"Οι Μουσικές της Κρήτης", η μεγάλη συνάντηση, στο χώρο της κρητικής μουσικής, θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη φορά,  αυτό το καλοκαίρι, στο Ηράκλειο,  από 11 έως 14 Ιουλίου 2016.

Το τετραήμερο των εκδηλώσεων συνδιοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γωνιών Μαλεβιζίου και την Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, με την επιστημονική υποστήριξη του Τμήματος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Οι εκδηλώσεις θα πλαισιώνονται καθημερινά από συνεδριακές ενότητες στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου, στη Λεωφόρο  Πλαστήρα (18:00 έως 21:00) και από μουσικό πρόγραμμα  στην Πύλη Βηθλεέμ, Λεωφόρος Πλαστήρα (21:30 έως 00:30).
Είκοσι επτά ομιλητές θα παρουσιάσουν ιστορικά, ανθρωπολογικά, κοινωνιολογικά και μουσικολογικά θέματα με κεντρικό άξονα την κρητική μουσική, ενώ  περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες θα αποδώσουν  ξεχασμένους, αλλά και δημοφιλείς σκοπούς και τραγούδια, από την Κίσαμο μέχρι τη Σητεία.

Στις  θεματικές ενότητες των φετινών "Μουσικών της  Κρήτης" περιλαμβάνονται :

•    τραγούδια του γάμου, ριζίτικα, νανουρίσματα, ιστορικά τραγούδια κ.α.
•    ειδικά αφιερώματα σε γνωστούς καλλιτέχνες
•     πνευστά, μαντολίνο και μπουλγαρί στην κρητική μουσική
•    Ερωτόκριτος
•    η καντάδα σε διάφορες περιοχές της Κρήτης
•    η  παρουσία της γυναίκας στη μουσική της Κρήτης, με τη συμμετοχή τόσο μεγαλύτερων, όσο και νεώτερων γυναικών, που θα ερμηνεύσουν Κρητικά τραγούδια (τραγούδια του γάμου, νανουρίσματα κ.ά) και θα παίξουν παραδοσιακά όργανα
•    παρουσίαση μουσικών οργάνων του παρελθόντος, όπως το Κρητικό λυράκι που παιζόταν στην Κρήτη κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, η μαντόλα (με την καμπύλη) και η Στειακή λύρα.

Η είσοδος στο χώρο, τόσο των ομιλιών όσο και των συναυλιών, είναι ελεύθερη. 

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα ομιλιών και συναυλιών για ολόκληρο το τετραήμερο.