Στην Κρήτη προσγειώθηκε σήμερα το απόγευμα ο κοσμοναύτης από την Ουκρανία Γιούρι Μαλεντσέκο.

Ο 55χρονος αστροναύτης, ο πιο πιστός ένοικος του διαστημικού λεωφορείου Σογιούζ, και του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ISS) Μαλέντσεκο έφτασε λίγο μετά τις 17:00 στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης» συνοδευόμενος από τη σύζυγό του προκειμένου να ακολουθήσει το πρόγραμμα αποκατάστασής του.

Το κλίμα, οι γεύσεις, η ποιότητα ζωής και όλα εκείνα τα συστατικά που κάνουν το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας μοναδικό, έχουν αναδείξει την Κρήτη σε ιδανικό περιβάλλον για να αποκατασταθούν πλήρως οι λειτουργίες του κοσμοναύτη στη γήινη ατμόσφαιρα και το περιβάλλον. Άλλωστε η Κρήτη θεωρείται βιοκλιματικά από τα καλύτερα σημεία του πλανήτη.

Πρώτος σταθμός της παραμονής του στην Κρήτη θα είναι η Γεωργιούπολη των Χανίων και αργότερα θα επιστρέψει στο νομό Ηρακλείου για να συνεχίσει το πρόγραμμά του στη Χερσόνησο.

Είναι η δεύτερη φορά που η Ρώσικη Υπηρεσία Αεροδιαστημικής επιλέγει την Κρήτη για την αποκατάσταση του Γιούρι Μαλεντσέκο, κυρίως λόγω του κλίματος του νησιού και της ποιότητας των θαλασσών, όμως και ο ίδιος ο αστροναύτης είχε επισκεφθεί και πέρυσι την Κρήτη έχοντας εκφράσει την επιθυμία να ξαναέρθει.

Ο 55χρονος κοσμοναύτης, επέστρεψε στη Γη μετά την τελευταία του αποστολή στο διάστημα πριν από περίπου ένα μήνα, ενώ θα παραμείνει για αποκατάσταση στο νησί για τρεις εβδομάδες.

Το πρόγραμμα αποκατάστασης των τουλάχιστον τριών εβδομάδων περιλαμβάνει παραμονή του κοσμοναύτη και της εξειδικευμένης στην αποκατάσταση του αποστολής (γιατροί, φυσιοθεραπευτές, ψυχολόγοι, γυμναστές) σε Γεωργιούπολη, Χανιά και Χερσόνησο.

Ο Μαλεντσέκο ακολουθεί το παράδειγμα του Ρώσου κοσμοναύτη Αντόν Σκαπλέροφ ο οποίος και είχε επισκεφθεί τα Χανιά τον Ιούλιο του 2015 για πρόγραμμα φυσικής αποκατάστασης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook