Η καλύτερη τιμή στη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου είναι να βγάλουμε τη χώρα με ασφάλεια από τα μνημόνια, τόνισε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά από το Ηράκλειο.

Ολοκληρώθηκε η πολιτική εκδήλωση μνήμης για τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Παπανδρέου, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από το θάνατό του, με κεντρική ομιλήτρια την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο κατάμεστο από κόσμο Πολιτιστικό κέντρο Ηρακλείου.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά την ομιλία της αναφέρθηκε σύντομα στο μεγάλο μεταρρυθμιστικό έργο του Ανδρέα Παπανδρέου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο ηγέτης της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης ήταν οραματιστής και ρεαλιστής με αποτέλεσμα να κάνει βαθιές τομές στη χώρα και να πετύχει την μεγάλη αλλαγή στην πορεία της Ελλάδας.

“Είμαστε στην Κρήτη για να τιμήσουμε τον χαρισματικό άνθρωπο, τον πολιτικό ηγέτη Ανδρέα Παπανδρέου. Ήταν οραματιστής , αλλά όχι ονειροπόλος. Ρεαλιστής αλλά όχι κυνικός. Ένωσε τον λαό με την εθνική συμφιλίωση. Έδωσε ευκαιρίες στον λαό,  στον εργαζόμενο, στον αγρότη, στη νέα γενιά” υπογράμμισε η κ. Γεννηματά αναφορικά με το έργο του Ανδρέα Παπανδρέου και πρόσθεσε: “Θεμελίωσε το κοινωνικό κράτος,  που δεν υπήρχε πριν από το 1981 και έδωσε ουσία και περιεχόμενο στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έχτισε ένα σύγχρονο κράτος με δημοκρατικούς θεσμούς μέσα στο πλαίσιο και την αγκαλιά της ευρωπαϊκής οικογένειας”.

“Ο ιστορικός του μέλλοντος θα αναγνωρίσει το μεγάλο μεταρρυθμιστικό και εκσυγχρονιστικό έργο του Ανδρέα Παπανδρέου”, συμπλήρωσε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ τόνισε πως η ιστορική αλήθεια είναι ότι με την αλλαγή άρχισε η πραγματική μεταπολίτευση στην Ελλάδα.

Παράλληλα η κ. Γεννηματά αναφέρθηκε στην προσπάθεια διαφόρων πολιτικών δυνάμεων να διαστευλώσουν την ιστορική αλήθεια για το έργο των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου. “Μέσα στην κρίση, προσπάθησαν πολλοί με απλουστεύσεις και αναθέματα, να ξαναγράψουν την ιστορία” είπε η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και επισήμανε ότι ο στόχος τους είναι να πετύχουν την πολιτική του απαξίωση, που δεν κατάφεραν να πετύχουν το 1989.

“Δεξιά και παραδοσιακή αριστερά απο κοινού προσπαθούν να σβήσουν από τη συλλογική μνήμη την άνοιξη που έζησε ο λαός επί Ανδρέα Παπανδρεου”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην πορεία του δημοσίου χρέους κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, που δεν ξεπέρασαν το 68% του ΑΕΠ. Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε στην τριετή διακυβέρνηση της ΝΔ και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που, όπως είπε χαρακτηριστικά, εκτόξευσε το δημόσιο χρέος στο 100%.

Για να μην αναφερθώ στο έλλειμμα  που άφησε ο Κώστας Καραμανλής, πρόσθεσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας παράλληλα αιχμές στον σημερινό πρωθυπουργό,  λέγοντας χαρακτηριστικά ότι “για το έλλειμμα Καραμανλή δεν βρήκε τίποτα να πει ο κ. Τσίπρας.

Επίσης, η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου έβλεπε πάντα μπροστά. “Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, είχε πρωτοποριακή σκέψη και πίστευε στην αλλαγή. Ήταν ένας και ανεπανάληπτος”, είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι άφησε μια παράταξη ισχυρή , αυτόνομη,  με καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις.

Παράλληλα, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για να γινει ξανά μεγάλη και ισχυρή η Δημοκρατική παράταξη, ενώ πρόσθεσε ότι η ίδια θα εγγυηθεί και την ενότητα της.

“Για να δώσουμε μια νέα μάχη με εμπνευστή τον Ανδρέα Παπανδρέου, συμπλήρωσε. ” Να βάλουμε τέλος στην εποχή των μνημονίων και να δώσουμε όραμα και ελπίδα ξανά στον λαό και στη νέα γενιά”, είπε.

Αναφερόμενη στο πως θα βγει η χώρα από την κρίση,  η κ. Γεννηματά υπογράμμισε ότι απαιτείται μια εθνική γραμμή και σχέδιο, με συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων που πιστεύουν στην Ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ενώ παράλληλα τόνισε ότι η κυβέρνηση του Α. Τσίπρα δεν μπορέί να βγάλει με ασφάλεια την χώρα από την κρίση και τα μνημόνια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  κατά την έναρξη της εκδήλωσης , παρουσιάστηκε ένα 15 λεπτο βίντεο αφιερωμένο στον Ανδρέα Παπανδρέου, που πραγματικά καθήλωσε τους παρευρισκομένους. Το βίντεο περιείχε στιγμιότυπα και παρεμβάσεις του ηγέτη της Δημοκρατικής Παράταξης, από την αντιδικτατορική του δράση, την ίδρυση του ΠΑΚ, την πορεία προς την αλλαγή, τις κυβερνητικές περιόδους του ΠΑΣΟΚ, καθώς επίσης και στιγμιότυπα από τις διεθνείς επαφές και φιλίες του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ρεπορτάζ: Μάνος Τριγώνης, Γιάννης Ραψομανίκης 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook