Οι χώρες-μέλη της ΕΕ πρέπει να αναλογιστούν τι μπορούν να κάνουν για τους Βρετανούς που ζουν στο έδαφός τους μετά το Brexit, δήλωσε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος μάλιστα εισηγήθηκε την καθιέρωση διπλής υπηκοότητας.

Οι νέοι Βρετανοί που ζουν σε άλλες χώρες της ΕΕ «γνώριζαν καλύτερα απ’ ό,τι οι σνομπ της βρετανικής ελίτ ότι το θέμα αφορούσε το μέλλον τους» δήλωσε ο αντικαγκελάριος και ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

Σημείωσε ακόμη ότι το Βερολίνο πρέπει να αναθεωρήσει τη νομοθεσία που δεν επιτρέπει σε άτομα χωρίς υπηκοότητα ΕΕ να αποκτήσουν γερμανικό διαβατήριο διατηρώντας δύο υπηκοότητες. 

«Ας το προσφέρουμε αυτό στους νέους Βρετανούς που ζουν στην Γερμανία ή στην Ιταλία ή στην Γαλλία ώστε να μπορούν να παραμείνουν ως πολίτες της ΕΕ», συνέχισε ο κ. Γκάμπριελ.

Στο ίδιο πνεύμα, η επικεφαλής των γερμανών Πρασίνων στην Ευρωβουλή Ρεμπέκα Χαρμς εισηγήθηκε «να δοθούν από άδειες παραμονής έως και υπηκοότητα» σε Βρετανούς οι οποίοι ζουν εδώ και χρόνια στην Γερμανία. 

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δικαίωμα υποβολής αιτήματος για γερμανική υπηκοότητα διαθέτει όποιος έχει ζήσει τουλάχιστον οκτώ χρόνια στη χώρα, ή επτά εάν έχει παρακολουθήσει τα μαθήματα ενσωμάτωσης. Η γνώση της γερμανικής γλώσσας θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση, ενώ τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι στην Γερμανία ζουν σήμερα περίπου 106.000 άτομα με βρετανική υπηκοότητα.

Ήδη πάντως, σύμφωνα με έρευνα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA), διαπιστώνεται σημαντική αύξηση στα αιτήματα Βρετανών που ζουν στην Γερμανία για την απόκτηση γερμανικής υπηκοότητας.

tanea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook