Την Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016 έκλεισε τις εργασίες του, το 5ο Διεθνές Συνέδριο για Νέους Ορίζοντες στη Φυσική (ICNFP 2016), του οποίου οι εργασίες φιλοξενήθηκαν στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) από τις 6 έως 14 Ιουλίου 2016. Το Συνέδριο συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο του Oslo της Νορβηγίας, το Πανεπιστήμιο του Nantes της Γαλλίας, το Ερευνητικό Κέντρο Gesellschaft für Schwerionenfοrschung Darmstadt της Γερμανίας, με τη συμμετοχή του σημαντικού Ερευνητικού Κέντρου CERN της Ελβετίας και την ΟΑΚ. 

Στα πλαίσια του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκε Στρογγυλή Τράπεζα με θέμα: «Επιστήμη, Πνευματικότητα και Φιλοσοφία», μία πρωτοβουλία της ΟΑΚ η οποία υιοθετήθηκε πλήρως τα τελευταία χρόνια από τους επιστήμονες. Στόχος των επιστημονικών αυτών συναντήσεων είναι η κατανόηση των μέχρι σήμερα επιστημονικών ερευνών σε σχέση με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις. Ομιλητές ήταν οι Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, ο κ. Πέτρος Παναγιωτόπουλος, Φυσικός-Δρ Θεολογίας και η Καθηγήτρια Rulin Xin. 

Την Στρογγυλή Τράπεζα άνοιξε ο Δρ Ζορμπάς, ο οποίος έκανε αναφορά στην ιστορία της Φυσικής, στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο Α΄ και την επίσκεψή του στο παγκοσμίου γνωστό Κέντρο Ερευνών CERN (Γενεύη), καθώς και στη φιλοξενία της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου από την ΟΑΚ, διαβάζοντας αποσπάσματα του Μηνύματος και της Μεγάλης Εγκυκλίου της Συνόδου που αφορούν τις Φυσικές Επιστήμες και την Ορθοδοξία. Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ δεν παρέλειψε επίσης να αναφέρει την επίσκεψη του κορυφαίου Φυσικού Stephen Hawking στην ΟΑΚ και τις πνευματικές αγωνίες που πρέπει να διέπουν τον ερευνητή. Επίσης ενημέρωση για την επερχόμενη επέτειο των 50 χρόνων της ΟΑΚ και τη συνδιοργάνωση  Παγκοσμίου Συνεδρίου με θέμα την έννοια του φωτός στην Επιστήμη και στη Θρησκεία.

Στη συνέχεια, η Καθηγήτρια Φυσικής κ. Rulin Xin, τόνισε στην ομιλία της την αλληλένδετη σχέση Επιστήμης και Πνευματικότητας, μίλησε για την άρρηκτη ενότητα ψυχής, καρδιάς και νου, κάνοντας ταυτοχρόνως αναφορά στις ρήσεις διάφορων προσωπικοτήτων της Φυσικών Επιστημών. 

Ακολούθως, ο κ. Πέτρος Παναγιωτόπουλος έκανε αναφορά στη διπλή μεθοδολογία των Πατέρων και την αποφατική οδό της Θεολογίας. Πιο συγκεκριμένα τόνισε πως, οι Καππαδόκες Πατέρες αφομοίωσαν τις επιστημονικές γνώσεις της εποχής τους και ερμήνευσαν την Εξαήμερο δημιουργία με έναν αριστοτεχνικό συνδυασμό θεολογικών και επιστημονικών παρατηρήσεων. Ο Ιωάννης Δαμασκηνός συμπεριέλαβε την κοσμολογία της δικής του εποχής στη δογματική του διδασκαλία. Ο Γρηγόριος Παλαμάς χρησιμοποίησε επιχειρήματα από τη Φυσική και τα Μαθηματικά για να θεμελιώσει την αλήθεια των λόγων του. Ο Νικόδημος Αγιορείτης παραθέτει τη φυσιολογία της καρδιακής λειτουργίας για να μιλήσει για την προσευχή. Η πατερική αυτή προσέγγιση δείχνει μία Εκκλησία ανοικτή και διαλεγόμενη  χωρίς ξύλινες τοποθετήσεις και υπεροψία, αλλά με διάθεση  διακονίας προς το συνάνθρωπο που προέρχεται από ανθρώπους διαφορετικών αφετηριών.

Στη γόνιμη συζήτηση που ακολούθησε, ο Δρ Ζορμπάς τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό σήμερα, σε μία δύσκολη καμπή της παγκοσμίου ιστορίας, να μπορούν όλοι οι επιστήμονες να συνδιαλέγονται ελεύθερα, που υπάρχει η ελευθερία της γνώσης και πως χρειαζόμαστε τη βαθύτατη σύνδεση της πνευματικής ζωής με την Επιστήμη, καθώς υπάρχει ανάγκη κατανόησης όλων των πλευρών, γιατί αυτό είναι άκρως σημαντικό για την ανθρωπότητα. Στην ίδια κατεύθυνση ο κ. Παναγιωτόπολος τόνισε τη σύνδεση της πνευματικότητας με τις σχέσεις με τον συνάνθρωπο, αποδίδοντας μεγάλη σημασία στη σχέση επιστήμης και κοινωνίας.

Ταυτοχρόνως, ανάμεσα στις εισηγήσεις, ακούστηκαν θέματα θρησκευτικής μουσικής από τους καλλιτέχνες Καλλιόπη Πέτρου, Σοπράνο και Alessia Toffanin στο πιάνο. Ακούστηκαν, επίσης, το Ave Maria, ο Ψαλμός «Κύριε Εκέκραξα» και ο αναστάσιμος ύμνος «Χριστός Ανέστη».
    

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook