Η σεξομανία αποτελεί μια επικίνδυνη και αυτοκαταστροφική κατάσταση, όπως ακριβώς οποιοσδήποτε άλλος εθισμός.

Όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις εξάρτησης, η εξάρτηση από το σεξ επηρεάζει τόσο την ψυχική υγεία του πάσχοντα όσο και κάθε άλλη πτυχή της ζωής του, ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για μια πάθηση που δύσκολα μπορεί να διαγνωστεί. Συνήθως, ένας σεξομανής αναζητά πολλαπλούς ερωτικούς συντρόφους.

Ο εθισμός μπορεί να περιλαμβάνει μια ψυχαναγκαστική ανάγκη για αυνανισμό, για παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού, ή για να βιώσει σεξουαλικά «έντονες» καταστάσεις. Ο εξαρτημένος μπορεί να αλλάξει τη ζωή του και τις δραστηριότητές του σημαντικά, προκειμένου να εκτελέσει σεξουαλικές πράξεις πολλές φορές την ημέρα. Ένας εξαρτημένος από το σεξ δεν μπορεί να ελέγξει την συμπεριφορά του, παρά τις σοβαρές αρνητικές συνέπειες στη ζωή του.

Τα συμπτώματα που «προδίδουν» έναν σεξομανή
Ο εθισμός στο σεξ μπορεί να είναι δύσκολο να «εντοπιστεί». Όμως, μερικές φορές τα συμπτώματα είναι εμφανή. Ένα άτομο μπορεί να έχει ένα εθισμό στο σεξ αν αυτός ή αυτή εμφανίζει κάποια ή όλα από τα ακόλουθα σημάδια:

Χρόνιες, εμμονικές σεξουαλικές σκέψεις και φαντασιώσεις 
Συχνές σεξουαλικές σχέσεις με πολλούς συντρόφους, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και αγνώστων (εφήμερες σεξουαλικές επαφές, one night stand κ.λπ.) 

  • Λένε ψέματα για να καλύψουν τον εθισμό τους 
  • Ενασχόληση με το σεξ, ακόμη και όταν αυτή η συμπεριφορά τους παρεμβαίνει στην καθημερινή τους ζωή, την παραγωγικότητα, την απόδοσή τους στην εργασία κ.λπ. 
  • Ανικανότητα να σταματήσουν ή να ελέγξουν τη συμπεριφορά τους 
  • Θέτουν τον εαυτό τους ή τους άλλους σε κίνδυνο λόγω της σεξουαλικής τους συμπεριφοράς 
  • Εμπλέκονται σε παράνομη σεξουαλική δραστηριότητα 
  • Χρειάζονται την κυριαρχία και τον έλεγχο σε κάθε σεξουαλική συνεύρεση 
  • Νιώθουν τύψεις ή ενοχές μετά το σεξ 
  • Άλλες αρνητικές προσωπικές ή επαγγελματικές συνέπειες

Καθώς ο εθισμός στο σεξ μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η απόλαυση της σεξουαλικής δραστηριότητας δεν κάνει ένα άτομο εθισμένο στο σεξ. Το να απολαμβάνετε το σεξ είναι απόλυτα φυσιολογικό.
 
Ένας εξαρτημένος από το σεξ άνθρωπος είναι συνήθως κάποιος που έχει μια ψυχαναγκαστική ανάγκη να εκτελέσει σεξουαλικές πράξεις και φαίνεται να μην έχει κανένα έλεγχο σε αυτά τα ερεθίσματα. Η σεξουαλική του «όρεξη» δεν μπορεί να «σβήσει» και τίποτα δεν μπορεί να σταθεί στο δρόμο της προσπάθειάς του να εκπληρώσει/ικανοποιήσει αυτή την ανάγκη του. Όπως και κάθε άλλος εθισμός, έτσι και αυτός στο σεξ είναι μια ασθένεια και μπορεί να αλλάξει ένα άτομο με πολλούς τρόπους.

Πηγή: newsbeast.gr


Ακολουθήστε το Flashnews στο Google News και στο Facebook