Αυτό που τους περισσότερους μας σταματά από το να κάνουμε μια προσφορά οικονομική ή σε είδος για έναν σκοπό είναι συχνά το σκεπτικό «και τι θα αλλάξει;». Πόσο μπορεί να ανατρέψει μία παγιωμένη κατάσταση η μικρή μας συμμετοχή;

Κι όμως, όπως εμπράκτως έδειξε ένα πρόγραμμα του «Δεσμού», του μη κερδοσκοπικού σωματείου για την αξιοποίηση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, κάθε ατομική προσφορά, όσο μικρή κι αν είναι, μπορεί να επιφέρει σημαντικές αλλαγές ακόμα και σε περιόδους κρίσης.

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Δεσμός για Νέους», που χρηματοδοτήθηκε από τη διαδικτυακή καμπάνια Greek Crowdfund, την οποία «έτρεξε» το 2015 ο Βρετανός φιλέλληνας Thom Feeney.

 

Ο Feeney ενεργοποίησε σε μόλις δύο εβδομάδες περισσότερους από 13.000 δωρητές, συγκεντρώνοντας 289.152 ευρώ. Αποκλειστικά με αυτά τα χρήματα, από τον περασμένο Ιανουάριο ο «Δεσμός» υποστηρίζει τη δημιουργία 15 θέσεων εργασίας για νέους 18-29 ετών, που έως τότε ήταν άνεργοι, σε 15 κοινωφελείς οργανισμούς από τους χώρους της υγείας, της ανθρωπιστικής βοήθειας, της εκπαίδευσης και του περιβάλλοντος, για ένα έτος. Οι οργανισμοί και οι υποψήφιοι εργαζόμενοι επελέγησαν κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης.

Οπως προέκυψε, η δράση λειτούργησε πολλαπλασιαστικά. Πολλοί από τους οργανισμούς που ενισχύθηκαν με εργαζόμενο κατόρθωσαν να οργανωθούν καλύτερα και να αναπτύξουν νέα προγράμματα στον χώρο δράσης τους, να μειώσουν τον χρόνο ανταπόκρισης στα αιτήματα, να βελτιώσουν την ποιότητα του έργου τους, ακόμα και να εξασφαλίσουν επιπλέον χρηματοδότηση. Εχει διαπιστωθεί ότι ο αντίκτυπος του προγράμματος άγγιξε τις 20.000 άτομα σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook