Κονδύλια ύψους 45 εκ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ για την υλοποίηση του προγράμματος  Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) που προβλέπουν παρεμβάσεις σε δήμους της Κρήτης δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και κινητικότητα στην οικονομία-επιχειρηματικότητα, θα διατεθούν το επόμενο διάστημα από την Περιφέρεια Κρήτης.

Σε ειδική συνεδρίαση σήμερα στη Περιφέρεια για το αναπτυξιακό πρόγραμμα των ΟΧΕ ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ενημέρωσε τους δημάρχους του νησιού, -παρουσία των Αντιπεριφερειαρχών Κρήτης Θεανώς Βρέντζου Σκορδαλάκη και Νίκου Καλογερή, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργου Πιτσούλη-  ενώ για το τεχνοκρατικό μέρος του προγράμματος ενημέρωση έκανε η Προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασωτάκη και στελέχη της υπηρεσίας.

Μάλιστα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης επεσήμανε ότι συνολικά τα κονδύλια μπορούν να ξεπεράσουν τα 100 εκ. ευρώ από την υλοποίηση του προγράμματος leader και αλιείας. Παράλληλα ο Περιφερειάρχης Κρήτης τόνισε με έμφαση για τα κονδύλια του ΟΧΕ, ότι λόγω ανταγωνιστικότητας του προγράμματος όποιος δήμος δεν τηρεί τις αυστηρές προϋποθέσεις που προβλέπονται, τότε οι χρηματοδοτήσεις θα πηγαίνουν σε άλλους δήμους.

«Ενημερώνουμε σήμερα τους δημάρχους της Κρήτης για την αξιοποίηση κονδυλίων μέσω του ΕΣΠΑ και συγκεκριμένα από το Πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων. Ένα πρόγραμμα ανταγωνιστικό για το οποίο πρέπει να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που ορίζονται από το Ελληνικό θεσμικό πλαίσιο όπως επίσης των Βρυξελλών. Δεν θα μοιραστούν πόροι σε κάθε δήμο αλλά όπου υπάρχει η καλύτερη πρόταση με τα κριτήρια που ορίζονται. Το ποσό για την Περιφέρεια Κρήτης ανέρχεται σε 45 εκ. ευρώ, ενώ για το νησί μας θα έχουμε και τα προγράμματα του leader και της Αλιείας με χρηματοδοτήσεις που μπορούν να ξεπεράσουν τα 100 εκ. ευρώ» δήλωσε ο  Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και πρόσθεσε για την σωστή υλοποίηση του προγράμματος: «Για να πάει το πρόγραμμα συνολικά καλά και να υπάρξουν απορροφήσεις θα πρέπει να διασφαλιστεί η αποτελεσματική συνεργασία, συνέργεια, για να αξιοποιηθούν οι πόροι από τους δήμους. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ και αν δεν απορροφά κάποιος οι πόροι θα πηγαίνουν αλλού».

Από την πλευρά της η  Προϊσταμένη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Κρήτης Μαρία Κασωτάκη σε δηλώσεις της για τις ΟΧΕ δήλωσε: «Έμφαση δίνουμε στα υφιστάμενα έργα υποδομής με μικρές συμπληρωματικές παρεμβάσεις που θα δώσουν προστιθέμενη αξία και θα δημιουργήσουν νέα ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο. Οι παρεμβάσεις αυτές θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά με αυτές του leader οι οποίες επίσης θα χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι δήμοι Χανίων και Ηρακλείου έχουν ήδη επωφεληθεί από τα Προγράμματα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, άρα αυτά (ΟΧΕ) αφορούν τους υπόλοιπους δήμους-περιοχές της Κρήτης με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια στρατηγική τέτοια η οποία να κινητοποιεί την τοπική οικονομία, να δημιουργεί  θέσεις απασχόλησης και επιχειρηματικότητα».

Συγκεκριμένα οι ΟΧΕ , στο πλαίσιο του  ΕΠ ΚΡΗΤΗ 2014-2020 εφαρμόζονται σε περιοχές στις οποίες:

1.   χωροθετούνται σημαντικοί πόλοι έλξης επισκεπτών με ιδιαίτερη πολιτιστική ή/και τοπιογραφική ταυτότητα διαχρονικής αξίας

2.   διαπιστώνονται  αυξημένες ανάγκες προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, οργάνωσης του χώρου και των χρήσεων γης.

3.  υπάρχουν  σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων σε τομείς που συνάδουν με τις προτεραιότητες που θέτει η στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης

4.   υπάρχει ή προβλέπεται να υπάρξει  χωρική ή/και λειτουργική γειτνίαση με μεγάλα έργα υποδομών που διαμορφώνουν νέες αναπτυξιακές προοπτικές

Στο πλαίσιο των ΟΧΕ οι εμπλεκόμενοι φορείς  θα διαμορφώσουν μια στρατηγική με σαφή στόχευση , η οποία θα εξυπηρετείται από συγκεκριμένες  δράσεις και έργα.

Το πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Χωρικών  Επενδύσεων ρυθμίζεται  πλήρως  από τον κανονισμό του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και αποτελεί καινοτομία για την περίοδο 2014-2020

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook