Οι κατευθύνσεις και οι προτάσεις πολιτικής για τη βέλτιστη ανάδειξη και αξιοποίηση των πολιτιστικών πόρων των περιοχών της Κισσάμου και του Πλατανιά μέσα από τη συνεργασία των δύο Δήμων, της Περιφέρειας Κρήτης – Π.Ε. Χανίων και της ΕΠΟΦΕΚ βρέθηκαν στο επίκεντρο της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησαν σήμερα Δευτέρα 11/7/2016 στο Δημαρχείο του Πλατανιά, ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης, ο Δήμαρχος Κισσάμου κ. Θεόδωρος Σταθάκης και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι των ανωτέρω συνεργαζόμενων φορέων κάλεσαν τους πολίτες και τους πολιτιστικούς, επιστημονικούς, αναπτυξιακούς τουριστικούς, κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και λοιπούς συλλόγους και φορείς της πρ. επαρχίας Κισσάμου να συμμετάσχουν την ερχόμενη Τετάρτη 13 Ιουλίου και ώρα 17.00 το απόγευμα στην ημερίδα διαβούλευσης και παρουσίασης των αποτελεσμάτων και προτάσεων του τρίτου Σταδίου (που είναι και το τελικό) του ερευνητικού έργου «Στρατηγικός Σχεδιασμός (Master Plan) Πολιτιστικής Πολιτικής & Βιώσιμης Ανάπτυξης Δήμων Κισσάμου και Πλατανιά» η οποία θα πραγματοποιηθεί στο «Φαλδάμειο» Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Κισσάμου και Σελίνου στην Κίσσαμο.

Γιάννης Μαλανδράκης

Στα σημαντικά οφέλη που θα υπάρξουν για την τοπική κοινωνία των δύο δήμων από την υλοποίηση της ανωτέρω μελέτης και τη συνακόλουθη αξιοποίηση, διατήρηση, ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής ταυτότητας των ανωτέρω περιοχών αναφέρθηκε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Πλατανιά κ. Γ. Μαλανδράκης σημειώνοντας πως «η ανάπτυξη ενός Στρατηγικού Σχεδίου Πολιτιστικής Πολιτικής και Βιώσιμης Ανάπτυξης για τους Δήμους Πλατανιά και Κισσάμου, αποτελεί ένα καινοτόμο συμμετοχικό σχεδιαστικό εγχείρημα με σκοπό την ολοκληρωμένη προσέγγιση των πολιτιστικών πόρων και την αξιοποίηση αυτών για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, με όρους βιωσιμότητας». Παράλληλα ο κ. Μαλανδράκης προσέθεσε ότι «το πλαίσιο και οι προτάσεις πολιτικής, όπως αυτές περιλαμβάνονται στο τρίτο και τελικό στάδιο της μελέτης, αναλύονται σε τέσσερις κεντρικούς άξονες, οι οποίοι εξειδικεύονται περαιτέρω σε έναν αριθμό μέτρων πολιτικής ενώ πολύ σημαντικό είναι ότι στο πλαίσιο του παρόντος έργου παρέχεται από τη μελετητική ομάδα του ΕΜΠ και στις περιπτώσεις όπου αυτό είναι δυνατόν, μια ενδεικτική κοστολόγηση, καθώς και τα χρηματοδοτικά προγράμματα και εργαλεία που μπορούν να υποστηρίξουν την υλοποίησή τους».

Θοδωρής Σταθάκης

Ως μία πολύ σημαντική ευκαιρία για την αξιοποίηση και ανάδειξη της πολιτιστικής ταυτότητας της πρώην επαρχίας Κισσάμου χαρακτήρισε την μελέτη και τις προτάσεις αυτής ο Δήμαρχος Κισσάμου κ. Θ. Σταθάκης καθώς όπως ανέφερε μέσω αυτής «θα αναδειχθούν με επιστημονικό και συστηματικό τρόπο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πολιτιστικού κεφαλαίου, που συνθέτουν την ιδιαίτερη ταυτότητα της περιοχής μας και τα οποία αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα του τόπου μας». Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη είναι σημαντικό το ότι η μελέτη είναι πλήρως ενταγμένη στους σχεδιασμούς και τη στρατηγική της Περιφέρειας Κρήτης έτσι ώστε να διεκδικηθούν με τον καλύτερο δυνατό βαθμό οι αναγκαίοι πόροι για την υλοποίησή της κάλεσε δε πολίτες και φορείς όπως συμμετάσχουν στην ημερίδα διαβούλευσης που θα γίνει το απόγευμα της Τετάρτης στο «Φαλδάμειο» Συνεδριακό Κέντρο  προκειμένου να ενημερωθούν για τα έργα και τις προτάσεις πολιτικής που προτείνει η μελέτη και να καταθέσουν τις απόψεις τους επ’ αυτής.

Π. ΣΗΜΑΝΔΗΡΑΚΗΣ
Στο καινοτόμο και υπερτοπικό χαρακτήρα της όλης πρωτοβουλίας και στη σημασία ανάδειξης και προβολής της πολιτιστικής ταυτότητας των δύο δήμων της πρώην επαρχίας Κισσάμου στάθηκε στις δηλώσεις του ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης σημειώνοντας πως «η μελέτη χαρακτηρίζεται από στοιχεία καινοτομίας και με τις προτάσεις της αναμένεται να προσδώσει προστιθέμενη αξία στον τόπο και στις δυνατότητες του» προσθέτοντας πως «η δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύει η χώρα μας επιβάλλει την ανάληψη πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση μιας καινοτόμου και βιώσιμης αξιοποίησης των διαθέσιμων πολιτιστικών πόρων της για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας και την έξοδο από την κρίση. Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αγαστή συνεργασία Περιφέρειας-Δήμου Κισσάμου-Δήμου Πλατανιά-ΕΠΟΦΕΚ και ΕΦΑ Χανίων για την υλοποίηση του όλου εγχειρήματος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook