Σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αποκορώνου στις 30/6/2016 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος δημόσιος απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής αρχής, με την συμπλήρωση περίπου των δύο πρώτων ετών της θητείας της. 

Ξεκινώντας ο δήμαρχος ανέφερε ότι είναι πλέον δεδομένο και αποτυπωμένο ξεκάθαρα στην σκέψη κάθε καλοπροαίρετου δημότη αλλά και ευρύτερα στον Χανιώτικο λαό, ότι ο Αποκόρωνας είναι παρών, σοβαρός και ανταγωνιστικός διεκδικώντας αυτά που του ανήκουν. Η κοινωνία είναι ενωμένη και ο τόπος πιστεύει πλέον στις δυνατότητές του. Δεν ήρθε μόνο η αισιοδοξία στον δήμο, ήρθαν και τα αποτελέσματα.

Σε αυτόν τον πρώτο δημόσιο απολογισμό που έγινε παρουσία αιρετών και κατοίκων, παρουσιάστηκαν μόνο κρίσιμα ζητήματα του δήμου που ήδη έχουν έρθει συγκεκριμένα αποτελέσματα, ενώ η αναφορά στα υπόλοιπα θέματα έγινε ανά θεματική ενότητα και επιγραμματικά. Τα κύρια ζητήματα όπου υπήρξαν συγκεκριμένα αποτελέσματα σε αυτούς τους 22 μήνες είναι τα παρακάτω:

1.    Επιλύθηκαν στους πρώτους 10 μήνες πολλά -αλλά κυρίως 2- βασικά οικονομικά και λειτουργικά ζητήματα του δήμου μας που αφορούσαν α) στην χρηματοδότηση και αποπληρωμή όλων των χρεών της Κοινωφελούς Επιχείρησης (περίπου 200.000€), η οποία βρισκόταν σε οριακό σημείο με πολύμηνες οφειλές μισθών σε εργαζόμενους και ασφαλιστικά ταμεία (ενώ είχε και σοβαρά λειτουργικά θέματα) και β) στην αποπληρωμή όλων των χρεών προς τον ΟΑΚ έπειτα από μείωσή τους κατά 130.000€ (το αρχικό χρέος ήταν 376.000€), με παράλληλη εξασφάλιση προμήθειας επαρκούς και φθηνότερου νερού με νόμιμη και εξαιρετικά συμφέρουσα σύμβαση. 

2.    Ιδρύθηκε από το μηδέν και λειτουργεί το Κοινωνικό Παντοπωλείο - ενδυματοπωλείο Αποκορώνου. Η συγκεκριμένη δομή της Κοινωφελούς επιχείρησης του δήμου, λειτουργεί υποδειγματικά, προσφέρει πραγματικά  σημαντικές υπηρεσίες σε αυτούς που έχουν ανάγκη ενεργοποιώντας όλη την τοπική κοινωνία και λειτουργώντας σε μέγιστο βαθμό τον εθελοντισμό. Χαρακτηριστικό είναι ότι υπάρχουν σήμερα 370 ωφελούμενες οικογένειες, ενώ άλλες 60 εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Τ.Ε.Β.Α.».

3.    Ίσως η πιο σημαντική επιτυχία των 22 αυτών μηνών είναι η θεσμοθέτηση και λειτουργία του δημόσιου ΙΕΚ Αποκορώνου στο πρώην δημαρχείο του Καβρού. Ήδη ολοκληρώνεται το πρώτο έτος λειτουργίας του αρχικά με 4 ειδικότητες και από το επόμενο έτος θα έχουμε τους πρώτους αποφοίτους. Είναι πολύ σημαντικό ότι μια νέα σχολή άνοιξε στον Αποκόρωνα, την ώρα που σε όλη την χώρα στα χρόνια της κρίσης συρρικνώνονται και καταργούνται εκπαιδευτικές δομές.

4.    Μια δεύτερη πολύ μεγάλη επιτυχία για τις δημόσιες δομές του Αποκόρωνα είναι η ότι θεσμοθετήθηκε ο μεγάλος στόχος της ίδρυσης νέου μόνιμου Τομέα ΕΚΑΒ, ο οποίος επίσης θα στεγάζεται στο πρώην δημαρχείο Γεωργιουπόλεως στον Καβρό. Πρόκειται για την ικανοποίηση ενός κυρίαρχου αιτήματος της κοινωνίας των δύο δήμων, καθώς και των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. 

5.    Ένας σημαντικός στόχος που έχει δρομολογηθεί και υλοποιείται είναι η αναβάθμιση του υφιστάμενου πεπαλαιωμένου τμήματος του ΒΟΑΚ που διέρχεται τον Αποκόρωνα.  Ήδη έχουν κατασκευαστεί περίπου 10 χλμ νέου ασφαλτοτάπητα (περισσότερα από κάθε άλλο δήμο) στα πιο προβληματικά τμήματα του ΒΟΑΚ κόστους περίπου 3 εκατ. ευρώ, ενώ προγραμματίζονται και επιπλέον ασφαλτοστρώσεις  στις επόμενες εργολαβίες της Περιφέρειας Κρήτης. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η βασικότερη παρέμβαση οδικής ασφάλειας σε όλη την Κρήτη θα αφορά κυρίως τον δήμο Αποκορώνου, καθώς ανατέθηκε από τον ΟΑΚ και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης εκπονείται μια πρότυπη μελέτη για το τμήμα Γεωργιούπολη – Πετρές καλύπτοντας όλη την τουριστική περιοχή του κόλπου του Αλμυρού, ενώ έχει δρομολογηθεί και η συνολική χρηματοδότηση του έργου που πλέον εκτιμάται ότι θα είναι περίπου 10 εκατ. ευρώ.

6.    Η εξαιρετική συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την Αντιπεριφέρεια Χανίων έχει οδηγήσει και στην εξασφάλιση σημαντικών χρηματοδοτήσεων ύψους περίπου 3 εκατ. ευρώ για έργα που είτε υλοποιήθηκαν & υλοποιούνται είτε θα δημοπρατηθούν εντός του έτους. Τα έργα αυτά αφορούν στην αναβάθμιση του επαρχιακού οδικού δικτύου (Καλύβες, Κουρνά, Ασή Γωνιά, Βάμος, Κάινα, Μάζα, Καρές κ.α.),στον καθαρισμό ρεμάτων, στην ασφαλτόστρωση δρόμων στην Γεωργιούπολη κ.α.

7.    Σε προσκλήσεις που άνοιξαν μόλις λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής αρχής, ο δήμος Αποκορώνου κατάφερε με άμεσες κινήσεις να μελετήσει και να εντάξει 7 νέα έργα στο πρόγραμμα LEADER (περίπου όσα έργα ενέταξαν αθροιστικά όλοι οι υπόλοιποι δήμοι της περιοχής του ΟΑΚ ), αλλά και ένα επιπλέον στα ΟΠΑΑΧ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Τα έργα LEADER αφορούν σε αναπλάσεις στους οικισμούς Καλαμίτσι Αλεξάνδρου, Καμπιά, Κάβαλος, Καλαμίτσι Αμυγδάλου, Τζιτζιφές και Βάμος και στην «Επισκευή κτιρίου – Διαμόρφωση χώρου Παιδικού Σταθμού Βάμου & Νηπιαγωγείου Στύλου και Παϊδοχωρίου, ενώ στο πρόγραμμα ΟΠΑΑΧ εντάχθηκε ένα έργο οδοποιίας στην Ασή Γωνιά. Ο συνολικός προϋπολογισμός των έργων αυτών είναι 1.150.000€.
Επίσης έγινε αναφορά στην εξέλιξη της υλοποίησης του μεγάλου έργου του Βιολογικού της Γεωργιούπολης και της μεταφοράς του στο νέο ΕΣΠΑ,  καθώς και η εξασφάλιση - υλοποίηση όλων των έργων του ΕΣΠΑ που δεν είχαν συμβασιοποιηθεί στις 31/8/2014.  

8.    Στρατηγική επιλογή της νέας δημοτικής ήταν η ωρίμανση έργων προτεραιότητας, ώστε να διεκδικηθεί στη συνέχεια η χρηματοδότησή τους ενόψει και του νέου ΕΣΠΑ αλλά και κάθε άλλου χρηματοδοτικού εργαλείου που θα προκύψει. Για τον σκοπό αυτό ο δήμος ήδη δέσμευσε ίδιους πόρους άνω των 400.000€ για την 3ετία 2015-2017 σε αναθέσεις αναπτυξιακών μελετών για σχεδιαζόμενα δημοτικά έργα προϋπολογισμού δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα, οι μελέτες που ανατέθηκαν και εκπονούνται αφορούν κυρίως την κατασκευή νέου βιολογικού στην Αλμυρίδα,  έργων ύδρευσης στον ΒΑ Βάμο και στην περιοχή της Γεωργιουπόλεως, την οριοθέτηση και διευθέτηση των ρεμάτων της Αλμυρίδας, του Καβρού και του Περαστικού, την δημιουργία καταδυτικού πάρκου, την προστασία της ακτογραμμής στην Γεωργιούπολη, την ανάπλαση των οικισμών Βάμου, Νίπους, Αλικάμπου και Πρόβαρμα, την αδειοδότηση όλων των γεωτρήσεων, την υλοποίηση ενός σταθμού μεταμόρφωσης απορριμμάτων & κεντρικού πράσινου σημείου για ανακυκλώσιμα υλικά, την κατάρτιση στρατηγικού σχεδίου για την κατασκευή της Μαρίνας Καλυβών και την δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας καταγραφής των φωτιστικών σωμάτων  για αντικατάσταση και εξοικονόμηση ενέργειας.

9.    Σημαντικά και άμεσα αποτελέσματα υπήρξαν και σχετικά με δύο σημαντικά θέματα αδειοδοτήσεων για βασικές υποδομές του δήμου, καθώς εκδόθηκαν περιβαλλοντικοί όροι για την Μαρίνα Καλυβών, καθώς την έκδοση περιβαλλοντικών όρων για τον Βιολογικό των Καλυβών που από το 2007 λειτουργούσε χωρίς περιβαλλοντική αδειοδότηση και πλέον είναι νόμιμος.

10.    Καθοριστική ήταν και η αντιμετώπιση του μεγάλου λειτουργικού και οικονομικού προβλήματος της αναπτυξιακής εταιρείας Αποκορώνου όπου τα οικονομικά αποτελέσματα του 2014 εμφάνιζαν τεράστια -για τα οικονομικά δεδομένα της Εταιρείας- ζημία ύψους 52.000€, που προήλθε από την ανάληψη της εργολαβίας δακοκτονίας το 2014.  Η Εταιρεία ανέλαβε ξανά  την εργολαβία δακοκτονίας το 2015 και το οικονομικό αποτέλεσμα όχι απλά δεν ήταν τραγικά ζημιογόνο όπως το 2014, αλλά έκλεισε και με οριακή κερδοφορία. Και εφέτος, ήδη έχουμε ξεκινήσει την πρώτη διαβροχή και ελπίζουμε σε ανάλογα και καλύτερα αποτελέσματα.

11.    Τέλος έγινε ειδική αναφορά σε πολύ συγκεκριμένα και σημαντικά αποτελέσματα που αφορούν την καθημερινότητα των δημοτών και της αναβάθμισης της παροχής των υπηρεσιών του δήμου, όπως η πλήρης επισκευή και λειτουργία των μηχανημάτων του, η αναβάθμιση των παροχών καθαριότητας και το σύστημα πόρτα – πόρτα, η παρακολούθηση και βελτίωση της ποιότητας των υδάτων και η αποκατάσταση σε μεγάλο βαθμό των φθορών στους δρόμους. 

Στα υπόλοιπα θέματα:

•    παρουσιάστηκαν τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα του 2015 και τα δεδομένα του προϋπολογισμού του 2016, 
•    έγινε αναφορά στο πολιτιστικό καλοκαίρι του δήμου Αποκορώνου που για πρώτη φορά έχει τόσο μεγάλη θεματολογία και ποικιλία δράσεων, καθώς και σε συγκεκριμένες πολιτιστικές δραστηριότητες που θεσμοθετήθηκαν (κρητικός γάμος στην Ασή Γωνιά, αναπαράσταση του μύθου της νεράιδας στη λίμνη Κουρνά, φεστιβάλ παραδοσιακών χορών),
•    τονίστηκε η λειτουργία του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Αποκορώνου και η προγραμματική σύμβαση με το ΜΑΙΧ για την υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης,
•    αναφέρθηκαν τα πεπραγμένα του Γραφείου Πληροφορικής που έχει  στόχο την αναδιοργάνωση της Μηχανογράφησης  και την  δημιουργία την ανάπτυξη και την υποστήριξη των Τηλεπικοινωνιών
•    έγινε εκτενής αναφορά στην πολύ σημαντική δραστηριότητα της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής του δήμου Αποκορώνου. Χαρακτηριστικές δράσεις της ήταν η δημιουργία τουριστικού χάρτη και τετράπτυχου έντυπου διαφημιστικού υλικού σε δυο γλώσσες, η δημιουργία νέου λογότυπου του δήμου μας,  η παρουσία σε δυο διεθνείς τουριστικές εκθέσεις κ.α. 
•    και τέλος παρουσιάστηκαν αναλυτικά το πλήθος των δράσεων της Κοινωφελούς επιχείρησης του δήμου, τονίζοντας την βελτίωση της λειτουργίας των παιδικών σταθμών, τις κοινωφελείς δράσεις (κοινωνικό παντοπωλείο – ενδυματοπωλείο & κοινωνικό φροντιστήριο, τις περιβαλλοντικές – αθλητικές δράσεις, την συμμετοχή σε δίκτυα και την ανάπτυξη του εθελοντισμού όπου τονίστηκε και η πρότυπη ενσωμάτωση της κοινότητας των ευρωπαίων πολιτών στην τοπική κοινωνία. 

Κλείνοντας τον απολογισμό, ο δήμαρχος ανέφερε ότι αυτά που παρουσιάστηκαν θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πολύ ικανοποιητικό απολογισμό μιας ολόκληρης της 5ετούς θητείας για ένα δήμο σαν τον Αποκόρωνα, αλλά για τον ίδιο και τους συνεργάτες του είναι μόνο μια πολύ καλή αρχή. Τόνισε ότι η δημοτική αρχή είναι αποφασισμένη να κινηθεί στο ίδιο μοτίβο, να ολοκληρώσει αυτά που σχεδιάζει, να υποστηρίξει κάθε εφικτή ιδέα και να εκμεταλλευτεί κάθε δυνατή ευκαιρία που θα παρουσιαστεί για να βελτιώσει τις υποδομές και τις κάθε είδους υπηρεσίες του δήμου. 

Καταλήγοντας ανέφερε ότι «με ρεαλιστικούς αλλά και υψηλούς στόχους θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε για να εξασφαλίσουμε στους Αποκορωνιώτες αυτά που τους αξίζουν».