Την ώρα που τα πράγματα στην Ευρώπη του Brexit δείχνουν να περιπλέκονται και στην Ελλάδα της τεράστιας ανεργίας, όπως η περίπτωση της Μαρινόπουλος δείχνει, να δυσκολεύουν, καλό είναι να κρατάμε την ψυχραιμία μας. Αντλώντας… κουράγιο από την βασίλισσα Ελισάβετ που όπως διέρρευσε, την Παρασκευή το πρωί δήλωσε «well, I’m steel alive», ας παραδειγματιστούμε από το πάθημα των Άγγλων που παρασυρόμενοι από τους λαϊκιστές ήδη χτυπάνε το κεφάλι τους στον τοίχο και ας αρχίσουμε να «ακούμε» και να «κρίνουμε». Ας σταματήσουμε να ψάχνουμε κάποιον να μας λέει όσα θέλουμε να ακούσουμε και ας δώσουμε βήμα και προσοχή σε ανθρώπους με αξία. Με αυτά τα κριτήρια θα αναφερθώ στον κ. Thomas Wieser, τον άνθρωπο που σχεδίασε το τελευταίο μνημόνιο των 86 δις (τόσα χρειαζόμασταν για να μην χρεοκοπήσουμε πέρυσι) και αποτελεί ίσως αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο για το θέμα μας άτομο στις Βρυξέλες. Αυτό, γιατί σαν πρόεδρος του Euro Working Group, είναι ο άνθρωπος πάνω από την τρόικα που επιβλέπει την καλή τήρηση του προγράμματος.

Σε συνέντευξη του στο Capital.gr ο κ. Wieser ξεκαθαρίζει πρώτα απ’ όλα πως η επιλογή της αύξησης των φόρων είναι της κυβέρνησης, αλλά και ότι παρά τα όσα ακούγονται η Ελλάδα είναι η περισσότερο προστατευμένη χώρα από τις συνέπειες του Brexit. «Δεν υπάρχει καμία οικονομική επίδραση που μπορώ να δω και αν κάποιος νομίζει ότι υπάρχουν πολιτικές διεργασίες που επηρεάζουν την Ελλάδα μάλλον έχει πολύ περίπλοκη και ...στρεβλή σκέψη. Και θα έλεγα ότι μάλλον αυτοί που τα γράφουν αυτά παίρνουν τον εαυτό τους πολύ περισσότερο στα σοβαρά από όσο θα έπρεπε...». Για το τεράστιο πρόβλημα με τα κόκκινα δάνεια φέρνει το παράδειγμα της Κύπρου όπου «καταφέραμε να συμφωνήσουμε σε ένα πλαίσιο που μπορεί να βοηθήσει τις τράπεζες να λύσουν τα προβλήματα και έχει ευαισθησίες για τους ευάλωτους δανειολήπτες αλλά αν θέλουμε αποτελέσματα πρέπει να εφαρμοστεί σωστά και να το διαχειριστεί σωστά η δημόσια διοίκηση και τα δικαστήρια». Και εδώ είναι το μέγιστο πρόβλημα της Ελλάδος αφού η χώρα στερείται καλής δημόσιας διοίκησης. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «Αυτό που με εντυπωσίασε στη συνεργασία μου με την Ελλάδα είναι πως σε κάθε αλλαγή κυβέρνησης όλοι οι συνομιλητές μου ...εξαφανίζονται, ενώ ο συντονισμός μεταξύ των υπουργείων είναι ας πούμε... εθελοντικός, στην καλύτερη περίπτωση». «Για μένα τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι απλώς συμπτώματα, όχι αίτια. Αν η Ελλάδα είχε για παράδειγμα δημόσια διοίκηση σαν αυτή της Κύπρου, δε θα ασχολούμασταν με τα προβλήματα που παλεύουμε σήμερα» κατέληξε.

Οι άνθρωποι με πιο ξεκάθαρη ματιά, που βλέπουν το δάσος και όχι το δέντρο μας λένε τα αυτονόητα, αυτά που δεν χρειάζεται κανέναν μνημόνιο για να γίνουν. Επειδή η άποψη του για τα εργασιακά είναι πολύ ενδιαφέρουσα, θα ασχοληθώ ξεχωριστά στην αυριανή στήλη. 

 

Κώστας Ν. Πολυχρονάκης
Director of Operations