Σε απόλυτο φιάσκο εξελίσσεται ο πόλεμος που υποτίθεται ότι θα κήρυσσε η κυβέρνηση σπην εγχώρια μιντιακή διαπλοκή, με αφορμή το διαγωνισμό για τις 4 πανελλαδικές τηλεοπτικές άδειες, τις οποίες διεκδικούν είτε παλιοί «διαπλεκόμενοι» είτε νέα τζάκια φίλα προσκείμενων στο Μαξίμου επιχειρηματιών και βεβαίως ελεύθερες βαρών νεοσύστατες κυπριακές εταιρίες.

Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν φιγουράρουν στη λίστα οι Τούρκοι και οι Γάλλοι μεγιστάνες των media, όπως είχε προπαγανδίσει ο μηχανισμός του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, ο οποίος τώρα σπεύδει να τα μαζέψει, διαρρέοντας ότι «αν όλα πάνε καλά και η διαφημιστική πίτα διογκωθεί στο μέλλον, ίσως να δοθεί και 5η άδεια». Για να χαϊδέψει τα αφτιά των σε νευρική κρίση καναλαρχών, οι φάκελοι υποψηφιοτήτων των οποίων εμφανίζονται διάτρητοι, «κουρελόχαρτα» χωρίς ασφαλισπκές και φορολογικές ενημεροτητες, γεματοι με μη εξυπηρετούμενα και όχι δάνεια και ισολογισμούς με αρνητικά πρόσημα.

«Γκρουπιέρης» ο Παππάς»

To χειρότερο είναι ότι το ξαναμοίρασμα της τράπουλας γίνεται από έναν και μοναδικό «γκρουπιέρη», τον Νίκο Παππά, που δείχνει να αγνοεί επιδεικτικά τις ανεξάρτητες Αρχές, λοιδορεί την αξιωματική αντιπολίτευση όταν εξαγγέλλει ότι θα ακυρώσει το διαγωνισμό, ενώ κομπάζει επειδή κατάφερε να προσελκύσει 1 1 υποψηφίους και μιλώντας στη Βουλή δηλώνει ότι «η Ελλάδα ήταν η μοναδική χώρα που δεν είχε αδειοδοτημένα κανάλια». 

Για να εισπράξει το δηλητηριώδες τουιτάρισμα της πρώην βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. (νυν Πλεύση Ελευθερίας), Ραχήλ Μακρη, που στρέφει τα βέλη της κατά του υποψηφίου Χ. Καλογρίτσα, «κουμπάρου δύο υπουργών, των Πάνου Καμμένου και Χρήστου Σπίρτζη, που διατηρεί φιλικότατες σχέσεις με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, την ίδια ώρα που είναι ιδιοκτήτης κατασκευαστικής που εξαγόρασε την εταιρία ΤΣΙΠΡΑΣ Α.Ε.,του πατέρα του πρωθυπουργού». 

Στο ιδιο πνεύμα και ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου, που σε ραδιοφωνική συνέντευξη του αναρωτιέται: «Ποιος υπουργός έχει θέσει βέιο για τη χορήγηση μίας εκ των τεσσάρων αδειών για κανάλι στον κουμπάρο του;». 

«Προβλήματα»

Ομως, ο βασιλιάς των αδειών είναι γυμνός καθώς από τους 11 μνηστήρες για τις 4 τηλεοπτικές «νύφες» ήδη δύο είναι προβληματικοί, καθώς το μεν Mega δεν έχει ενημερότητα επειδή οι 4 πιστώτριες τράπεζες (Alpha, Πειραιώς, Eurobank, Εθνική) δεν έχουν εγκρίνει ακόμη το σχέδιο βιωσιμότητας που έχει προταθεί, η δε  CityNews – ART TV του Γ. Καρατζαφέρη κόπηκε, καθώς δεν συμπεριέλαβε στο φάκελό της το αρχικό παράβολο των 30.000 ευρώ που προέβλεπε η προκήρυξη. 

Ενώ υπάρχει και μια τρίτη υποψηφιότητα που είναι πιθανό να κηρυχθεί άκυρη, επειδή τα οικονομικά στοιχεία που προσκόμισαν οι εκπρόσωποί της δεν θεωρούνται αξιόπιστα. Καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν ότι μπορεί και να ξεπεραστεί το πρόβλημα με κατάθεση συμπληρωματικών σε=τοιχείων, καθώς οι μετοχοι του συγκεκριμένου σχήματος μπορουν να εγγυηθούν την οικονομική σταθερότητά του.

«Fast track διαδικασίες» 

Ολα ξεκίνησαν την περασμένη Δευτέρα, όταν αποσφραγίσιηκαν οι φάκελοι από την 5μελή Ειδική Επιτροπή Διενέργειας Διαγωνισμού, ώστε να διαπιστωθεί εάν έχουν προσκομισεί τα απαραίτητα, σύμφωνα με την προκήρυξη, δικαιολογιτικά.  Σύμφωνα με το Ν. 4539/2015 και την προκήρυξη, οι συμμετέχοντες θα πρέπει να εμφανίζουν αμετάβλητο μετοχικό κεφάλαιο ύψους 8 εκατ. ευρώ, τραπεζική και ασφαλιστική ενημερότητα, ενώ ιδιοκτήτες και μέλη των Δ.Σ. όσων έχουν υποβάλει αίτηση οφείλουν να μην έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα. 

Παράλληλα, προϋπόθεση για την παροχή άδειας γενικού τηλεοπτικου περιεχομένου πανελλαδικής εμβέλειας είναι η επιχείρηση να απασχολεί τουλάχιστον 400 εργαζομένους. 

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας -ή το αργότερο ως τις 14 Ιουλίου- θα ανακοινωθεί από την αρμόδια επιτροπή ποιοι θα είναι οι υποψήφιοι που θα έχουν δικαίωμα να λάβουν μέρος στη δημοπρασία του Αυγούστου, για την απόκτηση τηλεοπτικής άδειας πανελλαδικής εμβέλειας. Σε αυτό το διάστημα θα γίνει η πιστοποίηση της αρτιότητας των φακέλων και της αξιοπιστίας των οικονομικών τους οτοιχείων από ανεξάρτητη εταιρία ορκωτών λογιστών.

«Ενστάσεις και συνέργειες»

Αμέσως μετά η επιτροπή θα πρέπει να εξετάσει και τις ενστάσεις που είναι πιθανό να καταθέσουν εκπρόσωποι των υποψηφιων σχημάτων έναντι των αντιπάλων τους. Ηδη οι ενσιάσεις που έχουν κατατεθεί ατύπως σε δύο περιπτώσεις αναφέρονται: στηv πληρότητα των φακέλων αλλά και στα επιχειρησιακά σχέδια που περιλαμβάνουν. 

Το παιχνίδι των ενστάσεων δεν θα χοντρύνει, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, καθώς παρασκηνιακά οι 8 από τους 11 ετοιμάζονται για συνέργειες σε περίπτωση που κοπούν από τη διαδικασία. Ο νόμος δεν αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο, δηλαδή δεν απαγορεύει κάποιος που μένει εκτός να μπορεί στη συνέχεια να απορροφηθεί από ένα νικητήριο επιχειρηματικό σχήμα είτε αποσυρθεί μόνος του από τη διαδικασία είτε κοπεί. 

Δεν είναι απίθανο να συγχωνευτούν στην πορεία υποψήφιες εταιρίες γύρω από συγκεκριμένο επιχειρηματία, όπως π.χ. τον Βαρδή Βαρδινογιάννη, που εκτός του Star, βρίσκεται και στο μετοχικό κεφάλαιο του Mega. Αλλά, όπως λένε οι πληροφορίες, και πίσω από τους Κυπρίους, δηλαδή τον Ανεξάρτητο Τηλεοπτικό Πάροχο, θυγατρική της Southeast Network Public, στην οποία εμφανίζεται ως κύριος μέτοχος ο Νικόλαος Ντάβαρης. 

Η δημοπρασία για την ανάδειξη των τεσσάρων σχημάτων στα οποία θα κατακυρωθούν οι άδειες, θα ξεκινήσει στις 12 Αυγούσεου και θα ολοκληρωθεί στις 17 Αυγούστου.

Κόλαση στο ΣτΕ 

Αγώνα μποξ θύμιζε την περασμένη εβδομάδα η αίθουσα της Ολομέλειας του ΣτΕ, όταν οι πληρεξούσιοι δικηγόροι του Δημοσίου προσπάθησαν να αντικρουσουν τα επιχειρήματα των τηλεοπτικών σταθμών. Ενώπιον της διευρυμένης Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν οι προσφυγές των τηλεοπτικών σταθμών κατά της διαδικασίας χορήγησης των 4 τηλεοπτικών αδειών αντί 3 εκατ. ευρώ εκάστης. Κατά τη συζήτηση ενώπιον του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου (πρόεδρος ο Νικόλαος Σακελαρίου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Γεώργιος Παπαγεωργίου), στην οποία συμμετείχαν 30 δικαστές, μεταξύ των οποίων και τρεις αντιπρόεδροι, οι δικηγόροι των τηλεοπτικών σταθμών Mega, Antenna, Alpha, ΣΚΑΪ, Star και Epsilon TV (E-TV), καθώς και της Ενωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας τόνισαν την αντίθεση τους στον αντισυνταγματικό και παράνομο τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προχωρεί στην αβειοδότηση των καναλιών.

Ειδικότερα, οι δικηγόροι των σταθμών ανέφεραν ότι εφόσον ο υπουργός Επικρατείας, αντισυνταγματικά και παράνομα, κάνει όλη τη διαγωνιστική διαδικασία, οι αποφάσεις του μέχρι τη διακήρυξη του διαγωνισμού είναι άκυρες. Επίσης, ανέφεραν ότι αρμόδιο για να προχωρήσει στην αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών είναι κατά τις συνταγματικές επηαγές μόνο το ΕΣΡ, ιο οποίο δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης. 

Ακόμα, ανέφεραν ότι δεν μπορεί οι ανεξάρτητες αρχές να αντικατασταθούν από τον υπουργό Επικρατείας και ότι ο αριθμός των αδειών είναι αυθαίρετος, καθώς δεν υπάρχει η απαραίτητη επιστημονική τεκμηρίωση για το πώς κατέτϊηξε η διοίκηση σε αυτό το νούμερο. Τον αριθμό 4 δηλαδή, όσες και οι άδειες που υποτίθεται ότι θα δοθούν.

Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook