Το “καυτό” ζήτημα της κατασκευής και της ολοκλήρωσης του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου συζητήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο Δημοτικό Συμβούλιο έπειτα από σχετικό αίτημα που είχε καταθέσει η παράταξη των Ενεργών Πολιτών.

Την συζήτηση “‘ανοιξε” ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος τόνισε ότι η από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή το τιμόνι της Λότζια, γνώριζε ότι το έργο του Πολιτιστικού Κέντρου αποτελεί ένα έργο με πολλές δυσκολίες και ιδιαιτερότητες, ενώ ξεκαθάρισε ότι δίνεται η μάχη για να μην απενταχθεί το έργο.

“Δίνουμε μάχη για το ζήτημα της απένταξης του έργου. Προσφύγαμε ήδη με έφεση στο Ελεγκτικό Συνέδριο και καταφέραμε και πήραμε αίτηση αναστολής εκτελέσεως, η οποία θα συζητηθεί την 1η Νοεμβρίου” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπρινός

Παράλληλα, ο δήμαρχος Ηρακλείου ξεκαθάρισε ότι μοναδικός στόχος της δημοτικής αρχής είναι να προχωρήσει η Β φάση και η ολοκλήρωση του έργου χωρίς να επιβαρυνθούν ούτε ένα επιπλέον ευρώ οι δημότες από το ποσό που έχει προγραμματιστεί από το δάνειο για την πραγμάτωση του.

Μάλιστα, υπεραμύνθηκε την απόφαση της δημοτικής αρχής να επαναδημοπραττήσει το έργο με το σύστημα της μελετοκατασκευής, ώστε να προλάβει ο δήμος τις ασφυκτικές ημερομηνίες και να μην χαθούν χρήματα που θα οδηγούσαν στην απένταξη του έργου.

Επίσης ο κ. Λαμπρινός υπογράμμισε ότι είναι ενοχλητικό το γεγονός ότι υπήρξε μόνο ένας μειοδότης στον διαγωνισμό, καθώς επίσης και ότι υπήρξε μόλις 1,38% έκπτωση σε ένα τόσο μεγάλο έργο του δήμου Ηρακλείου.

Την ίδια στιγμή ο δήμαρχος Ηρακλείου “αναρωτήθηκε” γιατί ένα έργο που προϋπολογίστηκε 22 – 23 εκατομμύρια ευρώ, ανέβηκε τόσο πάνω, στα 52 εκατομμύρια, ενώ παράλληλα ενημέρωσε το σώμα για την χρηματοδότηση του έργου.

Ειδικότερα:

– Από τον κρατικό προϋπολογισμό έχει διατεθεί το ποσό των 28 εκατομμυρίων ευρώ.
– Από το πρόγραμμα Θησέας, 4 εκατομμύρια ευρώ.
– Από τα ιδρύματα Καλοκαιρινού , 3 εκατομμύρια ευρώ
– Και 12 εκατομμύρια , με την ολοκλήρωση της Β Φάσης, από τον δήμο Ηρακλείου

Τέλος, ο κ. Λαμπρινός ενημέρωσε το σώμα ότι εκκρεμεί μια ποινική έρευνα στον ανακριτή Ηρακλείου , στην οποία έχουν κατευθυνθεί τα τρία
πορίσματα για το ΠΚ, ενώ ξεκαθάρισε ότι η δημοτική αρχή δεν ενδιαφέρεται να κατασκευάσει ενόχους και υπόπτους.

Από την πλευρά του ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης τόνισε ότι το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου αποτελεί το μεγαλύτερο δημόσιο οικοδομικό έργο που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια στη χώρα, ενώ παράλληλα επισήμανε ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελούσε ένα μεγάλο όραμα για τους πολίτες του Ηρακλείου.

Ο κ. Κουράκης αναφέρθηκε στο κόστος του Πολιτιστικού Κέντρου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στο αρχικό κόστος δεν συμπεριλαμβανόταν το κόστος των μελετών, ο ΦΠΑ, καθώς επίσης και ο εξοπλισμός όλων των αιθουσών του ΠΚ, ποσό που συνολικά αγγίζει τελικά τα 42 εκατομμύρια ευρώ.

Τέλος, ο πρώην δήμαρχος αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις και στις επιβαρύνσεις στο αρχικό κόστος του έργου που επέφεραν οι ειδικές
απαιτήσεις του έργου. Έφερε ως παράδειγμα την ανακάλυψη μεγάλης ποσότητας υπόγειων υδάτων, που έπρεπε να αξιοποιηθούν μέσω της
γεωθερμίας για να καλύπτονται  οι ενεργειακές ανάγκες του Πολιτιστικού Κέντρου. 

Τόσο οι μελέτες όσο και οι ειδικές εργασίες δεν συμπεριλαμβανόταν , προφανώς στο αρχικό κόστος.

Από τη δική τους πλευρά, τόσο ο επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών Ηλίας Λυγερός, όσο και ο επικεφαλης της Λαϊκής Συσπέιρωσης Μιχάλης Κασαπάκης άσκησαν δριμύτατη κριτική στη δημοτική αρχή για την δεύτερη φάση της υλοποίησης του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου, ενώ παράλληλα ζήτησαν την απομάκρυνση του διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΠΤΑΗ Παναγιώτη Αναστασάκου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook