Οι πρώτες ενδείξεις για μια \”καλή\” τουριστική περίοδο, επιβεβαιώνονται, εκτός απο την διαφαινόμενη αύξηση των πτήσεων τσάρτερ, και απο τις προκρατήσεις οι οποίες , σύμφωνα με τον πρόεδρο του συλλόγου ξενοδόχων Χανίων Νίκο Κόρακα είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι.
Παράλληλα οι ενασχολούμενοι με τον τουρισμό στην Κρήτη έχουν βάσιμες προσδοκίες ότι το νησί θα προσελκύσει ένα μερίδιο απο τους Ευρωπαίους που ακύρωσαν τις διακοπές τους στις ταραγμένες – ανταγωνίστριες τουριστικά – χώρες της Βόρειας Αφρικής, αν και ο κ.Κόρακας επισημαίνει πως χρειάζεται δραστηριοποίηση όλων προκειμένου να ισχυροποιηθεί η Κρήτη ως τουριστικός προορισμός.
Το γεγονός είναι πως τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών σε Τυνησία και Αίγυπτο – που αποτελούν βασικούς προορισμούς των Βορειοευρωπαίων – έχουν οδηγήσει στην ακύρωση πολλών κρατήσεων, όπως επιβεβαιωνει και ο κ.Κόρακας.

\”Όλη αυτή η αναταραχή για θρησκευτικούς και εθνικιστικούς λόγους, που συμβαίνει στην περιοχή μας, μια περιοχή στην Μεσόγειο που αποτελεί και μια αγορά τουριστικού προορισμού απο πολλές χώρες της Ευρώπης, δημιουργεί ένα κλίμα ανασφάλειας που εννοείται ότι θα ωφελήσει άλλες πλησιέστερες ανταγωνίστριες χώρες, μια απο τις οποίες είμαστε και εμείς\” επισημαίνει ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων Χανίων, ο οποίος διευκρινίζει ότι \”όλοι έχουν πληροφορηθεί πως ακυρώνονται πολλά πακέτα και αναμένεται ο κόσμος να στραφεί σε πιό κοντινούς και ασφαλείς προορισμούς, όπως είναι ο δικός μας\”.

Σύμφωνα όμως με τον κ.Κόρακα είναι τελείως λάθος στρατηγική να περιμένουμε ενίσχυση του τουρισμού από συγκυρίες : 

\”Το ζήτημα δεν πρέπει να εξαντληθεί στο να κερδίζουμε μονάχα απο την ατυχία των άλλων. Πρέπει και μεις μεμονωμένα, σαν προορισμός, να ισχυροποιηθούμε , να βγούμε καλύτερα στις αγορές, κάτι για το οποίο φέτος έχει παρατηρηθεί μια μεγάλη υστέρηση αφού όλα τα προγράμματα προβολής και διαφήμισης και συμμετοχής σε εκθέσεις ή σε άλλες εκδηλώσεις προσέλκυσης επισκεπτών έχουν πάει πολύ πίσω\” τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου ξενοδόχων.

Πάντως όλοι οι εμπλεκόμενοι στον τουρισμό πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, καθώς \”τίποτε δεν γίνεται αυτόματα. Θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και όσοι συμμετέχουν σε διαδικασίες διακίνησης επισκεπτών να αδράξουν την ευκαιρία\” δηλώνει ο κ.Κόρακας συμπληρώνοντας πως \”έτσι κι αλλιώς διαφαίνεται ότι οι αγορές ανταποκρίνονται καλύτερα φέτος. Τα πρώτα μηνύματα είναι ότι παραδοσιακοί πελάτες που μας επισκέπτονται απο χώρες, ιδιαίτερα της Ευρώπης, δείχνουν ότι έχουν αυξημένες πτήσεις τσάρτερ και αυξημένες προκρατήσεις. Εαν οι συνθήκες στην χώρα μας και στην Κρήτη ιδιαίτερα, μείνουν ως έχουν, με ησυχία και ασφάλεια, πιστεύουμε ότι φέτος θα πάμε καλύτερα και αναμένεται περισσότερος κόσμος\”.
Βέβαια το να επικρατεί ένα κλίμα , έστω συγκρατημένης αισιοδοξίας, δεν εξυπηρετεί τους μεγάλους tour operators, καθώς ακυρώνει τις όποιες προσπάθειες πίεσης προς τους ξενοδόχους για προσφορά πακέτων σε ακόμη πιό χαμηλές τιμές.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook