Η ΕΕ επεξεργάζεται σχέδιο για να καθοριστεί ένα κοινό ηλικιακό όριο αναφοράς για την συνταξιοδότηση σε ολόκληρη την Ευρώπη, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του την Κυριακή.

Τα κράτη-μέλη της ΕΕ θα χρησιμοποιούν το ηλικιακό αυτό όριο ως σημείο εκκίνησης για να καθορίζουν τα εθνικά όρια ηλικίας, διευκρίνισε ο κ. Σόιμπλε στην κρατική τηλεόραση ARD.

«Σε ό,τι αφορά τα όρια ηλικίας, έχουμε πραγματικά καταλήξει σε συγκεκριμένη συνεννόηση. Θα θεσπίσουμε ένα σύστημα αναφοράς (benchmark system)», είπε.

«Μπορεί να υπάρξει κάποιο σύστημα διαιτησίας», πρόσθεσε.

Το κοινό σύστημα αναφοράς θα περιλαμβάνεται στο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» που προωθεί το Βερολίνο, στο οποίο εξετάζεται και εξομοίωση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, της φορολογίας στις επιχειρήσεις. «Δεν θέλουμε η Ευρώπη να γίνει "υπερ-κράτος", αλλά να καταπολεμήσουμε τα αίτια της κρίσης» ανέφερε ο Γερμανός υπουργός.

Όπως αναφέρει μάλιστα το Spiegel, το «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας» συζητήθηκε και κατά τη συνάντηση Μέρκελ - Μπαρόζο στο Μέζεμπεργκ την περασμένη Τρίτη, με βασικό άξονα την άμβλυνση των αποκλίσεων των κρατών μελών της ΕΕ (και όχι μόνο εντός Ευρωζώνης).

Για να επιτευχθούν το ταχύτερο δυνατόν οι στόχοι του «Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας» στο φορολογικό, το ασφαλιστικό και το μισθολογικό, οι σύμβουλοι της Γερμανίδας καγκελαρίου προτείνουν να συμφωνηθούν τα πρώτα μέτρα και να ενταχθούν άμεσα σε ένα πρόγραμμα, το οποίο θα εφαρμοστεί σε κάθε κράτος εντός 12 μηνών, όπως αναφέρει το γερμανικό περιοδικό.