Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί το τριήμερο 8-9-10 Αυγούστου με ελεύθερη είσοδο

Έχοντας ως παρακαταθήκη την εμπειρία της πρώτης χρονιάς  το Φεστιβάλ Βερέκυνθος θα γίνει και φέτος, με τη συνεργασία του Επιμελητηρίου Χανίων και της Αντιπεριφέρειας, το τριήμερο  8-9-10 Αυγούστου με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ.

Ο μύθος λέει ότι στο βουνό Βερέκυνθος ζούσαν και λατρεύονταν οι Ιδαίοι Δάκτυλοι, γιοί του Δία και προστάτες των παραδοσιακων τεχνών (Μεταλλουργίας, Κεραμικής, Υαλουργίας, Υφαντικής).

Από το 2000 ακριβώς στούς πρόποδες του αρχαίου Βερέκυνθου, μοναδικοί τεχνίτες συγκεντρώθηκαν στον ίδιο χώρο δημιουργώντας το μοναδικό στην Ελλάδα καλλιτεχνικό χωριό «Βερέκυνθος» με κύριο στόχο την ανάδειξη των τεχνών που ήταν συνυφασμένες πάντα με τη ζωή και τον πολιτισμό του Κρητικού λαού. 

Το καλλιτεχνικό χωριό «Βερέκυνθος» βρίσκεται ανάμεσα στη Σούδα και τα Τσικαλαριά, στην ανατολική είσοδο της πόλης των Χανίων. 
Επισκέψιμα εργαστήρια κεραμικής, γλυπτικής, αργυροχρυσοχοΐας, υαλουργίας, αρχιτεκτονικής, δερμάτινων ειδών, κατασκευής παραδοσιακών μουσικών οργάνων, αγιογραφίας, ζωγραφικής, κατασκευής μάσκας, διακοσμητικών εφαρμογών, χειροποίητων ειδών γάμου και παραδοσιακών κρητικών μαχαιριών συνθέτουν την κοινότητα των ανθρώπων του Βερέκυνθου. Μοναδικοί τεχνίτες όλοι τους, έτοιμοι να μας γνωρίσουν την τέχνη τους αλλά και δείξουν μια  μεγάλη ποικιλία από χειροποίητα παραδοσιακά και σύγχρονα αντικείμενα τέχνης που δημιουργούν.

Σε αυτό τον τόπο, το χωριό των τεχνών γεννήθηκε το 2015 το Φεστιβάλ Βερέκυνθος.

Η ιδέα δεν είναι άλλη από το να αγκαλιάσει ο «Βερέκυνθος» όλες τις τέχνες. Να αποτελέσει το σημείο συνάντησης δημιουργών των χεριών και του πνεύματος. Ένα χωριό κοιτίδα πολιτισμού.

Το Φεστιβάλ Βερέκυνθος αγκαλιάστηκε με το ξεκίνημα του από τους Χανιώτες αλλά και από τους  επισκέπτες του τόπου. Παραδοσιακές μουσικές, δημιουργικά εργαστήρια, θέατρο, δραστηριότητες για παιδιά και μεγάλους συνθέτουν ένα φεστιβάλ συνάντηση ΤΕΧΝΩΝ και ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ.

 

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook