Ανοιχτό εξακολουθεί να παραμένει το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων από την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, η οποία σήμερα το απόγευμα θα έχει κρίσιμη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Χάρη Παμπούκη.

Σύμφωνα με την real.gr, η ΠΝΟ, ζητεί να «παγώσει» η εφαρμογή των μέτρων από τη ψήφιση του μεσοπρόθεσμου, καθώς προβλέπει μείωση της χρηματοδότησης του ΝΑΤ και μείωση των συντάξεων των ναυτικών και έχει προειδοποιήσει ότι αν δεν ικανοποιηθούν κάποια από τα αιτήματά της, θα προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου. 

Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό τα σωματεία της ΠΝΟ, αναμένεται να συνεδριάσουν, προκειμένου να καθορίσουν τη στάση τους. 

Εκπρόσωποι των ακτοπλόων, που συναντήθηκαν με μέλη της ΠΝΟ, χαρακτήρισαν δίκαια τα αιτήματά τους αλλά απηύθυναν έκκληση στους ναυτεργάτες να μην προχωρήσουν σε απεργία τη συγκεκριμένη περίοδο, καθώς κάτι τέτοιο θα πλήξει ανεπανόρθωτα τον ακτοπλοϊκό κλάδο, καθώς και τις οικονομίες των νησιών. 

Εκπρόσωποι ακτοπλοϊκών εταιρειών, αναφέρουν ότι μια πιθανή απεργία των ναυτεργατών σε συνδυασμό με τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών ταξί θα έχει σοβαρές συνέπειες για τον τουρισμό της χώρας μας, αλλά και για τις ακτοπλοϊκές εταιρείες. 

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) με επιστολή της στην ΠΝΟ, εξέφρασε την έντονη ανησυχία και το σοβαρό προβληματισμό του εμπορικού κόσμου για τις πιθανολογούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των ναυτεργατών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Χ.Παμπούκης έχει δηλώσει πρόσφατα, ότι κανείς δεν θέλει ρήξεις και δεσμεύθηκε να εξετάσει όλα τα θέματα των ναυτικών με πολιτική επίλυση και κοινωνικό διάλογο στα πλαίσια του εφικτού. 

Μάλιστα, έχει τονίσει ότι «δεν θα κλείσει καθόλου το λιμάνι και ότι όλα τα θέματα, θα επιλυθούν με διάλογο».