Συγκλονίζουν οι προσωπικές ιστορίες από την ανείπωτη σιδηροδρομική τραγωδία στο Μπάρι – Στους 25 οι νεκροί – Φόβοι για περισσότερα θύματα

Καθίσματα, σιδερένια τμήματα και κλαδιά από τα δέντρα ελιάς έχουν γίνει ένα. Οι λαμαρίνες και τα φορεία των διασωστών συνθέτουν μία συγκλονιστική εικόνα, στην οποία κυριαρχεί ο θάνατος, το χάος και ο πανικός…

Εδώ και λίγες ώρες, ολόκληρη η Ιταλία παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα όσα διαδραματίζονται στο Μπάρι, έπειτα από τη σφοδρή σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών που ταξίδευαν σε μονή σιδηροδρομική γραμμή με ταχύτητα 100 χιλιομέτρων την ώρα.

Τη στιγμή που οι νεκροί ανέρχονται στους 25 και οι τραυματίες υπολογίζονται πάνω από 50, με φόβους ότι τα θύματα θα αυξηθούν δραματικά, καθώς στα τρένα του θανάτου επέβαιναν εκατοντάδες ανθρώπων, συγκλονιστικές είναι οι ιστορίες που ταξιδεύουν από τη Νότιο Ιταλία.

Οι εικόνες που μεταφέρουν οι διασώστες και οι αυτόπτες μάρτυρες είναι τουλάχιστον ανατριχιαστικές με χαρακτηριστική αυτή μίας μητέρας που σκοτώθηκε αγκαλιά με την κόρη της.

«Μία μαμά ήταν γαντζωμένη στην μικρή της κόρη. Κι οι δύο νεκρές», γράφει ιταλικό δημοσίευμα που συμπληρώνει ότι στο σημείο καταγράφονται σκηνές πανικού και χάους.

Μάχη με τον χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία σε μία προσπάθεια να ανασύρουν ζωντανούς τους εγκλωβισμένους που παραμένουν κάτω από τα συντρίμμια των τρένων.

«Κάντε ησυχία. Πρέπει να ακούσουμε τις κραυγές αυτών που βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια», φωνάζουν με μεγάφωνα οι άνδρες των συνεργείων.

Βλάβη στο σύστημα ελέγχου ή ανθρώπινο λάθος;

Εν τω μεταξύ, πολλά είναι τα ερωτήματα σχετικά με τα αίτια της τραγωδίας. Αρχικά οι ειδικοί έκαναν λόγο για πιθανότητα βλάβης στο σύστημα ελέγχου. Εντούτοις, όπως επισημαίνει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica στη μοιραία μονή σιδηροδρομική γραμμή δεν λειτουργεί αυτόματο σύστημα, αλλά προβλέπεται τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των σταθμαρχών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, λοιπόν, οι σταθμάρχες πρέπει να ενημερώσουν τους μηχανοδηγούς για την διέλευση των τρένων από το σημείο. Επομένως, ενδέχεται ένας από τους αρμοδίους στους δύο διαφορετικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς από όπου ξεκίνησαν τα τρένα να μην ενημέρωσε εγκαίρως ή να μην ακολούθησε την προβλεπόμενη διαδικασία ώστε να καθυστερήσει η αναχώρηση ενός εκ των δύο τρένων.

Ρέντσι: Δάκρυα και πόνος για τα θύματα

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, ενημερώθηκε άμεσα για το δυστύχημα και διέκοψε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Μουσείο των Επιστημών και Τεχνολογίας στο Μιλάνο, επιστρέφοντας στη Ρώμη για να παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις σχετικά με το τραγικό περιστατικό και αναμένεται να μεταβεί μέχρι το βράδυ στην Απουλία.

«Χρειάζεται να καταλάβουμε τους υπευθύνους και δεν θα σταματήσουμε αν δεν ξεκαθαρίσουμε απόλυτα αυτό που συνέβη», είπε ο Ρέντσι.

Λίγη ώρα αργότερα, σε ανάρτησή του στο λογαριασμό του στο Twitter έγραψε: «Δάκρυα και πόνος για τα θύματα και τις οικογένειές τους. Αλλά και πολύς θυμός. Απαιτούμε σαφήνεια σχετικά με αυτό που συνέβη στην Απουλία σήμερα το πρωί».

«Σηκώθηκα όρθιος και αντίκρισα την κόλαση», λέει ένας από τους διασωθέντες

Συντετριμμένος είναι ο δήμαρχος του Κοράτο, Μάσιμο Ματζίλι, ο οποίος σε δηλώσεις του στον ιταλικό Τύπο εξήγησε πως «ήταν το τρένο των οικογενειών μας».

Όπως εξήγησε, σε όλους τους τραυματίες έχουν παρασχεθεί οι πρώτες βοήθειες, ενώ εξέφρασε φόβους για περισσότερους νεκρούς.

Ένας άνδρας με αγωνία περιμένει νεότερα για την κατάσταση του εγγονού του, ο οποίος επέβαινε σε ένα από τα δύο τρένα της ιδιωτικής εταιρίας Ferrovie Nord Barese.

«Ο εγγονός μου επέστρεψε προ ημερών στην Ιταλία από την Ιαπωνία όπου βρισκόταν ένα χρόνο για σπουδές. Ελπίζω να μου πουν ότι έχει σωθεί», είπε

Την ίδια στιγμή, ο περιφερειακός σύμβουλος αρμόδιος για τις μεταφορές, Τζοβάνι Τζανίνι τόνισε πως οι διασώστες παραμένουν στο σημείο με την ελπίδα ενώ ψάχνουν ανάμεσα στα συντρίμμια να ακούσουν φωνές εγκλωβισμένων για να τους ανασύρουν.  

Όλα αυτά, ενώ καθίσματα και τμήματα βαγονιών έχουν εκτοξευθεί στον ελαιώνα της περιοχής.

«Πού είναι η κόρη μου; Σας παρακαλώ δείξτε την μου», ήταν τα γεμάτα γωνία λόγια μίας γυναίκας όταν έφτασε στο νοσοκομείο του Μπαρλέτα, αναζητώντας την κόρη της. 

«Πήγα στο νοσοκομείο του Κοράτο, μετά σε εκείνο της Άντρια. Πείτε μου πού είναι και αν είναι καλά», φώναζε η μητέρα, η οποία τελικά ενημερώθηκε πως η κόρη της είναι τραυματισμένη. 

«Ο πατέρας μου είναι σε αυτό το τρένο. Στο νοσοκομείο δεν ξέρουν τίποτα. Θα δούμε τι θα συμβεί. Θέλω να παραμείνω ψύχραιμη. Δεν έχω νεότερα. Το κινητό του τηλέφωνο είναι κλειστό», δήλωσε με «σπασμένη» φωνή μία γυναίκα στις τηλεοπτικές κάμερες των συνεργείων που έχουν κατακλύσει την περιοχή καταγράφοντας όλες τις εξελίξεις.

«Πήγα ξυπόλητη κάτω από τα συντρίμμια. Έσκαψα ανάμεσα στις λαμαρίνες και κατάφερα να σώσω τον σύζυγό μου. Είδα ανθρώπους κομματιασμένους», ήταν η δραματική περιγραφή μίας γυναίκας που κατάφερε να επιβιώσει από τη σφοδρή σύγκρουση.

Ένας ακόμα διασωθέντας εξήγησε σε δημοσιογράφους πως άκουγε μουσική την ώρα που σημειώθηκε το δυστύχημα και «ξαφνικά έπεσα στο δάπεδο. Είδα ακόμα και έναν ελεγκτή στο δάπεδο. Ήταν πολύ άσχημο. Κατάφερα να βγω έπειτα από πέντε λεπτά. Όταν σηκώθηκα όρθιος αντίκρισα την Κόλαση».

«Ο πατέρας μου και η αδελφή μου ήταν καλυμμένοι με αίμα. Η μητέρα μου βρισκόταν στο δάπεδο. Μας έσωσαν κάποια παιδιά μέσα στο τρένο. Ένιωσα να πέφτω προς τα μπροστά. Έγιναν όλα τόσο γρήγορα που δεν κατάλαβα τίποτα. Είμαι έγκυος οκτώ μηνών και δεν μπορώ να πιστέψω αυτό που συνέβη», δήλωσε μία γυναίκα σε κατάσταση σοκ έπειτα από τη σφοδρή σύγκρουση των δύο τρένων. 

Παράλληλα, ανάμεσα στους τραυματίες τουλάχιστον 18 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, ενώ μεταξύ των νεκρών συγκαταλέγεται και ένας εκ των μηχανοδηγών. 

Για «ανείπωτη τραγωδία» κάνει λόγο ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

Όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζο Ματαρέλα, έκανε λόγο για «ανείπωτη τραγωδία» και τόνισε πως πρέπει να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες του δυστυχήματος «με ακρίβεια και υπευθυνότητα».

Το ζήτημα θα συζητηθεί στην συνεδρίαση της Τετάρτης στη Γερουσία, με τον υπουργό Μεταφορών, Γκρατζιάνο Ντελρίο να επισημαίνει πως θα διεξαχθεί έρευνα από ειδική επιτροπή.

«Βρισκόμαστε κοντά στις οικογένειες των θυμάτων. Δεν γνωρίζουμε ποια είναι τα αίτια της σύγκρουσης, το οποίο ήταν σφοδρό», πρόσθεσε ο Ντελρίο. 

Τεράστια η ανταπόκριση για εθελοντική αιμοδοσία

Ουρά κάνουν οι πολίτες για να προσφέρουν αίμα σε νοσοκομεία της Άντρια και του Μπισέλιε, έπειτα από την έκκληση της περιφέρειας της Απουλίας για εθελοντές αιμοδότες.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook