«Να γυρίζεις τη γης, να βλέπεις ˗να βλέπεις και να μη χορταίνεις˗ καινούρια χώματα και θάλασσες κι ανθρώπους κι ιδέες, και να τα βλέπεις όλα σα για πρώτη φορά, να τα βλέπεις όλα σα για τελευταία φορά, με μακρόσερτη ματιά, κι έπειτα να σφαλνάς τα βλέφαρα και να νιώθεις τα πλούτη να κατασταλάζουν μέσα σου ήσυχα, τρικυμιστά, όπως θέλουν, ωσότου να τα περάσει από την ψιλή κρισάρα του ο καιρός […]»

Ένα τέτοιο ταξίδι, στο οποίο μας παρακινεί ο Καζαντζακικός λόγος, αρχίζει αύριο Τρίτη 12 Ιουλίου από το Ηράκλειο και θα συνεχιστεί έως και τις 17 Ιουλίου στη Μυρτιά. Προορισμός του, η Ισπανία.

Αφορμή, το 1ο Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης «Ταξιδεύοντας… Ισπανία», με στόχο την ανάδειξη των ταξιδιωτικών κειμένων του Καζαντζάκη, που διοργανώνει το Μουσείο Καζαντζάκη με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, υπό την αιγίδα της Iσπανικής Πρεσβείας.

Η αυλαία του Φεστιβάλ ανοίγει αύριο στις 7.30μ.μ. στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο, με τη δημόσια ανάγνωση του βιβλίου του Καζαντζάκη «Ταξιδεύοντας Ισπανία», στη διάρκεια της οποίας 64 συμπολίτες μας θα «ζωντανέψουν» τον ιδιαίτερο συγγραφικό λόγο του σπουδαίου δημιουργού. Tον συντονισμό της εκδήλωσης θα έχει ο συγγραφέας Νίκος Ψιλάκης. Οργάνωση-επιμέλεια: Μαριλένα Μηλαθιανάκη-Μιχάλης Κουκάκης.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει καθημερινά ενότητες για παιδιά 6μ.μ.-8μ.μ. (παραδοσιακά ισπανικά παιχνίδια, εργαστήρια κεραμικής και εικαστικών, αφήγηση παραμυθιού, παιδικό θέατρο, κινηματογραφικές προβολές), υπαίθρια Έκθεση-Διαδρομή «Ταξιδεύοντας» όπου ο επισκέπτης, περιδιαβαίνοντας τα ειδικά διαμορφωμένα σοκάκια γύρω από το Μουσείο, θα γνωρίσει σημαντικές στιγμές της ισπανικής ιστορίας και κουλτούρας (Φιλόσοφοι-Τοπίο-Ισπανική ψυχή-Εμφύλιος-Ελ Γκρέκο) ενώ στους ίδιους χώρους θα εξελίσσονται καθημερινά χοροθεατρικά δρώμενα-φλαμένκο εμπνευσμένα από τον Ισπανικό Εμφύλιο αλλά και χορόδραμα βασισμένο στη λατρεία του ταύρου.

Στο Μουσείο Καζαντζάκη θα φιλοξενείται παράλληλα η θεματική έκθεση «Το ταξίδι, η αναζήτηση, οι ανταποκρίσεις»  με πρωτότυπο υλικό που ενέπνευσε τον Καζαντζάκη για τα ταξιδιωτικά του κείμενα.

Κάθε βραδιά του Φεστιβάλ θα ολοκληρώνεται με μία μεγάλη κεντρική εκδήλωση: Τετάρτη 13 Ιουλίου: 7μ.μ.  στο Μουσείο Καζαντζάκη, εσπερίδα «Ταξιδεύοντας… Ισπανία με τον Νίκο Καζαντζάκη» Στις 9.30μ.μ. στην πλατεία του Μουσείου οδοιπορικό στην Ισπανία του Καζαντζάκη, του Λόρκα και του Χατζιδάκι.

Στην πλατεία του Μουσείου Καζαντζάκη:

Πέμπτη 14 Ιουλίου: 9μ.μ. «Μουσικές παραλληλίες Κρήτης-Ισπανίας»  και «Ταξίδια παράλληλα: Ο θρήνος και το πάθος στο τραγούδι της Κρήτης και της Ανδαλουσίας».

Παρασκευή 15 Ιουλίου: 9.30μ.μ Μουσικο-θεατρική παράσταση «Ο Δον Κιχώτης των Φαναριών».

Σάββατο 16 Ιουλίου: 9.30μ.μ. Μεγάλη συναυλία «Λόρκα ο Αποστολικός», με τραγούδια σε ποίηση του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα. Θα διευθύνει ο Χρήστος Λεοντής.

Κυριακή 19 Ιουλίου: 6.30μ.μ. Γαστρονομική περιπλάνηση στην Ιβηρική χερσόνησο.. Η αυλαία του Φεστιβάλ θα κλείσει στις 9.30μ.μ. στην πλατεία του Μουσείου με ανδαλουσιανό φλαμένγκο «Miradas Flamencas» στις  9.30μ.μ.

Ελεύθερη είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις

Δωρεάν μετακίνηση με το Υπεραστικό ΚΤΕΛ καθημερινά 7μ.μ και 8μ.μ. από τον Σταθμό Λεωφορείων στο Λιμάνι Ηρακλείου και επιστροφή με το τέλος των εκδηλώσεων.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook