Την Τρίτη το απόγευμα παρευρέθηκα στην εκδήλωση της Περιφέρειας Κρήτης και του ΣΕΤΕ για τις προοπτικές Ενδυνάμωσης της Κρήτης ως τουριστικό προορισμό και άκουσα διάφορες απόψεις. Κάποιες από τις ομιλίες έχουν μείνει απαράλλαχτες τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια. Δυστυχώς μας ταλανίζουν τα ίδια βασικά και καίρια θέματα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Ο ΒΟΑΚ, οι αναπλάσεις και ο εκσυγχρονισμός των αεροδρομίων του νησιού, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

Θα αναφερθώ μόνο στο  τελευταίο. Πως μπορούμε να ζητάμε επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την ίδια ώρα να αποκαλούμε «νταβατζήδες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην χθεσινή εκδήλωση ο κ. Βαμιεδάκης αεροπορικές εταιρείες οι οποίες μεταφέρουν σε ένα και μόνο αεροδρόμιο του νησιού μας  άνω των 300.000 επισκεπτών ετησίως;

Για να έρθει ο επισκέπτης στη χώρα μας και τους μήνες Μάρτιο ή Νοέμβριο στους οποίους το σχήμα Ήλιος – Θάλασσα δεν ευδοκιμεί, θα πρέπει να του προσφέρουμε εναλλακτική ψυχαγωγία ξεκινώντας από ανοιχτά μουσεία, προσβάσιμα αξιοθέατα, μονοπάτια με επιτήρηση και άλλα πολλά.

Θα πρέπει επίσης οι ξενοδοχειακές υποδομές να μπορούν να σηκώσουν ένα τέτοιο φορτίο, πόσες όμως ξενοδοχειακές μονάδες έχουν τις προϋποθέσεις να λειτουργήσουν και κατά τους χειμερινούς μήνες; Ελάχιστες. Την ίδια ώρα που οι γείτονες μας οι Τούρκοι έχουν ξενοδοχεία με εσωτερικά θέατρα, κινηματογράφους, καζίνο, ντίσκο και πολλά άλλα,  εμείς δυστυχώς σε πολλές περιπτώσεις στην πρώτη φθινοπωρινή μπόρα πνιγόμαστε. Η απουσία χώρων για εκδηλώσεις και υπηρεσίες έχει και την εξήγηση της. Οι πολύ χαμηλοί συντελεστές δόμησης δεν αφήνουν περιθώρια στην δημιουργία οτιδήποτε άλλου πέρα από δωμάτια προκειμένου να επέλθει η οικονομία κλίμακας και να γίνει το προϊόν ανταγωνιστικό ανάμεσα σε 1500 άλλα ξενοδοχεία στη Κρήτη.

Την ώρα λοιπόν που η αγορά γης και δη η μαζική αγορά είναι πολύ ακριβή στην Κρήτη και εξαιρετικά δύσκολη, οι υπάρχοντες συντελεστές δόμησης καθιστούν τις επενδύσεις απαγορευτικές. 

Εάν θέλουμε πραγματική ανάπτυξη στο νησί μας δεν χρειάζεται να κυνηγάμε τους επενδυτές από το εξωτερικό, χρειάζεται να αφήσουμε τους επιχειρηματίες του νησιού μας να αναπνεύσουν. Η ιδιωτική επένδυση με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και το ιδιαίτερο τοπίο, πρέπει να είναι άμεση προτεραιότητα για μια κυβέρνηση η οποία αντιλαμβάνεται πως η ανάπτυξη μπορεί να έρθει εκ των έσω και να μην την πολεμάει με κάθε λογής παράλογη φορολογία προκειμένου πρόσκαιρα να «βουλώσει» τις δημοσιονομικές της «τρύπες» και «έχει ο Θεός» για την επομένη.

Η χώρα μας χρειάζεται μια κυβέρνηση με πραγματικούς στόχους, με γνώση του ιδιωτικού τομέα που θα αντιλαμβάνεται ότι ο επιχειρηματίας είναι στο πλευρό της και μαζί μπορούν να αποδώσουν καλύτερα προκειμένου να βγει η χώρα από το σπιράλ της ύφεσης.

*Ο Χρήστος Πενθερουδάκης είναι ξενοδόχος, Τομεάρχης Τουριστικής Πολιτικής Ν. Χανίων της Νέας Δημοκρατίας

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook