πάνω από 13% σε σύγκριση με τα 2,65 δισ. ευρώ που εισπράχθηκαν με την επιβολή του ΕΝΦΙΑ για το 2015.

Οι αλλαγές που ισχύουν στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ

– Αύξηση  κατά 23%-25% των συντελεστών υπολογισμού του κύριου ΕΝΦΙΑ επί των οικοπέδων.

– Δεν διατηρείται η  ευνοϊκή διάταξη που προέβλεπε έκπτωση 20% στον κύριο και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τα κενά και μη ρευματοδοτούμενα κτίσματα.

– Μείωση στις 200.000 ευρώ του αφορολόγητου όριου του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ, ο οποίος υπολογίζεται επί του αθροίσματος των αντικειμενικών αξιών όλων των ακινήτων του φορολογούμενου. Στα φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας πάνω από 200.000 ευρώ και μέχρι 300.000 ευρώ θα επιβάλλεται πλέον συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με συντελεστές 0,1%-0,15%.

– Αύξηση κατά 15% έως και 200%, από 0,1%-1% σε 0,3%-1,15%, των συντελεστών του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

– Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ των φυσικών προσώπων θα επιβαρύνει πλέον και τα αγροτεμάχια και τις λοιπές εδαφικές εκτάσεις εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.

– Αύξηση από 0,5% σε 0,55% του συντελεστή του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα και τις νομικές οντότητες, ενώ για τα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα καθώς και τις Α.Ε. Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας, ο συντελεστής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ αυξάνεται από το 0,25% στο 0,35%.

– Επιβολή για πρώτη φορά συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ με συντελεστή 0,1% και στα ακίνητα που ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας. 

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook