Με ερώτηση του προς το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, ζητά τη δρομολόγηση αποζημίωσης των αλιέων για καταστροφές που προκαλούνται χωρίς την υπαιτιότητα τους.  

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

“Η αλιεία αποτελεί ίσως τον μοναδικό κλάδο του πρωτογενούς τομέα που δεν αποζημιώνεται για τις ζημιές που προκλήθηκαν χωρίς υπαιτιότητα των αλιέων (π.χ θαλασσοταραχή, ρύπανση από ατυχήματα, ζημιές από εισβολικά είδη (λαγοκέφαλος) κ.α.)

Οι αλιείς της Κρήτης έχουν περιέλθει σε απόγνωση επειδή  η παρουσία λαγοκέφαλων στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης έχει αυξηθεί σημαντικά αλλά και επειδή η αδιαφορία και ολιγωρία του κεντρικού κράτους είναι άνευ προηγουμένου.

Η περιφέρεια Κρήτης, εδώ και 15 μήνες με αλλεπάλληλη αλληλογραφία προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζητά: α)την ενεργοποίηση του άρθρου 22 του νόμου 1650/86, όπου εκκρεμεί η έκδοση προεδρικού διατάγματος που θα προστατεύει και θα αποζημιώνει τους αλιείς αλλά και β) την λήψη ειδικών μέτρων για αντιμετώπιση του εισβολικού είδους του λαγοκέφαλου, το οποίο αποτελεί συνεχή οικολογική και οικονομική απειλή για το σύνολο της αλιείας.

Παράλληλα, εκκρεμούν προς διευθέτηση  μια σειρά από  άλλα ζητήματα, όπως η μεταβίβαση της αρμοδιότητας του ελέγχου εμπορίας αλιευμάτων στα τμήματα αλιείας των περιφερειακών ενοτήτων, ώστε να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στην εμπορία, η επαναφορά της ερασιτεχνικής άδειας αλιείας, τα θέματα αλιευτικού Τουρισμού κ.α.

Επιπλέον, όπως δήλωσε πρόσφατα, ο πρόεδρος των Επαγγελματιών αλιέων Ηρακλείου, κ. Μανώλης Μαντζαράκης το πρόβλημα έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις και προτείνει  ως λύση το παράδειγμα της Κύπρου, με επικήρυξη του λαγοκέφαλου στην τιμή των 2 Ευρώ το κεφάλι

Για όλα τα παραπάνω,

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Γιατί εδώ και 15 περίπου μήνες δεν παρέχετε καμία απάντηση στη Περιφέρεια Κρήτης, αδιαφορώντας για τα παραπάνω;

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να δρομολογηθεί  αποζημίωση των αλιέων για καταστροφές που προκαλούνται χωρίς την υπαιτιότητα τους;

Ποιος ο γενικότερος Κυβερνητικός σχεδιασμός για την ανάπτυξη της αλιείας και την προστασία των αλιέων;”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook