Σε ισχύ τέθηκε από σήμερα, σύμφωνα με το e-net, η νέα κοινοτική νομοθεσία που διευρύνει την απαγόρευση των βαρέων μετάλλων και άλλων επικίνδυνων χημικών ουσιών στα είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα κράτη-μέλη έχουν στη διάθεσή τους 18 μήνες για να μεταφέρουν στα εγχώρια νομικά πλαίσια και να θέσουν σε εφαρμογή τους νέους κανόνες.

Η νέα νομοθεσία αποτελεί αναθεώρηση της οδηγίας για τον περιορισμό των επικίνδυνων ουσιών στα είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Εξακολουθεί να απαγορεύει τον μόλυβδο, τον υδράργυρο, το κάδμιο, το εξασθενές χρώμιο και τα επιβραδυντικά φλόγας πολυβρωμοδιφαινύλια (PBB) και πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες (PBDE).

Η νέα κοινοτική νομοθεσία θα βελτιώσει την ασφάλεια των ηλεκτρονικών προϊόντων, όπως θερμοστατών, ιατρικών συσκευών και πινάκων ελέγχου και θα αποτρέψει την απελευθέρωση επικίνδυνων ουσιών στο περιβάλλον.

Η προηγούμενη οδηγία για τον περιορισμό των επικίνδυνων ουσιών κάλυψε διάφορες κατηγορίες ειδών ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των οικιακών συσκευών, του εξοπλισμού πληροφορικής και ευρείας κατανάλωσης, αλλά πλέον έχει επεκταθεί σε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές, τα καλώδια και τα ανταλλακτικά.

Ο Γιάνεζ Ποτότσνικ, επίτροπος αρμόδιος για το περιβάλλον, δήλωσε: «Εφόσον διατίθενται εναλλακτικές λύσεις είναι απαράδεκτο να εκθέτουμε τους ανθρώπους ή τον πλανήτη σε επικίνδυνες ουσίες. Όλοι ερχόμαστε καθημερινά σε επαφή με προϊόντα και οι εν λόγω νέοι κανόνες αυξάνουν περισσότερο το επίπεδο ασφάλειας που μπορούμε να προσδοκούμε. Βελτιώνουν την ασφάλεια των καταναλωτών, την υγεία και την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και τον τρόπο λειτουργίας των κανόνων σε εθνικό επίπεδο».