Ανακοίνωση της Γραμματείας Ηρακλείου του ΠΑΜΕ για την απεργία των εργαζόμενων στην Ιδιωτική Υγεία:

“Η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τους εργαζόμενους στο κλάδο της ιδιωτικής υγείας που και εδώ στο Ηράκλειο έκαναν σήμερα το βήμα και απέργησαν. Δίνουν σήμερα μία απάντηση κόντρα στη διαιτητική απόφαση που ανακοίνωσε ο ΟΜΕΔ και έχει ισχύ σύμβασης για τους εργαζόμενους στις κλινικές των ομίλων, και που αποτελεί ένα ακόμα βάρβαρο χτύπημα στη ζωή και τα δικαιώματά τους.

Με λίγα λόγια η διαιτητική απόφαση :

Καταργεί το επίδομα εξομάλυνσης. Απαιτεί να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι αναδρομικά στους εργοδότες το επίδομα εξομάλυνσης για το 2016, που αντιστοιχεί σε ποσά από 900 – 3000 ευρώ!

Επιβάλλει νέα μείωση στο βασικό μισθό -0,5%.

Καταργεί το 5θήμερο κι επιβάλλει το 6ήμερο.

Παγιώνει τον απαράδεκτο μισθολογικό διαχωρισμό νέων και παλιών εργαζόμενων.

Πρόκειται για εξαιρετικά αρνητική εξέλιξη που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Η απόφαση του ΟΜΕΔ στηρίζεται στο αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, το οποίο υλοποιεί κι επεκτείνει η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Θωρακίζει την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων στην Υγεία και τσακίζει τις ζωές των εργαζομένων. Για την κυβέρνηση και την εργοδοσία αυτό σημαίνει “δίκαιη ανάπτυξη”.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο εφαρμόζει τα μνημόνια που θα έσκιζε, όχι μόνο καταργεί τις ΣΣΕ και δεν νομοθετεί τα 751 ευρώ ως κατώτερο μισθό, αλλά ετοιμάζεται να ενεργοποιήσει τον “αυτόματο κόφτη” και να φέρει νέο πακέτο μέτρων που να ικανοποιεί τις νέες αξιώσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών που απαιτούν την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού, των τριετιών και των επιδομάτων, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, περιορισμούς στο δικαίωμα της απεργίας.

Για την εξέλιξη αυτή τεράστιες είναι οι ευθύνες και της εργοδοτικής ηγεσίας της ΟΣΝΙΕ.

Αφού υπέγραψε με την εργοδοσία τη ΣΣΕ του 2012 που καταργούσε βασικά δικαιώματα της ΣΣΕ του 2009 κι επέβαλε τεράστιες μισθολογικές μειώσεις, αφού όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο δεν οργάνωσε τον αγώνα, αλλά επέβαλε εργασιακή ειρήνη και “ομερτά” με τους εργοδότες, τώρα με δική της πρωτοβουλία πήγε την υπόθεση στο σφαγείο του ΟΜΕΔ, συνειδητά κι έχοντας επίγνωση ότι θα σφαγιαστούν τα δικαιώματά μας.

Απόδειξη αυτού είναι ότι και η «γνωστή» ΓΣΕΕ συνιστούσε στα συνδικάτα να μην πηγαίνουν στον ΟΜΕΔ, διότι το νομοθετικό πλαίσιο είναι εξαιρετικά αρνητικό για τους εργαζόμενους. Όλα αυτά η ηγεσία της ΟΣΝΙΕ τα ήξερε και γι’ αυτό έχει μεγάλες ευθύνες.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο πρέπει να διεκδικήσουν :

Να αποσυρθεί η απόφαση του ΟΜΕΔ

Μία σύμβαση για όλο τον κλάδο, που θα έχει υποχρεωτική ισχύ. Κλαδική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς που να καλύπτουν τις απώλειες.

Επαναφορά ειδικών ωραρίων κι αδειών για τις ειδικότητες που καταργήθηκαν.

Κανένας διαχωρισμός νέων και παλιών εργαζομένων.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook